Presa franceză: Macron s-a dus la Kiev pentru istorie, dar cu o mare întârziere

Presa franceză: Macron s-a dus la Kiev pentru istorie, dar cu o mare întârziere

Vizita președintelui Franței în Ucraina este considerată simbolică de presa franceză, care „îl taxează”, însă, pentru întârzierea serioasă, pe care opoziția o consideră pur electorală.

Emmanuel Macron a ajuns joi la Kiev, unde s-a întâlnit, alături de președintele României, Klaus Iohannis, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, un eveniment apreciat drept istoric de presa franceză, dar criticat de opoziție pentru momentul în care are loc.

ADVERTISING

"Președintele francez se află într-o țară în război în această joi, alături de premierii german și italian. O vizită încărcată de simboluri, dar cu o sincronizare care ridică semne de întrebare", scrie L'Express.

Postul de televiziune TF1 notează că, după mai multe săptămâni în care a fost așteptat și după "o călătorie ținută secretă", președintele Franței a ajuns în Ucraina. Fostul prim-ministru Jean-Pierre Raffarin a salutat întâlnirea lui Macron și a celorlalți lideri europeni cu Zelenski, care a oferit "o imagine istorică" și "un demers colectiv într-o perioadă de război".

"Este o demonstrație de unitate și de forță. Putem fi mândri că avem un președinte care nu s-a dus singur, ci într-o dinamică unitară a Uniunii Europene", a spus Raffarin joi.

"Este o vizită de risc înalt. Rușii o observă îndeaproape. Ei vor să rupă relațiile dintre Ucraina și Europa", a adăugat fostul premier francez.

ADVERTISING

El a apărat plecarea lui Macron în Ucraina, pe care opoziția o consideră o acțiune electorală, calculată cu numai trei zile înainte de al doilea tur al alegerilor legislative din Franța. "Această deplasare nu are nimic electoral. E o chestiune realizată cu constrângeri enorme, trebuia să o facă înainte de 30 iunie", a declarat Rafarin, adăugând că este vorba mai degrabă de o călătorie "de strategie pentru pace".

Le Monde scrie că Macron a fost în vizită "de redresare" la Kiev după "câteva ocazii ratate": "De mai multe săptămâni, oficialii ucraineni îl presau pe șeful statului să vină înainte de încheierea președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene. Dar el a amânat, oficial din rațiuni electorale, preocupat, totodată, să se dovedească 'util' de-a lungul acestei deplasări cu o puternică valoare simbolică."

ADVERTISING

"Emmanuel Macron la Kiev, pe urmele barbariei", titrează Liberation, în timp ce Le Figaro notează că liderul francez se află la Kiev "într-o vizită-surpriză", menționând prezența președintelui României, Klaus Iohannis, care a venit în Ucraina pe un traseu diferit.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇