113 zile de război. Ucraina cere mai multe arme și se teme că va fi atacată și de Belarus

113 zile de război. Ucraina cere mai multe arme și se teme că va fi atacată și de Belarus

În ziua 113 de război, președintele României, Klaus Iohannis, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi au mers în Ucraina, pentru a-și arăta susținerea.

Mai multe alerte aeriene au răsunat în timp ce liderii europeni se aflau în Kiev. Aceștia au vizitat Irpin, unde au văzut cu ochii lor distrugerile provocate de trupele ruse.

Cei patru demnitari au revenit la Kiev și s-au întâlnit cu Volodimir Zelenski. Aceștia au anunțat că sprijină obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE pentru Ucraina, au promis mai mult ajutor și mai multe arme.

Între timp, luptele au continuat. Rusia şi-a concentrat principalele forţe de atac în nordul regiunii Lugansk şi a încercat să atace simultan în nouă direcţii. Armata ucraineană apără în continuare oraşul-cheie Severodoneţk şi îi împiedică pe ruşi să cucerească Lisiceansk.

SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de joi, 16 iunie, ziua 113 de război:

23:59 - Președintele Zelenski a cerut ca armata să fie pregătită pentru cazul în care Ucraina ar fi invadată și de către Belarus.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksiy Danilov, a declarat că Zelenski a organizat o întâlnire pentru a evalua amenințările privind un atac din Belarus și a cerut verificări în patru zone.

23:50 - SUA au cerut joi Rusiei să trateze voluntarii americani capturați care au luptat alături de forțele ucrainene drept prizonieri de război, conform Convenției de la Geneva.

Departamentul de Stat a anunțat că un al treilea american ar fi dispărut în Ucraina, în plus față de doi veterani militari care ar fi fost capturați de armata rusă săptămâna trecută.

ADVERTISING

23:29 - Președintele Zelenski a apărut în cadrul unei conferințe de tehnologie din Paris sub formă de hologramă și a făcut referire la „Războiul Stelelor”, în încercarea de a obține ajutorul marilor companii din IT pentru reconstrucția Ucrainei.

22:25 - SUA şi Uniunea Europeană au îndemnat Rusia să accepte rapid redeschiderea porturilor ucrainene, pentru a permite exportul milioanelor de tone de cereale care sunt blocate şi pentru a atenua astfel criza alimentară mondială, informează AFP.

21:48 - Marea Britanie şi Germania sunt gata să transforme grupurile de luptă din țările baltice în brigăzi complete.

21:37 - Negociatorul ucrainean Mihailo Podolyak a respins cele mai recente comentarii ale Rusiei despre disponibilitatea de a continua negocierile drept „o încercare de a înșela lumea”.

Rusia, a spus el, a vrut să dea impresia că este pregătită să discute în timp ce plănuiește să înjunghie Ucraina în spate. Kievul va reveni cu siguranță la negocieri, dar numai la momentul potrivit, a adăugat el.

„Stilul rusesc clasic: distrug orașele, aranjează execuții publice, pregătesc anexări, dar totuși pretind că negociază”, a comentat oficialul ucrainean.

20:21 - Sute de familii ucrainene au rămas fără adăpost în Anglia, după ce au ajuns cu vize care ar fi trebuit să le asigure și o locuință, arată cifrele oficiale.

De la sfârșitul lunii februarie, cel puțin 480 de familii ucrainene cu copii și 180 de adulți singuri au aplicat pentru ajutoare destinate persoanelor fără adăpost.

Deși guvernul insistă că programul „Case pentru Ucraina” și cel al vizelor pentru familii ar asigura refugiaților locuințe, iată că în realitate mulți ajung pe drumuri, conform datelor oficiale, citate de The Guardian.

ADVERTISING

19:47 - Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, spune că armata țării sale are nevoie de livrări săptămânale de arme occidentale și în cantități suficiente.

„Aceasta este realitatea. Apreciem tot ce s-a făcut, nu ne plângem. Dar adevărul este că suntem încă depășiți numeric, când vine vorba de artilerie, sisteme de lansare multiplă de rachete și sisteme de apărare și nu putem face niciun progres mare până nu ajungem la un echilibru cu Rusia în cifrele de pe aceste trei poziții”, a declarat Kuleba pentru BBC.

19:38 - Amploarea morților și distrugerilor din Mariupol „sugerează cu tărie” încălcări grave ale dreptului internațional, care vor lăsa o „amprentă de neșters” asupra generațiilor viitoare, spune Michelle Bachelet, Înalt Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

18:56 - Marea Britanie a cumpărat și a recondiționat peste 20 de obuziere autopropulsate M109, de producție americană, luate de la o companie belgiană, pe care le va trimite în Ucraina, a declarat secretarul britanic al apărării, Ben Wallace.

Acestea trag cu obuze de 155 mm și pot lovi ținte la distanțe cuprinse între 20 și 40 de kilometri, în funcție de muniția folosită.

18:22 - Sute de civili care se adăpostesc în uzina chimică Azot din orașul Severodonețsk, din estul Ucrainei, nu mai pot fi evacuați din cauza barajelor de artilerie ale rușilor, anunță guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Haidai.

17:53 - Preşedintele Emmanuel Macron anunță că Franța susţine, alături de Germania, Italia şi România, acordarea „imediată” a statutului de candidată la UE pentru Ucraina, transmite AFP.

17:13 - Serviciul de informații olandez anunță că a descoperit un agent militar rus care încerca să folosească o identitate falsă pentru a se infiltra în Curtea Penală Internațională de la Haga (ICC), care investighează acuzațiile privind crime de război comise de ruși în Ucraina.

ADVERTISING

„Aceasta a fost o operațiune a GRU pe termen lung, pe mai mulți ani, care a costat mult timp, energie și bani”, a spus șeful agenției de informații olandeze, Erik Akerboom.

Agentul rus Serghei Vladimirovici Cherkasov a creat o poveste elaborată, pe parcursul mai multor ani, pentru a încerca să intre în Țările de Jos ca cetățean brazilian, pentru un stagiu la ICC din Haga, în aprilie, a declarat șeful agenției, pentru Reuters.

Serviciul General de Informații și Securitate al Olandei (AIVD) a declarat că bărbatul, care folosea o identitate falsă, respectiv Viktor Muller Ferreira, a fost reținut pe un aeroport olandez. El a fost declarat indezirabil și urcat în primul zbor spre Brazilia, unde va fi judecat.

„Ne arată clar ce fac rușii – încearcă să obțină acces ilegal la informații în cadrul ICC. Considerăm acest lucru drept o amenințare la nivel înalt”, a adăugat Akerboom.

Curtea de la Haga, care îl acceptase pe agentul rus sub acoperire pentru un stagiu, a mulțumit autorităților că l-au descoperit la timp.

16:45 - Volodimir Zelenski a acceptat invitaţia cancelarului german Olaf Scholz de a participa la următorul summit G7, la sfârşitul lui iunie, în Bavaria, anunţă joi şeful Guvernului Germaniei, care deţine preşedinţia grupului, relatează AFP. Cancelarul german nu precizează dacă Volodimir Zelenski, care nu a părăsit Ucraina de la invazia Rusiei, la 24 februarie, va participa fizic la summit în Bavaria sau dacă va interveni printr-o legătură video.

16:15 - Grupul energetic francez Engie anunţă că a constatat o reducere a livrărilor de gaze naturale ruseşti şi dă asigurări că acest lucru nu afectează aprovizionarea clienţilor săi, relatează AFP. Gazprom a anunţat miercuri că-şi scade cu încă o treime livrările de gaze naturale ruseşti prin gazoductul Nord Stream, întrucât e obligat să oprească un echipament al grupului german Siemens. Marți a invocat acelaşi motiv tehnic pentru a justifica o primă scădere cu 40% a fluxului.

16:05 - Cel puțin trei oameni au fost uciși și șapte au fost răniți de un atac aerian rus în Lisiceansk, anunță guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai, citat de The Guardian. Acesta a spus că atacul a lovit o clădire în care se adăposteau civili.

15:45 - Franța dorește ca Ucraina să recupereze controlul asupra Crimeei în urma unei victorii militare împotriva Rusiei, potrivit unei surse diplomatice franceze. Remarcile au fost făcute în timpul vizitei la Kiev a lideri francez, german, român și italian vizitează Kievul, relatează CNN.

15:25 - Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) din estul Ucrainei, susținută de Rusia, a declarat că luptătorii săi vor depăși granițele regiunii Donețk, relatează CNN. "Livrările de noi arme de către Occident către Ucraina forțează trupele RPD să nu se oprească la granițele Republicii Donețk", a declarat Denis Pușilin pentru agenția de stat RIA Novosti.

15:05 - Olaf Scholz a declarat pentru Bild că Germania va continua să ofere ajutor umanitar și arme Ucrainei. Cancelarul german a fost criticat de mai multe ori pentru întârzierea furnizării de arme Kievului, iar Germania încă nu a trimis armament greu în Ucraina.

14:45 - Marea Britanie îl va include pe Patriarhul Kiril al Moscovei pe lista sancțiunilor, anunță BBC. Acesta i-a binecuvântat pe soldații ruși care luptă în război și a făcut mai multe declarații împotriva Ucrainei după începerea invaziei.

14:05 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a primit la Palatul Mariinskîi pe Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi după ce aceștia s-au întors de la Irpin. Cei cinci lideri vor discuta pentru prima oară față în față de la începerea războiului, pe 24 februarie.

13:55 - Dmitri Medvedev folosește clișee rasiste pentru a critica vizita liderilor europeni la Kiev, relatează BBC. "Iubitorii europeni ai broaștelor, lebărvurştilor și ai spaghetti adoră să viziteze Kievul. Fără niciun folos", a scris pe Twitter fostul președinte și premier al Rusiei. El a adăugat că aceștia îi vor promite Ucrainei aderarea la UE și obuziere vechi, "vor fi încântați" de "horilka" (varianta ucraineană a vodka) și vor pleca acasă cu trenul, "ca acum 100 de ani", dar fără a aduce pacea Ucrainei.

13:40 - Trupele ruse acționează cu forțe reduse din cauza lipsei de efective, unele grupuri tactice având doar 30 de soldați, comparativ cu numpărul tipic, de 600-800 de militari, potrivit ministerului britanic al Apărării.

13:20 - Klaus Iohannis a scris, joi, pe Twitter, după vizita la Irpin, în Ucraina, că nu există cuvinte pentru a descrie tragedia umană de neimaginat şi distrugerile oribile pe care le-a văzut. El cere pedepsirea tuturor vinovaţilor: "Îmi reînnoiesc ferm apelul pentru ca toţi autorii ruşi să fie traşi la răspundere de justiţia penală internaţională, pe care România o susţine pe deplin."

12:50 - Macron a salutat eroismul ucrainenilor în fața "barbariei" Rusiei. "Am văzut cu toții aceste imagini ale unui oraș devastat, un oraș eroic fiindcă aici, printre altele, ucrainenii au oprit armata rusă care se îndrepta spre Kiev. Deci trebuie să ne imaginăm eroismul armatei, dar și cel al populației ucrainene", a spus el.

12:35 - Vizita liderilor europeni la Irpin s-a încheiat. Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a declarat "profund emoționat" de ceea ce a văzut la Irpin. El a acuzat trupele ruse că au comis crime de război, folosind termeni duri precum "barbarism" și ""masacru". Delegația se întoarce la Kiev, unde Macron, Scholz, Draghi și Iohannis se vor întâlni cu Volodimir Zelenski.

12:15 - Aproape 2,5 milioane de oameni s-au întors în Ucraina de la începerea războiului, în februarie, anunță Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

11:50 - După sosirea la Kiev, Macron, Scholz, Draghi și Iohannis au mers la Irpin, unde au văzut distrugerile provocate de trupele ruse și au discutat cu reprezentanții autorităților și forțele militare ucrainene despre situația de la fața locului. Cei patru lideri europeni au fost protejaţi de mai multe echipe de securitate şi militari şi erau înconjuraţi de jurnalişti. Ei au mers pe străzile acestui oraş în care 75% dintre clădiri au fost avariate în invazia trupelor ruse şi unde le-a fost oprită înaintarea către Kiev, în martie. Volodimir Zelenski nu a fost prezent la această vizită.

11:35 - Mai multe alerte de bombardament au răsunat la Kiev, unde preşedintele francez Emmanuel Macron se află în vizită împreună cu cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi, relatează AFP. Şase alerte de bombardament s-au auzit în oraș, potrivit BFMTV, care semnalează o încălcare a spaţiului aerian. În majoritatea regiunilor din Ucraina sunt raportate alerte aeriene.

11:25 - Cancelarul german Olaf Scholz, aflat miercuri la Kiev, se angajează să ajute Ucraina "atât timp cât va trebui", într-un interviu acordat tabloidului Bild, relatează AFP. "În cursul acestei vizite, vrem să ne manifestăm nu doar solidaritatea, ci vrem să ne asigurăm de asemenea că ajutorul pe care-l organizaăm - financiar, umanitar şi în privinţa armamentului - continuă", a subliniat Scholz.

11:00 - Aproximativ 10.000 de civili se află în continuare la Severodoneţk, anunţă joi, într-o postare pe Telegram, guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai, relatează AFP. Severodoneţk avea înainte de război 100.000 de locuitori.

10:50 - 318 copii au murit și 581 au fost răniți de la începutul războiului, anunță autoritățile ucrainene.

10:15 - Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Gara din Kiev. El li s-a alăturat liderilor europeni - președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi. Cei patru vor avea convorbiri, urmate de o conferință de presă.

09:40 - Trenul în care se află președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi a sosit în gara din Kiev.

09:26 - Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, consideră implicarea Statelor Unite fundamentală în echilibrarea de forţe din conflictul ruso-ucrainean.

„Nu ne putem permite să renunţăm şi nu trebuie să pierdem din avânt. Miza este mult prea mare. Ucraina se află într-un moment crucial pe câmpul de luptă. Rusia loveşte de la distanţă pentru a copleşi poziţiile ucrainene cu superioritatea artileriei sale” a declarat Austin.

09:05 - Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați a anunțat că peste 2,5 milioane de ucraineni s-au întors în țara lor de origine de la sfârșitul lunii februarie.

08:44 - Financial Times a publicat un infografic care compară cererile Ucrainei pentru arme de la Occident cu ceea ce a fost deja furnizat sau s-a promis că va fi furnizat.

08:19 - Presa italiană relatează că președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi au sosit în Ucraina. În fotografia postată pe rețelele de socializare nu se află și Klaus Iohannis. Amintim că un parlamentar din Ucraina a anunțat că președintele României va merge și el azi în Ucraina. Administrația Prezidențială nu a confirmat informația.

07:40 - Prim-ministrul Boris Johnson i-a spus preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că speră să poate fi făcute progrese în următoarele zile în ceea ce priveşte transportul cerealelor în afara ţării.

07:17 - Rachetele rusești au lovit regiunea Donețk, a anunțat guvernatorul Pavlo Kirilenko. Două persoane au fost rănite. Au fost distruse, de asemenea, 14 case, o stație meteo și o fermă de animale.

06:52 - Cel puțin cinci rachete au fost lansate miercuri la periferia orașului Hlukhiv, un mic oraș istoric situat la 100 de kilometri nord de Sumi. Atacurile s-au soldat cu un mort și 6 răniți.

06:30 - Autoritățile ruse nu pot deschide școlile în orașul ocupat Berdiansk din cauza rezistenței profesorilor ucraineni, care refuză să predea.

06:14 - Liderii Germaniei, Franţei şi Italiei sunt aşteptaţi joi la Kiev să îşi exprime sprijinul pentru Ucraina. Alături de ei ar merge și președintele Klaus Iohannis, dar informația nu a fost confirmată de Cotroceni.

06:02 - Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a declarat că armata ucraineană apără oraşul-cheie Sivierodoneţk şi încearcă să împiedice forţele ruseşti să cucerească oraşul geamăn Lysychansk, situat pe malul opus al râului Siverskyi Donets. 

05:48 - Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat că țara sa este pregătită să găzduiască discuții cu ONU, Rusia și Ucraina pentru a debloca exportul de cereale ucrainene.

05:30 - Rusia şi-a concentrat principalele forţe de atac în nordul regiunii Lugansk şi ar fi încercat să atace simultan în nouă direcţii. "Lupta aprigă pentru regiunea Lugansk continuă", a declarat Valerii Zaluzhni, comandantul-şef al forţelor armate.

05:12 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă că a fost invitat să vorbească la Summitul NATO de la Madrid şi la reuniunea G7. De asemenea, el afirmă că a avut discuţii importante cu lideri politici pentru susţinerea candidaturii Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană.

”Răspunsul la candidatura noastră va fi răspunsul Uniunii Europene nu doar la Ucraina, ci şi la ea însăşi - viitorul Uniunii Europene”, afirmă Zelenski.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇