Macron explică de ce vorbește cu Putin și avertizează Ucraina: "Dacă vreți să distrugeți Rusia, nu veți mai avea pace!"

Macron explică de ce vorbește cu Putin și avertizează Ucraina: "Dacă vreți să distrugeți Rusia, nu veți mai avea pace!"

Pe drumul de întoarcere de la Kiev, președintele Franței și-a explicat legătura sensibilă cu Moscova și a spus că ucrainenii greșesc dacă își doresc strivirea Rusiei.

Macron a declarat că există voci care susțin că „obiectivul acestui război este distrugerea Rusiei”, relatează CNN. „Și aici spun eu că greșiți. Dacă faceți asta, nu veți avea niciodată o pace negociată”, a declarat liderul de la Paris, într-un interviu pentru postul francez de televiziune BFMTV, realizat vineri dimineață, în trenul cu care se întorcea de la Kiev.

ADVERTISING

Președintele Franței a precizat că distrugerea Rusiei nu este obiectivul lui Zelenski. "Președintele Zelenski își apără pământul. Și noi vrem să-l ajutăm", a spus Macron, adăugând că "anumiți comentatori și lideri nu ar trebui să facă presiuni pentru ceea ce își doresc ucrainenii".

"Acesta a fost rolul Franței, să pună capăt acestei probleme", a spus Macron. "Uneori, am câștigat războiul, dar am pierdut pacea", a subliniat el.

Întrebat dacă declarațiile sale despre evitarea "umilirii" Rusiei au îngreunat relațiile cu președintele Ucrainei, liderul francez a răspuns: "Facem totul pentru ca Ucraina să câștige acest război."

El a apărat eforturile Parisului de a media discuțiile dintre Moscova și Kiev: "Rolul Franței este să aibă legături posibile pentru discuții cu Rusia". Macron a subliniat că după descoperirea crimelor de război din Bucea "nu există nicio disponibilitate de partea rusă sau ucraineană pentru discuții reale".

"Nu am negociat niciodată pe seama ucrainenilor. Niciodată", a precizat Emmanuel Macron, adăugând că va vorbi cu Putin "de câte ori e nevoie".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Precizările lui Macron vin după ce Volodimir Zelenski i-a spus joi că se îndoieşte de rostul discuţiilor cu Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

"Nu sunt sigur că există vreo posibilitate ca preşedintele Federaţiei Ruse să fie gata să audă ceva", a declarat Zelenski, în timpul unei conferinţe de presă la Kiev, alături de lideri europeni.

"Se pare că, în acest moment, el (Vladimir Putin) ia decizii şi apoi discută cu cineva (…). Aceasta nu se referă doar la Emmanuel Macron, eu nu sunt sigur că există astăzi lideri în lume care ar putea determina Rusia în mod individual să înceteze războiul", a spus Zelenski, citat de AFP.

ADVERTISING

Preşedintele ucrainean i-a răspuns astfel unui jurnalist care l-a întrebat despre valul de critici, în special din Ucraina, provocat de recentele afirmaţii ale lui Macron, potrivit cărora Rusia "nu trebuie umilită".

Emmanuel Macron este unul dintre puţinii lideri care discută regulat cu Vladimir Putin, ceea ce suscită critici mai ales în estul Europei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇