Au trecut două luni de când se renumără morții de Covid. Mii de cazuri au fost descoperite și numărătoarea continuă

3.506 de decese au fost descoperite de direcțiile de sănătate după ce au revăzut rapoartele trimise de unitățile medicale. Eroarea este 11,4% și confirmă suspiciunile opiniei publice că datele oficiale cu privire la pandemie nu sunt și cele reale.
Au trecut două luni de când se renumără morții de Covid. Mii de cazuri au fost descoperite și numărătoarea continuă

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății din România, în urma unui raport cu privire la sub raportarea deceselor asociate infectării Covid-19, a cerut revizuirea datelor.

“În urma acestei analize s-a identificat un lot de 13 spitale cu abateri mari în luna martie față de mediile lunare din cele două perioade. S-au solicitat clarificări privind raportările deceselor atât la spitalele respective, cat și la DSP”, se arată în raport. 

În data de 28 mai, direcțiile de sănătate publică încep să verifice datele raportate de spitale și alte unități și servicii medicale, ajunse în aplicația Corona Forms.

Această aplicație realizată de STS reprezintă locul unde se trimit toate rapoartele medicale despre infecția cu coronavirus și efectele ei.

ADVERTISING

“În scopul colectării și corelării datelor furnizate de autoritățile și instituțiile publice implicate în monitorizarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, precum și în scopul evidenței persoanelor confirmate și a deceselor produse de infecția cu virusul SARS-CoV-2, Ministerul Sănătății utilizează aplicația informatică Corona Forms dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), la solicitarea și în conformitate cu cerințele Ministerului Sănătății”, se arată în articolul 1 al Ordinului 1829 din 27 octombrie 2020.

Procesul de renumărare în curs de finalizare

Din 28 mai și până în 28 iulie, au fost descoperite 3.506 decese anunțate de sistemul medical, dar neraportate de către direcțiile de sănătate publică.

Diferența dintre cifrele oficiale înainte de renumărare și cele la două luni după începerea verificărilor are o pondere de 11,4% din numărul total al deceselor.

“Procesul de verificare al deceselor este în curs de finalizare”, se arată într-un răspuns oficial din partea Ministerului Sănătății la o întrebare adresată de SpotMedia.ro.

Reprezentanții acestei instituții nu pot avansa un termen la care acest proces se va încheia ceea ce sugerează că încă sunt mari probleme în ce privește administrarea datelor. 

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, anunța la sfârșitul lunii iunie că renumărarea deceselor se va încheia până la 1 iulie. Dar aceasta a continuat.

În perioada de 60 de zile care a trecut de la începerea procesului de renumărare, în doar 11 zile nu au fost raportate decese mai vechi.

Suspiciunile opiniei publice pe tema deceselor Covid au generat o confruntare între Florin Cîțu și Vlad Voiculescu

Procesul de revizuire a datelor a apărut în urma mai multor suspiciuni că unii reprezentanți ai autorităților din România au avut un interes politic pentru a prezenta o situație mai bună în ce privește efectele pandemiei decât era în realitate.

FlorinCituVladVoiculescuEpidemie
Premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu în urma anunțurilor repetate făcute de acesta că numărul de decese este sub raportat - Foto: Gov.ro

A existat o confruntare între fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, care susținea că decesele sunt subraportate și actualul premier Florin Cîțu. 

Ministrul Voiculescu a fost revocat de actualul prim-ministru, această revocare provocând o criză în coaliția de guvernare.

Raportul Ministerului Sănătății și începerea procesului de renumărare apar în acest context politic tensionat.

“Procesul de verificare și renumărare este realizat de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, în baza ordinului ministrului Sănătății (OMS) 1.829/2020 pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările și completările ulterioare”, se arată în răspunsul oficial al Ministerului Sănătății pentru SpotMedia.ro.

De la începutul pandemiei și până acum, oficialitățile au anunțat că au murit 34.274 de persoane. 3.506 dintre decese au fost descoperite în urma unui proces de renumărare care a început în urmă cu două luni.

Aceste erori și probleme în ce privește administrarea pandemiei au zdruncinat încrederea oamenilor în Guvern, un efect al acestei neîncrederi fiind și rata mică de vaccinare.

Citiți și alte articole interesante pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇