Germania ne ajută să modernizăm calea ferată, pentru a scoate cerealele din Ucraina

Germania ne ajută să modernizăm calea ferată, pentru a scoate cerealele din Ucraina

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunțat că Germania e pregătită să susţină Polonia şi România în modernizarea căilor ferate pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale blocate în Ucraina în contextul blocadei maritime impuse de Rusia.

„Şinele de cale ferată trebuie modernizate, avem nevoie de vagoane de marfă potrivite – Guvernul german lucrează la asta”, a afirmat Annalena Baerbock la sosirea pentru întâlnirea cu omologii săi din Uniunea Europeană, la Luxemburg.

Ea a adăugat că este cert că nu vor putea fi scoase toate cerealele din porturile ucrainene, însă chiar şi eliberarea unei părţi, pe diferite rute, va ajuta, deoarece situaţia actuală reprezintă o „provocare globală”.

ADVERTISING

Declarațiile ministrului german vin în contextul în care, tot luni, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a spus că decizia Rusiei de a bloca milioane de tone de cereale în porturile ucrainene reprezintă o „crimă de război”.

„Facem apel la Rusia să deblocheze porturile (ucrainene)... Este de neconceput, nu ne putem imagina că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina, în timp ce în restul lumii oamenii suferă de foamete”, a afirmat şeful diplomaţiei europene, la aceeași întâlnire de la Luxemburg.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a subliniat că această acţiune constituie o „adevărată crimă de război” şi a adăugat că nu îşi închipuie că „va mai dura mult”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇