Ziua 119 de război. Ucraina face încă un pas spre aderarea la UE, în timp ce rușii amenință acum și alte țări

Ziua 119 de război. Ucraina face încă un pas spre aderarea la UE, în timp ce rușii amenință acum și alte țări

Luptele continuă în Ucraina, în cea de-a 119-a zi de război. Rușii au cucerit mai multe localități în apropierea orașelor Lisichansk și Severodonețk, dar armata ucraineană îşi consolidează apărarea în regiunea Lugansk.

Serviciile de informații britanice estimează că 55% dintre luptătorii pro-ruși din autoproclamata Republică Populară Donețk (DPR) au fost răniți sau uciși până acum, dar pierderile sunt mari și de partea ucraineană, inclusiv în rândul civililor.

SUA au anunțat că vor trimite o echipă care să investigheze crimele de război din Ucraina, condusă de Eli Rosenbaum, supranumit „vânătorul de naziști”.

Tensiunile cresc înaintea summitului NATO de la Madrid, Estonia acuzând Rusia că simulează atacuri cu rachete asupra țărilor baltice și că i-a încălcat spațiul aerian.

Urmează două zile cruciale pentru Ucraina, care află dacă poate continua sau nu traseul pentru aderarea la UE, la finalul summitului UE de joi și vineri.

Spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de miercuri, 22 iunie, ziua 119 de război:

23:42 - Într-un interviu recent acordat publicației ucrainene Hromadske, soldați ucraineni răniți au povestit că sunt depășiți numeric de forțele și armamentul rusesc. Ei spun că au mare nevoie de armamentul vestic, ca să mai poată rezista.

23:14 - Cinci femei au fost ucise în satul Pryshib din regiunea Harkov, în urma bombardamentelor rusești de miercuri, relatează Euromaidan Press.

Potrivit publicației, cel puțin 860 de civili au fost uciși de forțele ruse la Harkov de la începutul invaziei.

22:37 - Parlamentul Ucrainei a aprobat și ratificat Convenția de la Istanbul, un tratat privind drepturile omului menit să prevină și să combată violența împotriva femeilor.

ADVERTISING

Marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat o lege care a ratificat Convenția de la Istanbul, o mișcare care a fost descrisă drept „moment istoric pentru Ucraina… care susține politica egalității de gen”.

22:23 - Voluntarii ucraineni au reușit să instaleze pe o camionetă un lansator de rachete luat de pe un elicopter rusesc doborât, iar acum au la dispoziție o armă foarte puternică, pe care o folosesc cu succes în luptă.

21:52 - Primarul orașului Enerhodar, din regiunea Zaporojie, spune că localnicii, inclusiv angajații centralei nucleare Energoatom, sunt răpiți de ocupanții ruși, care i-ar tortura cu electroșocuri.

21:46 - Estonia acuză Rusia că desfăşoară acţiuni care pot provoca o escaladare a tensiunilor, inclusiv simulări de tiruri cu rachetă şi încălcări ale spaţiului eston aerian.

21:00 - Membrilor delegației Rusiei la OSCE li s-au refuzat vizele pentru a participa la adunarea anuală, care va avea loc în Marea Britanie, în iulie, pentru că sunt pe lista de sancțiuni occidentale, din cauza invadării Ucrainei.

20:22 - Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la liderii europeni „să fie la înălţime” acordând Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE la summitul Consiliului European, care începe mâine.

20:09 - O intersecție din apropierea Ambasadei SUA la Moscova a fost redenumită în „Piața Republicii Populare Donestsk".

Rușii spun că numele a ieșit pe primul loc într-un sondaj online, iar lucrătorii au montat deja panouri stradale cu noua denumire chiar în fața clădirii Ambasadei SUA.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

18:16 - Cancelarul Olaf Scholz vrea să discute despre un „Plan Marshall pentru Ucraina” la summitul G7 care se va desfășura săptămâna viitoare, potrivit Sky News.

17:04 - Autoritățile din Lituania au declarat că țara este pregătită în cazul în care Rusia o deconectează de la rețeaua electrică regională ca pedeapsă pentru blocarea comerțului în enclava Kaliningrad.

„Nu mă aștept la o confruntare militară. Suntem pregătiți pentru acțiuni neprietenoase din partea Rusiei cum ar fi deconectarea de la sistemul BRELL (rețeaua electrică) sau altele", a spus președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.

16:38 - Preşedintele chinez Xi Jinping denunţă miercuri „extinderea alianţelor militare”, într-un discurs, înainte de începerea unui summit cu liderii Rusiei, Indiei, Braziliei şi Africii de Sud (BRICS).

„Criza din Ucraina este alt semnal de alarmă pentru lume”, a subliniat Xi Jinping, criticând „extinderea alianţelor militare şi căutarea propriei securităţi în detrimentul securităţii altor ţări”.

16:12 - Rusia - care comemorează miercuri invazia fostei URSS de către Germania nazistă, în 1941 - acuză Germania de alimentarea în prezent a unei „isterii rusofobe”.

„Berlinul, prin vorbele şi faptele sale, ameninţă rezultatele eforturilor de decenii ale Rusiei şi Germaniei în vederea depăşirii duşmăniei (...) de după război”, denunţă într-un comunicat Ministerul rus de Externe, cu ocazia acestor comemorări.

Moscova acuză membri ai Guvernului german de faptul că „lansează atacuri zilnice, care alimentează isteria rusofobă”.

15:44 - Aflat sub un potop de foc al artileriei ruse, oraşul Lisiceansk din estul Ucrainei trăieşte un „infern”, potrivit autorităţilor ucrainene, care admit avansul trupelor ruse ce încearcă să preia sub control întreaga regiune.

ADVERTISING

De cealaltă parte a râului Siverski Doneţ, imposibil de trecut după ce podurile au fost distruse, „luptele continuă pe străzile din Severodoneţk”, mai informează Gaidai.

15:23 - Un tribunal din Liov a decis confiscarea faimosului „vagon de aur” deținut de oligarhul ucrainean Viktor Medveciuk, împreună cu 279 de picturi și obiecte de antichitate sau de lux.

15:02 - Primarul din Mariupol Vadim Boicenko a estimat, într-o conferință de presă, că 22.000 de locuitori au fost uciși de ruși în lunile în care orașul a fost asediat.

14:47 - Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat Europa să se pregătească imediat pentru întreruperea completă a exporturilor de gaze ruseşti în această iarnă, îndemnând guvernele să ia măsuri pentru a reduce cererea şi a menţine deschise centralele nucleare vechi, scrie Financial Times.

13:55 - Finlanda s-a pregătit de zeci de ani pentru un atac al Rusiei și va opune o rezistență dură în cazul în care acesta va avea loc, a declarat șeful forțelor sale armate.

Țara nordică și-a construit un arsenal substanțial. Dar, în afară de echipamentul militar, a declarat generalul Timo Kivinen, un factor crucial este faptul că finlandezii ar fi motivați să lupte: „Cea mai importantă linie de apărare se află între urechi, așa cum dovedește în prezent războiul din Ucraina", a declarat Kivinen într-un interviu.

Finlanda a purtat două războaie în anii 1940 împotriva vecinului său estic, cu care împarte o graniță de 1.300 de kilometri.

13:44 - Forțele rusești au bombardat cu rachete al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, și zona rurală din jur, ucigând cel puțin 15 persoane, în ceea ce Kievul a numit o încercare de a forța retragerea trupelor de pe câmpul principal de luptă pentru a proteja civilii de atacuri, scrie Reuters.

13:12 - Un incendiu a izbucnit la rafinăria Novoșakhtinsk din regeiunea Rostov, aflată la granița cu Ucraina. Se pare că asupra rafinăriei au fost lansați explozibili cu ajutorul unei drone.

13:07 - Duma de Stat din Rusia a votat legea importului paralel, cu ajutorul căreia bunuri pot fi aduse în țară fără aprobarea producătorilor. Lista produselor care sunt supuse acestei legi conține 96 de branduri, printre care Apple, Samsung, dar și mai multe mărci de mașini sau electrocasnice.

12:29 - Italia a confiscat de la începutul ivaziei active de 1,7 miliarde de dolari ale rușilor de pe lista neagră a sancțiunilor. Printre aceste bunuri se numără și vilele unuia dintre principalii propagandiști ai Kremlinului, Vladimir Soloviov, una dintre ele putând fi văzută mai jos.

11:46 - Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, se află miercuri într-o vizită la Teheran, unde va avea o întrevedere cu omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian.

11:15 - Un fotoreporter ucrainean şi un militar care îl însoţea par să fi fost „executaţi cu sânge rece” în primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina în timp ce căutau în pădurile ocupate de ruşi drona dispărută a fotoreporterului, a anunţat organizaţia Reporteri Fără Frontiere, miercuri, citând concluziile dintr-o anchetă asupra morţii celor doi bărbaţi, relatează The Associated Press.

Grupul pentru libertatea presei a precizat că s-a întors la locul unde trupurile lui Maks Levin şi ale militarului Oleksii Chernişov au fost găsite la 1 aprilie în pădurea din nordul capitalei Kiev. Potrivit ONG-ului, 14 găuri de gloanţe au fost găsite în maşina arsă a celor doi bărbaţi, care se afla încă la faţa locului.

10:52 - Preşedintele rus Vladimir Putin marchează astăzi printr-o ceremonie ziua în care forţele Germaniei naziste ale lui Adolf Hitler au invadat Uniunea Sovietică, pe 22 iunie 1941, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează The Guardian. Data este semnificativă în Rusia şi este amintită ca ”Ziua amintirii şi a durerii”.

Pentru a comemora această aniversare, Ministerul rus al Apărării a lansat documente care datează de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial care pretind să arate că Germania a intenţionat să susţină că armata sovietică a bombardat biserici şi cimitire pentru a-şi justifica invazia.

„La fel ca în zilele noastre, în 1941, naziştii au pregătit în avans provocări pentru a discredita statul nostru”, a precizat Ministerul rus al Apărării.

10:23 - Piața de lângă Ambasada SUA din Moscova a fost redenumită „Piața Republicii Populare Donețk. Primăria a anunțat că va fi aleasă și o altă piață care să fie redenumită „Piața Republicii Populare Lugansk”.

Putin a semnat decretul pentru recunoașterea acestor dou regiuni separtiste din Ucraina cu o zi înainte de lansarea invaziei.

09:50 - Irlanda anunță că a înghețat active rusești în valoare de 1,72 miliarde de euro.

09:31 - 55% dintre luptătorii pro-ruși din autoproclamata Republică Populară Donețk (DPR) au fost răniți sau uciși până acum, afirmă serviciile de informații britanice.

09:12 - Imaginile din satelit furnizate de Maxar Technologies par să arate pagube importante provocate pe Insula Șerpilor, după ce Ucraina a lansat marți un atac asupra micului teritoriu. Se poate observa un turn distrus în sud și zone incendiate în nord.

08:56 - Aseară, la Moscova, poliția a dispersat cetățenii care s-au adunat la zidul memorial al lui Viktor Tsoi în onoarea zilei de naștere a muzicianului. Poate că motivul din spatele acestui incident este faptul că Tsoi a folosit cuvântul „război” mai degrabă decât „operație specială” în melodiile sale, scrie NEXTA.

08:41 - Ministerul Apărării al Ucrainei spune că armata rusă scoate piesele de schimb din echipamentul său militar și încearcă să le vândă.

08:09 - Reducerea livrărilor de gaz rusesc către Europa via Nord Stream, decisă recent de Moscova, reprezintă un „atac” care urmăreşte „semănarea haosului pe piaţa europeană a energiei”, spune ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

07:48 - Premierul britanic Boris Johnson a avertizat asupra „oboselii crescânde" în legătură cu războiul din Ucraina şi a declarat că orice concesie făcută preşedintelui rus Vladimir Putin ar fi un „dezastru".

07:19 - 568 de persoane, dintre care 38 de copii, se află în adăposturile anti-bombe de la uzina Azot din Severodonețk, potrivit șeful Administrației Regionale Lugansk, Serghei Gaidai.

07:01 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că situaţia de pe linia frontului este fără schimbări semnificativ. Cu unele mişcări tactice armata ucraineană îşi consolidează apărarea în regiunea Lugansk, în timp ce „bombardamente brutale şi cinice” continuă la Harkov.

06:55 - Echipa care investighează crimele de război din Ucraina va fi condusă de Eli Rosenbaum de la Departamentul de Justiție al SUA. El este adesea numit cel mai faimos „vânător de naziști”. A ajutat departamentul să ancheteze 137 de cazuri, dintre care 107 naziști au fost deportați din SUA.

06:34 - Polonia a furnizat Ucrainei peste 240 de tancuri şi 100 vehicule blindate, a declarat marţi preşedintele polonez Andrzej Duda.

06:16 - Volodimir Zelenski a afirmat că în fiecare zi luptă pentru o decizie pozitivă a Uniunii Europene cu privire la candidatura Ucrainei şi pentru furnizarea de arme moderne.

Acesta a prezentat ţările cu care a discutat: Slovacia - ”am coordonat poziţiile noastre în ajunul sesiunii Consiliului European”, Lituania - ”Ne-am coordonat, de asemenea, demersurile”. Zelenski a mai discutat cu oficiali din Portugalia, Danemarca, Spania, Irlanda, Croaţia.

Today was a day of extremely active foreign policy activity – almost a marathon of phone conversations.We are increasing the number of those who stand for Ukraine’s candidacy and adding confidence that the decision of the European Council on Friday will be positive.In all negotiations, I always emphasize that the seventh package of the EU sanctions is needed as soon as possible. Russia must feel constant increase in pressure for the war.

Publicată de Володимир Зеленський pe Marţi, 21 iunie 2022

06:00 - Joe Biden spune că nu se teme de fracturarea alianţei occidentale pe măsură ce războiul Rusiei din Ucraina avansează. El a avertizat însă asupra unui conflict prelungit şi a precizat că va discuta cu aliaţii despre calea de urmat la Summitul NATO de săptămâna viitoare de la Madrid.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇