Turcia confirmă că a reţinut o navă rusă cu cereale care ar fi furate din Ucraina, dar nu ştie încă ce va face cu ea

Turcia confirmă că a reţinut o navă rusă cu cereale care ar fi furate din Ucraina, dar nu ştie încă ce va face cu ea

Autoritățile vamale turce au reținut o navă rusă de marfă, care transporta cereale despre care Ucraina spune că au fost furate.

Informaţia a fost furnizată duminică de ambasadorul Ucrainei în Turcia. Luni, Ankara a confirmat că a oprit o navă sub pavilion rusesc în largul coastei sale la Marea Neagră şi investighează acuzaţiile ucrainene, relatează Reuters.

„La cerere, nava cu numele Jibek Joly a fost oprită în largul portului Karasu”, a declarat un oficial turc. „Acuzaţiile sunt investigate cu minuţiozitate. Nu scrie pe cereale cui aparţin”, a adăugat el.

El a precizat că Turcia este în contact cu Rusia, ONU şi terţe părţi pentru elucidarea chestiunii.

ADVERTISING

Ucraina a cerut anterior Turciei să rețină nava de marfă, potrivit unui oficial și documentelor văzute de Reuters şi citate de CNBC.

Reporterii Reuters au observat duminică nava ancorată la aproximativ 1 km de țărm și în afara portului Karasu, fără semne evidente de mișcare la bord sau alte nave prin apropiere.

„Avem o cooperare deplină. Nava se află în prezent la intrarea în port, a fost reținută de autoritățile vamale din Turcia”, a declarat ambasadorul ucrainean Vasil Bodnar, la televiziunea națională ucraineană.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Bodnar a spus că Ucraina speră la confiscarea cerealelor.

Din luna iunie, Vasil Bodnar acuză Rusia că fură cereale şi le exportă în Turcia, între altele. "Rusia fură fără ruşine cerealele Ucrainei şi le exportă din Crimeea în străinătate, în special spre Turcia", a denunţat el. "Am cerut ajutor Turciei pentru rezolvarea problemei", a adăugat ambasadorul.

Săptămâna trecută, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a dat asigurări că Turcia investighează aceste acuzaţii.

Chiar dacă Ucraina a acuzat Rusia în repetate rânduri că a furat cereale din teritoriile pe care forțele sale le-au ocupat de când a început invazia, Kremlinul a negat.

ADVERTISING

Un oficial al Ministerului de Externe ucrainean, citând informații de la administrația maritimă a Ucrainei, a declarat vineri pentru Reuters că Jibek Joly a încărcat marfă de aproximativ 4.500 de tone de cereale ucrainene din Berdyansk, un port ocupat de ruși din sudul Ucrainei. Autoritatea portuară Sakarya din regiune nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii. Nici Ministerul de Externe al Turciei nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇