Ruşii au părăsit Insula Șerpilor: Ucrainenii spun că e meritul lor, Moscova vorbeşte de "un gest de bunăvoință" (Video)

Ruşii au părăsit Insula Șerpilor: Ucrainenii spun că e meritul lor, Moscova vorbeşte de "un gest de bunăvoință" (Video)

Forțele ruse au plecat de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, acțiune relatată în mod diferit de Ucraina și Rusia.

Pe Insula Șerpilor nu mai există niciun militar rus. Trupele care au ocupat acest teritoriu ucrainean din Marea Neagră s-au retras, a anunțat armata ucraineană, citată de Sky News.

Ministerul ucrainean al Apărării a difuzat joi, pe Twitter o înregistrare video în care prezintă bombardamentele asupra Insulei Șerpilor și a anunțat cele trei "ingrediente" ale operațiunii care a avut ca rezultat alungarea rușilor de pe Insula Șerpilor: "aptitudinile armatei ucrainene, arme ucrainene moderne, echipamente de la partenerii noștri internaționali."

Într-un alt mesaj publicat joi, armata ucraineană comentează ironic retragerea rușilor de pe insulă: "Comandamentul Operațional Sud confirmă, ocupanții ruși au părăsit Insula Șerpilor. Nu suportau vremea - le ardea pământul sub picioare, marea fierbea, aerul era prea fierbinte. P.S.: Nave de război rusești, duceți-vă la naiba!".

Eliberarea Insulei Șerpilor a fost confirmată de șeful cabinetului prezidențial ucrainean, Andrii Yermak.

Rusia se arată binevoitoare

În schimb, Ministerul rus al Apărării a anunțat că este o decizie strategică luată "ca un gest de bunăvoință". Moscova arată că această retragere demonstrează că Rusia nu împiedică eforturile ONU de a organiza un culoar umanitar pentru exporturile de cereale din Ucraina.

ADVERTISING

"Această soluție va împiedica Kievul să speculeze despre iminența unei crize alimentare, invocând incapacitatea de a exporta cerealele din cauza controlului total al Rusiei în partea de nord-vest a Mării Negre. Acum e rândul părții ucrainene care încă nu a deminat coasta Mării Negre, inclusiv apele portuare", a transmis Ministerul rus al Apărării.

Replica Ucrainei

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, șeful echipei de negociere a Ucrainei, a respins însă afirmațiile Rusiei. "Ca să-și arate Moscova bunăvoința, o să o învingem constant", a scris el, pe Twitter.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Insula Șerpilor a devenit simbolul rezistenței ucrainene, după celebra replică "Russian warship, go f*** yourself" rostită de un militar ucrainean după ultimatumul transmis de primul vas al Rusiei, care a atacat această poziție.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇