Un fotoreporter ucrainean şi un militar care îl însoţea au fost executaţi cu sânge rece de ruși

Un fotoreporter ucrainean şi un militar care îl însoţea au fost executaţi cu sânge rece de ruși

Un fotoreporter ucrainean şi un militar care îl însoţea par să fi fost „executaţi cu sânge rece” în primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina în timp ce căutau în pădurile ocupate de ruşi drona dispărută a fotoreporterului, a anunţat organizaţia Reporteri Fără Frontiere, miercuri, citând concluziile dintr-o anchetă asupra morţii celor doi bărbaţi.

Grupul pentru libertatea presei a precizat că s-a întors la locul unde trupul lui Maks Levin şi cel al militarului Oleksii Chernişov au fost găsite la 1 aprilie în pădurea din nordul capitalei Kiev. Potrivit ONG-ului, 14 găuri de gloanţe au fost găsite în maşina arsă a celor doi bărbaţi, care se afla încă la faţa locului, potrivit Reuters.

ADVERTISING

De asemenea, au fost găsite resturi de mâncare, pachete de ţigări şi alte gunoaie aruncate de soldaţii ruşi.

Unele dintre bunurile lui Levin şi Chernişov, inclusiv actele de identitate ale militarului şi părţi din vesta sa antiglonţ şi casca fotografului, au fost recuperate, se arată în comunicat.

O echipă ucraineană cu detectoare de metale a descoperit un glonţ îngropat în pământul pe care a zăcut corpul lui Levin. Potrivit raportului, descoperirea sugerează că bărbatul „probabil că a fost ucis cu unul, poate două gloanţe trase de la mică distanţă când era deja la pământ”.

ADVERTISING

Raportul adaugă că în locul de unde a fost recuperat cadavrul ars al lui Chernişov a fost găsit un bidon pentru benzină.

Organizaîia Reporteri Fără Frontiere a spus că descoperirile „demonstrează că cei doi bărbaţi au fost, fără îndoială, executaţi cu sânge rece”.

Ziua 119 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Ultima urmă a lui Levin şi Chernişov în viaţă datează de pe 13 martie. Un dispozitiv de localizare din vehiculul lor a oferit locaţia în care se aflau, în pădurea de la nord de Kiev.

ADVERTISING

Levin şi-ar fi pierdut drona în zonă pe 10 martie şi nu a reuşit să o recupereze pentru că a ajuns sub tirul rusesc. Dronele au devenit un instrument comun pentru fotoreporteri pentru a obţine fotografii şi videoclipuri din aer.

Potrivit ONG-ului, Levin a împărtăşit ocazional informaţii culese cu ajutorul dronei sale cu forţele ucrainene, inclusiv cu privire la poziţiile trupelor ruse.

„Dar folosirea dronei sale a fost în primul rând un efort jurnalistic, confirmat de anturajul său şi arătat de imaginile vândute presei de la începutul invaziei ruse”, se arată în comunicat

ONG-ul a speculat că Levin ar fi fost în căutarea dronei când a fost ucis împreună cu Chernişov.

Dovezile colectate şi zecile de fotografii au fost predate de Reporteri Fără Frontiere anchetatorilor ucraineni.

ONG-ul nu a putut confirma dacă au fost realizate autopsii asupra cadavrelor bărbaţilor - un pas pe care îl consideră esenţial în investigarea morţii lor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇