Ucraina cere ajutorul Africii: Ajutaţi-ne să rezolvăm problema! Rusia blochează 57 de vapoare pline cu cereale

Ucraina cere ajutorul Africii: Ajutaţi-ne să rezolvăm problema! Rusia blochează 57 de vapoare pline cu cereale

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, îndeamnă țările africane „să fie alături de Ucraina”, spunând că din cauza invaziei ruse există riscul unei grave crize alimentare mondiale, care va lovi în special Africa.

„Are sens ca africanii să fie alături de Ucraina”, a subliniat Dmitro Kuleba într-o videoconferinţă de presă cu jurnalişti africani.

El îndeamnă ţările africane ”să nu cumpere cereale ucrainene furate”, acuză el, de către Rusia.

„Ajutaţi-ne să rezolvăm problema”, le cere şeful diplomaţiei ucrainene.

ADVERTISING

„Îndemn ţările africane să colaboreze pentru a exercita presiuni asupra Rusiei, în vederea garantării unei rute maritime securizate a exporturilor noastre de cereale” către Africa, cere el.

„Este oribil că Rusia se joacă de-a «jocurile foamei» cu lumea blocând exporturile alimentare ucrainene şi încercând totodată să arunce vina asupra Ucrainei”, spune ministrul ucrainean.

Ţările africane au „un rol crucial de jucat”, pentru că ele „contează şi influenţează poziţia Rusiei”, a subliniat Kuleba în faţa presei africane.

ADVERTISING

„Rusia blochează în prezent 57 de vapoare pline cu cereale”, acuză el.

„Lanţul tradiţional de export a fost spart” de blocada rusă la marea Neagră, denunţă el.

„Mai putem folosi doar drumuri, căi ferate şi râuri”, deplânge el.

”Atunci când Rusia şi-a lansat invazia, ea ştia perfect consecinţele pe care avea să le aibă nu doar asupra Ucrainei, ci asupra întregii lumi”, acuză Kuleba.

Şeful diplomaţiei ucrainene trage totodată un semnal de alarmă cu privire la un eventual risc al unei „crize alimentare prelungite timp de mai mulţi ani”, în cazul în care blocada cerealelor durează în lunile următoare, pentru că acest lucru „va compromite capacitatea agricultorilor noştri de a proceda la noi recolte”.

ADVERTISING

Însă Kuleba subliniază că „Ucraina va continua să colaboreze cu ţările africane (...), pentru a se asigura că toate mărfurile vândute prin contract ajung pe pieţele de consum”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇