Ziua 131 de război: E nevoie de 750 de miliarde de dolari. Apel la condamnarea la moarte vs sărbătoare în spațiu

Ziua 131 de război: E nevoie de 750 de miliarde de dolari. Apel la condamnarea la moarte vs sărbătoare în spațiu

Ziua 131 de război a adus noi bombardamente în Kramatorsk, situat în partea de nord a regiunii Donețk, provocând numeroase distrugeri, inclusiv asupra unui hotel și unui complex rezidențial.

În Elveția, la Lugano, lideri din zeci de țări s-au reunit pentru a elabora un „plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei. Kievul estimează că va avea nevoie de 750 de miliarde de dolari.

Pe de altă parte, Turcia admite că a reţinut o navă rusă cu cereale care ar fi furate din Ucraina, dar nu ştie încă ce va face cu ea.

Continuă și ajutoarele militare trimise Ucrainei, dar și sancțiunile impuse Rusiei.

Un britanic condamnat la moarte de ruşi face apel la verdict, iar cosmonauţii au celebrat în spaţiu cucerirea Lugansk.

Mișcări pe front

  • Rușii au atacat cu rachete noaptea trecută orașul Kramatorsk, situat în estul Ucrainei, în partea de nord a regiunii Donețk. Una dintre rachete a lovit un hotel și un complex rezidențial, în timp ce alte două au distrus o parte a drumului într-o zonă rezidențială.
  • A fost bombardat și Harkovul. Un obuz a lovit o școală din cartierul Shevchenkovski. Potrivit primelor informații, nu au fost victime.
  • Drapelul ucrainean a fost arborat din nou pe Insula Șerpilor, după ce trupele rusești s-au retras din zonă săptămâna trecută, a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski a recunoscut că forţele Kievului s-au retras din Lisiciansk, în estul regiunii Donbas, după un asalt dur al Rusiei, dar a promis că va recâştiga controlul asupra zonei cu ajutorul armelor occidentale cu rază lungă de acţiune.
  • Șeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, spune că Ucraina a pierdut doar o bătălie, dar va câștiga războiul: ”În ceea ce priveşte armata, este greşit să părăseşti poziţii, dar nu este nimic critic (în ceea ce priveşte pierderea Lisiciansk). Trebuie să câştigăm războiul, nu bătălia pentru Lisiciansk”, a subliniat Gaidai.
  • Un cetățean britanic care a fost condamnat la moarte de către o instanță rusă din estul Ucrainei a făcut apel împotriva verdictului.
  • Agenţia spaţială rusă (Roscosmos) a postat imagini cu cosmonauţii ruşi aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale care sărbătoresc cucerirea Lugansk: „O zi a eliberării, care trebuie celebrată atât pe Pământ, cât şi în spaţiu".
ADVERTISING

Ajutor pentru reconstrucția Ucrainei

  • Lideri din zeci de țări, organizații internaționale și sectorul privat s-au reunit luni în Elveția pentru a elabora un „plan Marshall" pentru reconstrucția Ucrainei. Ministrul britanic al Afacerilor Externe Liz Truss va prezenta un plan de susţinere pentru a ajuta Ucraina pe termen lung şi a participa la reconstruirea ţării atunci când războiul cu Rusia se va încheia.
  • Banca Europeană de Investiţii (BEI) propune o structură de finanţare pentru reconstrucția Ucrainei, folosită anterior în timpul pandemiei, cu investiţii de până la 100 de miliarde de euro (104,3 miliarde de dolari).
  • Ursula von der Leyen a anunțat că UE va crea o platformă care să coordoneze reconstrucţia Ucrainei după război. Premierul ucrainean Denis Şmigal a estimat că va fi nevoie de circa 750 de miliarde de dolari.
  • Boris Johnson a declarat că ar trebui analizate rute alternative pentru recuperarea cerealelor blocate în Ucraina, inclusiv navigând pe Dunăre spre Europa, dacă nu se poate prin strâmtoarea Bosfor din Turcia.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Arme şi sancțiuni

  • Premierul Australiei, Anthony Albanese, a anunţat după întrevederea sa de duminică din Kiev cu Zelenski, că ţara sa va trimite încă 34 de vehicule militare în Ucraina şi va interzice importul de aur rusesc.
  • Marea Britanie va introduce marți noi sancțiuni economice, comerciale și de transport care vizează Belarusul. Pachetul va include interdicții de import și export pentru bunuri în valoare de aproximativ 60 de milioane de lire sterline, inclusiv componente de tehnologie avansată și bunuri de lux, dar și importuri de fier și oțel din Belarus.
  • La un Forum Mondial pentru Pace organizat de universitatea Tsinghua din China, ambasadorii occidentali la Beijing au criticat luni Rusia pentru invadarea Ucrainei și au cerut Beijingului să nu difuzeze propaganda Kremlinului. „Dacă Rusia ar putea face ce vrea, am avea anarhie mondială”, a spus ambasadoarea din Marea Britanie.
  • Turcia confirmă că a reţinut în weekend o navă rusă cu cereale care ar fi furate din Ucraina, dar nu ştie încă ce va face cu ea.
ADVERTISING

Tendințe

  • Războiul se va încheia, cel mai probabil, anul următor (în 2023), când trupele ucrainene vor ajunge la frontiera de stat a Ucrainei din 1991, recuperând teritoriile ocupate, apreciază şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării.
  • Ministerul Apărării al Regatului Unit afirmă în cel mai recent raport al său că Rusia va trece „aproape sigur” la capturarea regiunii Donețk. În orice caz, rezistența ucraineană deja a dat peste cap și de această dată planurile lui Putin, care pusese ultimatum data de 1 iulie pentru cucerirea Donbasului.
  • Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat luni că ţara sa este alături de Rusia în ofensiva militară din Ucraina, în cadrul angajamentului mai vechi privind un „stat unional", și îl sprijină pe Putin chiar din prima zi cu toată energia. Rămâne de văzut dacă această susținere va aduce și un rol activ în război.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇