Peste 240.000 de tone de cereale din Ucraina au fost exportate prin portul Constanța

Peste 240.000 de tone de cereale din Ucraina au fost exportate prin portul Constanța

Peste 240.000 de tone de cereale din Ucraina au fost exportate prin portul Constanța, de la începutul războiului, a anunţat ministrul de Externe Bogdan Aurescu, care a vorbit joi în Consiliul de Securitate ONU, de la New York.

MAE precizează că ministrul Aurescu a prezentat astfel contribuția României la contracararea efectelor războiului Rusiei contra Ucrainei.

Dezbaterea de ieri de la ONU a avut ca obiectiv analizarea modalităților prin care se poate reduce impactul crizei alimentare globale, ca efect al războiului din Ucraina.

ADVERTISING

Ministrul Aurescu a participat la dezbatere, la invitația secretarului de Stat american Antony Blinken.

Aurescu a arătat că piața de cereale este puternic afectată ca urmare a războiului, având în vedere că cele două state sunt actori importanți în comerțul mondial în acest domeniu.

Ministrul a spus că România este unul dintre statele cu cea mai bună poziție pentru a acționa ca un hub de tranzit și export pentru cerealele provenind din Ucraina.

În acest context, Aurescu a făcut apel la mobilizarea unui efort cât mai larg la nivel internațional, pentru realizarea unui coridor de transport, inclusiv maritim, care să implice și rutele și porturile românești, pentru a ușura exporturile ucrainene către destinații terțe.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totodată, ministrul a respins acuzațiile lansate de reprezentantul Rusiei în cadrul dezbaterii, potrivit căruia ar exista o înțelegere ca Ucraina să exporte cereale către Occident contra asistenței militare acordate.

La eveniment au participat înalți demnitari din 75 de țări.

Insecuritatea alimentară reprezintă un fenomen de amploare, exacerbat de pandemia de Covid-19, conflicte și impactul schimbărilor climatice. Potrivit estimărilor oficiale, în 2019 numărul persoanelor care se confruntau cu acest fenomen ajunsese la 161 de milioane, iar 44 de milioane de persoane din 38 de state sunt în prag de foamete.

ADVERTISING

Totodată, estimările experților arată că impactul devastator al războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei ar putea aduce încă aproape 40 de milioane de persoane în pragul sărăciei și al foametei până la sfârșitul anului 2022.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇