CEDO ordonă Rusiei să împiedice executarea prizonierilor britanici. Replica Moscovei

CEDO ordonă Rusiei să împiedice executarea prizonierilor britanici. Replica Moscovei

CEDO a ordonat Rusiei să oprească execuția celor doi voluntari britanici capturați în Ucraina, care au fost condamnați la moarte de către separatiștii din Donețk.

Ordinul spune că Rusia „ar trebui să se asigure că pedeapsa cu moartea aplicată reclamanților nu este executată; să asigure condiții adecvate de detenție a acestora și să le acorde orice asistență medicală și medicamente necesare”, scrie The Guardian.

În replică, Rusia a anunțat că problema celor doi prizonieri britanici e o chestiune care privește autoritățile din autointitulata Republică Autonomă Donețk.

ADVERTISING

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că ordinul CEDO nu i se aplică Rusiei după ce parlamentul de la Moscova a adoptat o legislație care pune capăt jurisdicției curții europene asupra drepturilor omului din această țară.

"Rusia nu se mai supune prevederilor CEDO, asta e tot ce se poate spune", a precizat Peskov.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe a declarat că autoritățile de la Londra fac tot ce se poate în sprijinul celor doi cetățeni britanici condamnați la moarte. "Condamnăm exploatarea prizonierilor de război în scopuri politice și am prezentat Rusiei această problemă. Suntem permanent în legătură cu guvernul Ucrainei pentru cazurile lor și susținem pe deplin Ucraina în eforturile de eliberare a acestora", a spus reprezentantul diplomației britanice.

ADVERTISING

Marea Britanie a refuzat public să trateze chestiunea prizonierilor cu autoritățile din autoproclamata Republică Autonomă Donețk, a cărei independență a fost recunoscută doar de Rusia și Siria.

La începutul acestei luni, un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD) din estul Ucrainei i-a condamnat la moarte pe britanicii Aiden Aslin și Shaun Pinner, alături de cetățeanul marocan Saaudun Brahim, acuzându-i de „activități mercenare”.

Ambii britanici au spus că servesc în marina ucraineană, fiind soldați în serviciu activ, care ar trebui să fie protejați de convențiile de la Geneva privind prizonierii de război.

ADVERTISING

Ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a spus: „Sunt prizonieri de război. Aceasta este o judecată falsă, fără absolut nicio legitimitate.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇