Negociere să fie, dar să o știe și Zelenski

Negociere să fie, dar să o știe și Zelenski

Emanuel Macron: Rolul Franței este să aibă legături posibile pentru discuții cu Rusia.

Negocierea este un proces în care două părți aflate în litigiu caută o cale de mijloc ca să soluționeze problema existentă între ele. Ca o negociere să aibă loc este necesar ca părțile aflate în litigiu să aibă dorința de a ajunge la o înțelegere.

În interviul acordat pe drumul de întoarcere de la Kiev, domnul Macron a subliniat că după descoperirea crimelor de război din Bucea „nu există nicio disponibilitate de partea rusă sau ucraineană pentru discuții reale”.

Ca atare, prin cale de consecință rezultă că discuțiile domnului Macron cu domnul Putin nu sunt legate de o negociere de pace în chestiunea ucraineană.

ADVERTISING

Spotmedia: Referindu-se la decizia de a începe „operațiunea militară specială”, Putin a spus că aceasta a fost dificilă, dar necesară, iar soldații apără „drepturile Rusiei la dezvoltare în siguranță”. Acesta a mai spus că intervenția în Donbas este un colac de salvare pentru ei (occidentali, n.red.) ca să acuze Rusia pentru greșelile lor.

Deci Putin susține că occidentul, recte domnul Macron, greșește și acuză Rusia de greșelile lor. S-ar putea ajunge atunci la o negociere de pace fără ca domnul Macron să admită că greșește, ca să nu-l umilească pe domnul Putin?

Răspunsul este că domnul Macron și domnul Putin au identificat sursa greșelilor occidentale.

Putin: Când au câștigat Războiul Rece, SUA s-au declarat singure reprezentanții lui Dumnezeu pe Pământ, oameni care n-au nicio responsabilitate - doar interese. Au declarat sacre aceste interese. Acum e un drum într-o singură direcție, ceea ce face lumea instabilă.

Emanuel Macron: Obiectivul acestui război este distrugerea Rusiei. Și aici spun eu că greșiți. Dacă faceți asta, nu veți avea niciodată o pace negociată.

Nu pot să sussțin că ideile comune al domnilor Macron și Putin s-au coagulat în cursul discuțiilor lor telefonice pntru că nu am probe. Dar atitudinea anti-SUA a domnului Macron este binecunoscută. Despre atitudinea domnului Putin ce să mai spunem, dumnealui și-a dorit și a mizat pe un clivaj Europa-America.

Din spusa domnului Macron rezultă că nu Europa este vinovată pentru că s-a vândut pe gaz Rusiei, ci SUA pentru că doresc distrugerea Rusiei. N-are a face că Ucraina nu este în stare să facă asta chiar de va trimite trupele ruse înapoi în granițele patriei lor. Nici SUA nu pot distruge Rusia, ci numai o pot slăbi îndeajuns ca ea să nu mai fie o amenințare militară la adresa  Europei. Dar domnul Macron nuanțează cumva situația, pentru dumnealui Rusia nu este o amenințare la adresa Europei, ci numai a Ucrainei.

Emanuel Macron: Președintele Zelenski își apără pământul. Și noi vrem să-l ajutăm. Anumiți comentatori și lideri nu ar trebui să facă presiuni pentru ceea ce își doresc ucrainenii.

Păi dacă ucrainenii își apără pământurile niciun lider nu are dreptul să facă presiuni în oricare altă direcție, corect. Iar unuia care are nevoie de ajutor trebuie să-i dai lucrul de care are nevoie, nu pe cel pe care tu crezi că i-ar trebui. În acest sens, Biden a dat 40 de miliarde de dolari pentru ce îi trebuie lui Zelenski, iar domnul Macron a livrat pe lângă ceva armament doar discuții cu Putin. Pe ce temă, dacă chiar Macron recunoaște că rușii nu au nicio disponibilitate pentru negocieri reale?

Domnul Macron este un mijlocitor, care nu are între cine mijloci. Deocamdată. Domnul Macron se încălzește pe margine, cu gândul la viitorul său succes diplomatic. Probabl că dânsul crede că este menit să readucă bunăstarea gazoasă Europei. Dar domnul Macron riscă enorm punând credibilitatea sa la bătaie.

Dacă politica franco-germano-italiană merge pe teorie nu dăm suficiente arme ca Zelenski să îl invingă pe Putin, ci doar ca să se apere?! – halal politică, după părerea mea – această idee poate deveni falimentară datorită ajutorului american și britanic.

Nici Biden și nici premierul britanic nu au de gând să slăbească ajutorul dat Ucrainei, ba dimpotrivă. Dacă vom avea o contraofensivă ucraineană în august care va fi un succes nu văd ce cădere va mai avea domnul Macron de a conduce negocierile ruso-ucrainene. Dar dacă războiul va deveni unul de uzură, care va dura ani buni, din când în când părțile vor face armistiții și se vor purta negocieri la care domnul Macron se va repezi flămând.

Politica domnului Macron de „independență” față de SUA este, după opinia mea, neproductivă și riscantă în dosarul ucrainean. Dumnealui ar trebui, în paralel cu dansul acesta declarativ, să ajute consistent cu armament Ucraina, pentru ca țara atacată să poată obține ceva susccese militare și prin acestea o poziție mai consistentă la viitoarele negocieri. Pentru că dimensiunea rolului domnului Macron la viitoare negocieri va depinde de ajutorul militar pe care Franța îl va da Ucrainei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇