Ziua 118 de război: Ucraina a atacat Insula Şerpilor, Rusia a capturat noi localităţi în Lugansk, zeci de civili uciși în urma bombardamentelor

Ziua 118 de război: Ucraina a atacat Insula Şerpilor, Rusia a capturat noi localităţi în Lugansk, zeci de civili uciși în urma bombardamentelor

S-au dat lupte grele în estul Ucrainei, marți, în cea de-a 118-a zi a invaziei. Rușii vor să cucerească cu orice preț orașul Sloviansk, iar avântul din ultimele zile din Donbas le-a dat curaj să încerce din nou să ia și Harkovul, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina.

Și orașul Kramatorsk se pregătește de asediu. Este vorba despre puncte strategice, unde ucrainenii au trimis întăriri și s-au pregătit să-i respingă pe invadatori, în condițiile în care orașul Severodonețk este ca și pierdut de forțele Kievului.

De la Moscova, Putin i-a lăudat pe soldații ruși care luptă în Ucraina, numindu-i „eroi”. Totodată, a promis și darea în folosinţă, în acest an, a celei mai mari rachete balistice intercontinentale ruseşti - Sarmat, poreclită Satan, capabilă să transporte 10 sau mai multe focoase nucleare.

Între timp, Occidentul asigură Kievul că va oferi sprijin oricât va fi nevoie și atât UE, cât și Marea Britanie pregătesc noi sancțiuni. Cele ale Bruxellesului ar viza, de data aceasta, aurul Rusiei.

Spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de marți, 21 iunie, ziua 118 de război:

23:51 - 15 civili au fost uciși și 16 răniți în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii Harkov. Printre cei uciși se află și un copil de 8 ani.

23:26 - O persoană a murit și 19 au fost rănite în regiunea Donețk, după atacurile rusești de azi.

23:14 - Guvernul britanic intenționează să impună sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei și va continua să facă acest lucru până când Moscova va părăsi complet Ucraina, a declarat ministrul de Externe Liz Truss.

ADVERTISING

22:41 - Un avion militar rus s-a prăbuşit marţi, în regunea rusă Rostov, în apropiere de frontiera cu Ucraina, iar pilotul a murit, anunţă serviciul de presă al Dstrictului Militar rus de Sud.

22:10 - Ucraina ar putea avea nevoie de aproximativ 1,1 trilioane de dolari pentru a repara daunele cauzate de război, a anunțat de șeful Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer.

21:37 - Volodimir Zelenski anunță că a avut o conversație telefonică fructuoasă cu premierul ungar Viktor Orban și l-a invitat să viziteze Ucraina.

21:15 - Trupele ruse au capturat mai multe aşezări lângă oraşele asediate Severodoneţk şi Lisiceansk din regiunea Lugansk, au anunţat marţi guvernatorul acesteia şi Statul Major al armatei ucrainene.

20:49 - Negocierile dintre Rusia, Ucraina, Turcia și reprezentanții ONU pe tema exportului de cereale din Ucraina vor avea loc la Istanbul.

20:20 - Ministrul american al Justiţiei, Merrick Garland, a promis marţi, cu ocazia unei vizite-surpriză în Ucraina, că va explora ”toate opţiunile posibile” pentru urmărirea în justiţie a criminalilor de război şi a autorilor ”de atrocităţi” în această ţară.

19:49 - Armata ucraineană a anunţat marţi că a lansat lovituri aeriene asupra Insulei Şerpilor. Potrivit Comandamentului Operaţional Sud al armatei ucrainene, au fost efectuate ''lovituri ţintite cu folosirea de forţe diverse'' asupra insulei din Marea Neagră ocupată de Rusia din primele zile ale invaziei acesteia în Ucraina.

ADVERTISING

Operaţiunea militară încă este în desfăşurare şi se impune o ''tăcere informaţională'' până la finalizarea ei, adaugă acelaşi comandament ucrainean.

19:17 - Ministerul rus al Apărării va discuta cu Turcia despre posibila creare a unui coridor la Marea Neagră pentru aprovizionarea cu cereale ucrainene, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

18:41 - Un cetățean american a fost ucis în Ucraina, potrivit unui necrolog publicat de familia sa și confirmat de Departamentul de Stat. Este al doilea american care moare în război.

Stephen D. Zabielski, în vârstă de 52 de ani, a murit pe 15 mai, se arată în necrologul publicat în Recorder, un ziar care deservește comitatul Montgomery din nordul statului New York, citat de The Washington Post.

18:15 - Ucraina va deveni joi un candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană, într-o decizie simbolică, dar care va ridica moralul după invazia Rusiei, au declarat marți miniștri și diplomați. Liderii UE de la Bruxelles sunt așteptați să semneze recomandarea de săptămâna trecută a Comisiei Europene, anunță Reuters.

17:46 - Kievul anunţă intrarea unor camioane automotor germane de tip Panzerhaubitze 2000 în aresenalul său, după săptămâni de negocieri ale Ucrainei cu aiiaţii săi occidentali pentru a primi ”arme puternice”, capabile să respingă atacuri ruseşti în Donbas.

17:04 - Rusia anunţă marţi că a respins o încercare „nebună” a forţelor ucrainene de a recuceri Insula Şerpilor, un teritoriu simbolic cucerit de către Moscova, la Marea Neagră, la începutul invaziei Ucrainei.

ADVERTISING

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a spus că forţele ucrainene „prevedeau să efectueze bombardamente aeriene şi de artilerie masive (...), iar apoi să debarce şi să cucerească” insula. El a susținut că 15 drone de atac şi de recunoaştere ucrainene au luat parte la raidul aerian şi că baterii de lansatoare de rachetă şi obuziere au tras către insulă.

Cu toate acestea, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă ruseşti au interceptat toate proiectilele şi au doborât 13 drone, „obligând inamicul să abandoneze orice debarcare pe Insula Şerpilor”, a mai spus Igor Konaşenkov.

16:52 - Ministrul ucrainean al Justiţiei, Denis Maliuska, le-a prezentat reporterilor o tabără pentru prizonieri de război ruşi, localizată în vestul ţării. În total, în ţară sunt 51 de închisori în care prizonieri de război sunt găzduiţi separat de deţinuţii de drept comun, în conformitate cu standardele internaţionale.

„Deţinuţilor li se oferă condiţii adecvate de trai şi îngrijire medicală. Ei se ocupă cu prelucrarea lemnului şi se fac utili societăţii ucrainene”, a afirmat Maliuska.

16:34 - La Kiev astăzi s-a votat schimbarea numelor străzilor ale căror denumiri au legătură cu Rusia sau Belarusul.

16:18 - Între 20 și 30% din infrastructura Ucrainei a fost distrusă de la începutul invaziei, a estimat ministrul ucrainean al Infrastructurii Oleksandr Kubrakov, într-un interviu pentru Le Monde.

15:59 - Ucraina a reţinut un oficial guvernamental de rang înalt şi un lider din sectorul financiar, suspectaţi că fac parte dintr-o presupusă reţea de spionaj rusească. Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) nu a oferit numele celor cei doi suspecţi, ci i-a identificat ca fiind un funcţionar de rang înalt din Secretariatul Cabinetului de Miniştri şi un şef de departament la Camera de Comerţ şi Industrie.

15:41 - Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, este în vizită la Kiev. El a vizitat Borodianka și Bucea, localități unde rușii au comis printre cele mai groaznice crime.

15:34 - Reuters scrie că UE are în plan noi sancțiuni pentru Rusia, care să vizeze aurul. Nu este clar dacă va fi vorba despre o interzicere a importului de aur sau de una care să privească exportul. Propunerea va fi prezentată la summitul ce se desfășoară zilele următoare, 23-24 iunie.

15:22 - Ruşii „controlează în întregime” satul Toşkivka, situat pe linia frontului, în Donbas (est), la câţiva kilometri de Severodoneţk şi Lîsîceansk, unde au loc confruntări armate crâncene, anunţă marţi autorităţile locale ucrainene.

14:51 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că Berlinul va trimite arme Ucrainei „atâta timp cât va fi nevoie”. El a reafirmat și angajamentul țării sale de a fi alături de Lituania și de alți aliați estici.

Occidentul nu „acceptă atacul violent asupra Ucrainei”, a spus el, prin urmare Ucraina este aprovizionată „extensiv cu arme”, iar Rusiei i-au fost impuse „sancțiuni fără precedent”.

14:38 - Guvernul Marii Britanii este „hotărât” să impună noi sancțiuni Rusiei și va continua să facă acest lucru până când Moscova se va retrage complet din Ucraina, a declarat ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss.

14:34 - Autoritățile ruse au blocat site-ul ziarului britanic The Telegraph, pentru că a publicat știri despre războiul din Ucraina, care nu sunt pe placul Moscovei.

Roskomnadzor, organul de supraveghere al comunicațiilor din țară, a confirmat că accesul la site a fost restricționat, după ce s-a constatat că a difuzat „informații inexacte despre operațiunea militară specială desfășurată de forțele armate ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei”, a informat agenția de știri de stat rusă Tass.

13:55 - Vladimir Putin a lăudat faptele rușilor în Ucraina și spune că va „întări în continuare” forțele armate, pentru a ține cont de potențialele amenințări și riscuri militare, relatează Reuters.

”Suntem mândri că, în cursul operaţiunii militare speciale, combatanţii noştri acţionează cu curaj, profesionalism, ca nişte adevăraţi eroi”, a spus Putin, în faţa unor tineri absolvenţi ai academiilor militare ruse şi în faţa unor cadre cu cel mai înalt grad.

Putin a promis și darea în folosinţă, în acest an, a celei mai mari rachete balistice intercontinentale (ICBM) ruseşti - Sarmat, poreclită Satan, capabilă să transporte 10 sau mai multe focoase nucleare.

„Nu există nicio îndoială că vom şi mai puternici”, a subliniat liderul de la Kremlin.

13:37 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „nu poate exclude” faptul că voluntarii americani capturați în Ucraina ar putea fi condamnați la moarte.

„Nu ştiu unde sunt ţinuţi şi cine îi va judeca. Însă singurul lucru care este de la sine înţeles este că vor fi urmăriţi penal şi vor merge în instanţă”, a spus Dmitri Peskov.

Presa rusă a anunțat că americanii ar fi ținuți în Donețk, unde alți voluntari străini tocmai au fost condamnați la moarte. Autoproclamata republică separatistă aplică pedeapsa capitală, spre deosebire de Rusia, unde aceasta a fost abolită.

Acesta ar fi și motivul pentru care acești prizonieri n-au ajuns în Rusia, la fel ca mulți alții.

13:04 - Rusia a amenințat cu consecințe care vor avea „un impact negativ grav asupra populației Lituaniei”, pe măsură ce disputa privind restricțiile pentru mărfurile care tranzitează statul baltic către enclava rusă Kaliningrad s-a înrăutățit.

„Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Măsurile adecvate sunt în curs de elaborare în format interdepartamental și vor fi luate în viitorul apropiat. Consecințele lor vor avea un impact negativ grav asupra populației Lituaniei”, a declarat Nikolai Patrușev, Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, ca a venit special pentru această problemă în Kaliningrad.

12:24 - Doi voluntari americani capturați în Ucraina, Andy Huynh și Alexander Drueke, se află în prezent în regiunea separatistă Donețk, susținută de ruși, din estul Ucrainei, a raportat agenția de știri Interfax, citând o sursă neidentificată.

Există temeri că aceștia au fost aduși aici pentru a fi judecați și condamnați la moarte.

Britanicii Shaun Pinner și Aiden Aslin și cetățeanul marocan Brahim Saadoun au fost condamnați la moarte de un tribunal separatist din Donețk, la începutul acestui luni.

11:59 - Țările europene sunt unite și sprijină acordarea Ucrainei statutului de membru candidat al Uniunii Europene, a declarat ministrul de externe al Luxemburgului.

Jean Asselborn le-a spus reporterilor, înainte de o întâlnire cu alți miniștri ai UE: „Lucrăm pentru a ajunge în punctul în care să-i spunem lui Putin că Ucraina aparține Europei, care va apăra și valorile pe care le apără Ucraina”.

11:30 - Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, supranumit „omul din umbră”, a sosit în exclava Kaliningrad, unde va conduce o întâlnire privind securitatea națională.

Vizita lui vine pe fondul unei dispute cu Lituania, care a refuzat să permită transportarea mărfurilor rusești sub embargo către Kaliningrad pe teritoriul său.

11:00 - Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, susține că producția de cereale și nivelurile comerțului sunt mai mari decât anii anteriori, afirmând că „vor fi mai multe cereale în lume”, deși Occidentul avertizează că blocada maritimă rusă din Marea Neagră riscă să lase multe țări fără pâine.

10:34 - Cel mai nou bilanț al pierderilor suferite de Rusia, publicat de ucraineni, arată că armata rusă ar fi pierdut până acum 34.100 de oameni, cu 300 mai mult față de bilanțul anterior, dar și 1.496 de tancuri și 3.606 de transportoare blindate, printre multe altele.

289469331_400499955450926_6455516837640477688_n

10:13 - Premierul georgian Irakli Garibashvili a declarat, la o conferință economică din Qatar, că țara sa s-a angajat să adere la NATO, dar trebuie să-și rezolve mai întâi problemele teritoriale cu Rusia.

09:31 - Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a confirmat că trenul folosit pentru evacuarea civililor care pleacă din Pokrovsk va circula în această după-amiază spre Liov.

09:25 - „Oraşul este pregătit să se apere”, spune Vadim Liakh, primarul din Sloviansk, în estul Ucrainei, care va deveni în curând un punct fierbinte al luptelor, odată cu avansarea trupelor Rusiei din nord, informează AFP.

09:00 - Forțele ucrainene anunță prima utilizare cu succes a rachetelor antinavă Harpoon, donate de Occident, împotriva forțelor maritime ruse.

Ucrainenii au atacat cu aceste rachete și au distrus, pe 17 iunie, remorcherul rusesc Spasatel Vasily Bekh, care livra arme și personal pe Insula Serpilor din nord-vestul Mării Negre, potrivit ultimului raport al Ministerului Apărării din Regatul Unit.

08:30 - Actorul american Ben Stiller s-a întâlnit luni, la Kiev, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a declarat admiraţia pentru atitudinea și munca depusă de când Rusia a invadat Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇