Iohannis a ajuns la Kiev. Acolo mai sunt Macron, Scholz și Draghi (Video)

Iohannis a ajuns la Kiev. Acolo mai sunt Macron, Scholz și Draghi (Video)

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Kiev. Acolo se află şi președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi.

Cei patru se vor întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Cei trei lideri europeni au ajuns în gara din Kiev, după ce au călătorit în timpul nopții cu un tren închiriat special pentru această vizită, în Kiev. Ei au mers 12 ore până în capitala Kievului.

Macron, Scholz și Draghi au apărut împreună în gară, însoțiți de forțe de ordine, și au declarat după ce au coborât pe peron că vor discuta cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre aderarea acestei țări la Uniunea Europeană, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Klaus Iohannis li s-a alăturat după ce trenul cu care a călătorit a urmat un alt traseu.

Mă aflu astăzi la Kiev, alături de Președintele francez Emmanuel Macron, Cancelarul german Olaf Scholz și Prim-ministrul...

Publicată de Klaus Iohannis pe Joi, 16 iunie 2022

Macron, Scholz și Draghi au spus că doresc ca vizita în Kiev să fie un mesaj puternic de susținere înaintea summit-ului din 23-24 iunie de la Madrid. Ei au adăugat că "aspirațiile firești" ale Ucrainei pentru aderarea la UE trebuie echilibrate cu aspirațiile tuturor țărilor candidate și este nevoie să se asigure că UE nu va fi "destabilizată sau fracturată".

ADVERTISING

Emmanuel Macron le-a spus reporterilor prezenți pe peronul gării că îi va transmite lui Zelenski un mesaj de "solidaritate europeană" și că ziua de azi marchează "un moment important".

Mai multe alerte de bombardament au răsunat joi, la Kiev, unde preşedintele francez Emmanuel Macron se află în vizită împreună cu cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi, relatează AFP. Liderii europeni se aflau într-un hotel în care au fost cazaţi. Şase alerte de bombardament s-au auzit la Kiev, potrivit BFMTV, care semnalează o încălcare a spaţiului aerian.

ADVERTISING

După sosirea la Kiev, liderii europeni au mers la Irpin, unde au văzut distrugerile provocate de trupele ruse și au discutat cu reprezentanții autorităților și forțele militare ucrainene despre situația de la fața locului. Cei patru lideri europeni au fost protejaţi de mai multe echipe de securitate şi militari şi erau înconjutaţi de jurnalişti. Ei au mers pe străzile acestui oraş în care 75% dintre clădiri au fost avariate în invazia trupelor ruse şi unde le-a fost oprită înaintarea către Kiev, în martie. Volodimir Zelenski nu a fost prezent la această vizită.

Volodimir Zelenski urmează să îi primească pe liderii europeni la Palatul Mariinski, sediul președinției, pentru discuții considerate cruciale înaintea summit-ului UE din 23-24 iunie. O conferință de presă este programată după-amiaza, apoi în program este un "prânz privat" târziu.

Se așteaptă ca președintele francez să facă o plimbare pe străzile Kievului, iar apoi să se întâlnească cu jandarmii francezi care sunt implicați în anchetele privind crimele de război din Ucraina.

Delegațiile vor pleca în cursul serii pe aceeași rută pe care au venit, iar președintele francez se va întoarce la Paris vineri după-amiază.

Ziua 113 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇