După luni de blocaj, Rusia trimite prima navă cu cereale ucrainene spre "ţări prietene"

După luni de blocaj, Rusia trimite prima navă cu cereale ucrainene spre "ţări prietene"

O primă navă încărcată cu 7.000 de tone de cereale a părăsit portul ucrainean Berdiansk, ocupat de Rusia.

„După o pauză de mai multe luni, o primă navă pentru transportul mărfurilor a părăsit portul comercial Berdiansk, 7.000 de tone de cereale pleacă spre ţările prietene”, a anunţat pe contul său din Telegram şeful administraţiei proruse din regiune, Evgheni Baliţki, relatează AFP.

Acesta este fost deputat în Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) din partea Partidului Regiunilor (prorus) al ex-preşedintelui Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia în iarna lui 2014, după ce a fost înlăturat de la putere de o amplă mişcare de contestare.

„Securitatea cargoului este asigurată de nave şi vedete de la baza militară din Novorossiisk a Flotei Rusiei din Marea Neagră”, a adăugat el.

Ucraina acuză de săptămâni bune Rusia că îi fură recoltele de grâne din regiunile ocupate de armata rusă în sudul Ucrainei pentru a le vinde ilegal unor ţări străine. Moscova neagă orice fel de furt în acest sens.

Berdiansk este port la Marea Azov şi a fost ocupat fără a fi distrus de armata rusă încă din primele săptămâni ale invaziei. E situat în regiunea Zaporojie, în mare parte ocupată de Rusia, la fel ca regiunea vecină Herson.

Războiul declanşat de Moscova împotriva Ucrainei riscă să provoace o criză alimentară de amploare mondială, Ucraina – un important de exportator internaţional de cerele – nu îşi poate exporta recoltele din porturile pe care încă le mai controlează. Rusia declară că va lăsa să plece navele ucrainene încărcate cu produse alimentare doar dacă armata ucraineană deminează căile sale maritime.

Kievul refuză de teama că armata rusă va profita de aceasta pentru a lansat un atac asupra coastei ucrainene de la Marea Neagră, în contextul în care a pierdut deja controlul asupra coastei sale la Marea Azov.

Rusia la rândul său nu mai poate să-şi exporte producţia agricolă, ca urmare a sancţiunilor impuse de Occident ca represalii pentru războiul declanşat împotriva Ucrainei.

Moscova a instalat în regiunile Herson şi Zaporojie noi autorităţi denumite administraţii militare şi civile, care organizează rusificarea acestor zone.

Acestea spun că pregătesc anexarea teritoriilor respective de către Rusia, după modelul peninsulei ucrainene Crimeea anexată ilegal de Moscova în 2014.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇