Rușii susțin că au ucis 2.000 de "mercenari" în Ucraina. România, pe locul 2 în top la voluntari pe front

Rușii susțin că au ucis 2.000 de "mercenari" în Ucraina. România, pe locul 2 în top la voluntari pe front

Armata rusă anunţă, vineri, că aproape 7.000 de „mercenari străini” din 64 de ţări au venit în Ucraina de la începutul războiului şi că a ucis aproape 2.000 dintre aceştia.

„Listele noastre, la 17 iunie, conţin mercenari şi specialişti în armament în total din 64 de ţări. De la începutul operaţiunii militare speciale, 6.956 au venit în Ucraina, 1.956 au fost eliminaţi deja, iar 1.779 au plecat înapoi”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Polonia este "liderul absolut" al ţărilor europene, în privinţa combatanţilor prezenți în Ucraina, urmată de România şi Marea Britanie, precizează ministerul citat de AFP.

ADVERTISING

Ruşii publică un tabel cu numărul combatanţilor străini veniţi în Ucraina, clasaţi pe naţionalităţi şi în funcţie de pierderi.

Ministerul dă asigurări că 59 de "mercenari" francezi, dintr-un total de 183 veniţi să lupte în Ucraina, au fost ucişi de la începutul ofensivei ruse.

Ţările care au înregistrat cele mai mari pierderi de "mercenari" în Ucraina, potrivit Moscovei, sunt Polonia - 378 de morţi, Statle Unite - 214 morţi, Canada - 162 de morţi şi Georgia - 120 de morţi.

De la lansarea invaziei Ucrainei de către preşedintele rus Vladimir Putin, la 24 februarie, mii de voluntari străini, în princial europeni, au venit în Ucraina pentru a lupta de partea forţelor Kievului.

ADVERTISING

Rusia îi prezintă pe aceşti combatanţi drept "mercenari" - un termen peiorativ care sugerează că sunt motivaţi de bani.

Separatişti proruşi i-au condamnat la moarte pe trei dintre aceştia - doi britanici şi un marocan.

Ucraina şi aliaţii săi din Occident subliniază că, dacă există mercenari pe front, aceştia se află în tabăra rusă - prin prezenţa unor elemente din cadrul grupului paramilitar Wagner, ai cărui membri au fost desfăşuraţi în Siria, Libia şi Mali.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇