112 zile de război: Multe arme sunt în drum spre Ucraina. Rusia se joacă cu gazul și-i caută aliați, chiar și printre talibani (Foto & Video)

112 zile de război: Multe arme sunt în drum spre Ucraina. Rusia se joacă cu gazul și-i caută aliați, chiar și printre talibani (Foto & Video)

A trecut și ziua 112 de război forțele ruse controlează cea mai mare parte din Severodonețk, epicentrul bătăliei sângeroase pentru regiunea Donbas, dar forțele ucrainene continuă să opună rezistență.

În buncărele și adăposturile din oraș se adăpostesc în continuare mii de civili, inclusiv femei, copii și vârstnici, și aceștia rămân fără apă, hrană, medicamente, acces la canalizare și electricitate, a avertizat ONU, existând riscul repetării scenariului crunt de la Mariupol.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia nu se va mulțumi doar cu Donbas și va „merge mai departe”. El a făcut apel pentru mai multe arme de la țările occidentale. Apelul său a primit un răspuns pozitiv de la șeful NATO, iar SUA și Marea Britanie deja anunță noi tranșe.

De la Moscova, Putin a avut convorbiri cu președintele chinez Xi Jinping, în cadrul căreia au convenit să extindă cooperarea, „din cauza politicii ilegitime de sancțiuni a Occidentului”.

Situația putem spune că nu arată foarte roz la Moscova. Banca Centrală a Rusiei le-a recomandat instituțiilor de credit ca, „în condițiile restructurării economiei țării”, să nu plătească dividendele și bonusurile managerilor de top, pentru a asigura stabilitatea financiară a băncilor.

Și a mai avut loc un episod cel puțin ciudat: o delegație a talibanilor, grup interzis în Rusia pentru terorism, a ajuns miercuri în Rusia pentru a participa la Forumul Economic de la St. Petersburg. Aici a ajuns Putin să caute aliați?

SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de miercuri, 15 iunie, ziua 112 de război:

ADVERTISING

23:45 - Doi militari americani care luptă alături de forţele ucrainene la nord de Harkov, în Ucraina, sunt dispăruţi de aproape o săptămână şi există temeri că ar fi putut fi luaţi prizonieri de forţele ruse, potrivit familiilor lor şi a unui coleg de luptă, relatează CNN.

Bărbaţii dispăruţi sunt Alexander John-Robert Drueke, în vârstă de 39 de ani, din Tuscaloosa, Alabama, şi Andy Tai Ngoc Huynh, în vârstă de 27 de ani, din Hartselle, Alabama.

23:25 - Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene va acorda prioritate organizării unui summit privind reconstrucţia Ucrainei şi lansării unui plan Marshall pentru această ţară, conform unui anunţ făcut miercuri de prim-ministrul Petr Fiala, transmite AFP.

„Am dori să organizăm un summit privind reconstrucţia postbelică a Ucrainei cu un plan Marshall, în prezenţa preşedintelui ucrainean Zelenski" a declarat prim-ministrul ceh a cărui ţară preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE pe 1 iulie.

22:58 - Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunţat că a semnat împreună cu omologul francez o scrisoare de intenţie privind cooperarea celor două ministere în domeniul înzestrării Forţelor Navale Române cu echipamente navale de ultimă generaţie, necesare îndeplinirii misiunilor la Marea Neagră.

22:49 - Forţele Navale Române informează că spaţiul naval al ţării este monitorizat permanent, iar după începerea conflictului din Ucraina, 11 nave militare şi două elicoptere Puma Naval desfăşoară, zilnic, prin rotaţie, misiuni de cercetare, pe mare şi la gurile Dunării, într-un spaţiu maritim de aproximativ 30.000 km pătraţi.

22:28 - Rușii au atacat cu rachete un transport de ajutoare umanitare al World Central Kitchen, destinat locuitorilot Mariupolului.

22:00 - Generalul Dmitro Marchenko, cel care a condus apărarea orașelor Mikolaiv și Odesa, spune că trupele ucrainene vor porni o contraofensivă în septembrie, dacă până atunci primesc armele necesare.

ADVERTISING

El mai e de părere că războiul va fi de lungă durată, pentru că a fost depășit punctul de la care nu mai există întoarcere în negocieri.

21:46 - Ucraina a confiscat active în valoare de 683.000 de dolari care aparțineau benzinarilor bieloruși de la BNK-Ukraine.

21:24 - Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri, după o discuție cu Zelenski, un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, ce cuprinde în special piese de artilerie şi obuze, precum şi rachete anti-navă, în valoare totală de circa un miliard de dolari.

Noul ajutor militar pentru Ucraina anunţat de Biden este însoţit de un ajutor umanitar în valoare de 225 de milioane de dolari.

20:33 - O femeie de 34 de ani din Ucraina a încercat miercuri să se sinucidă în Lugoj, județul Timiș, fiind salvată de un cetățean. Ea a fost dusă la o clinică de psihiatrie din municipiul Timișoara, în vederea internării.

20:14 - Compania rusă Gazprom a anunţat miercuri reducerea cu încă o treime a livrărilor de gaz spre Europa prin gazoductul Nord Stream, motivând că a fost nevoită să oprească un echipament al firmei germane Siemens, a doua zi după o primă reducere drastică, ceea ce l-a făcut pe un ministru german să afirme că Rusia încearcă să provoace creşterea preţurilor.

19:39 - Mihailo Podoliak, consilierul lui Volodimir Zelenski, i-a răspuns lui Medvedev, după ce fostul președinte rus a lansat ideea că Ucraina s-ar putea să nu mai existe peste 2 ani.

„Dacă imperialismul Rusiei ar avea o față, aceea ar fi a lui Medvedev. Un om mic, cu insecurități uriașe, care împroașcă otravă spre Ucraina sau amenință lumea ca să se facă remarcat. Ucraina a existat și va exista. Întrebarea este unde va fi Dmitri Medvedev peste doi ani?”, a scris pe Twitter Podoliak.

ADVERTISING

19:27 - O delegație a talibanilor, grup interzis în Rusia pentru terorism, tocmai a ajuns în Rusia pentru a participa la Forumul Economic de la St. Petersburg.

18:48 - Yevgheni Enin, adjunctul ministrului de Interne al Ucrainei, a anunțat că a fost dejucat un atentat terorist care viza liderii țări. El nu a precizat clar dacă Zelenski era ținta, promițând că după victoria în război va putea da mai multe detalii.

Surse citate de publicația Strana spun că este vorba de o tentativă de asasinat ce ar fi avut loc la finalul lunii februarie, deci la începutul războiului, și că ar fi fost arestate mai multe persoane, printre care un cecen.

18:39 - Banca Centrală a Rusiei le-a recomandat instituțiilor de credit ca, „în condițiile restructurării economiei țării”, să nu plătească dividendele și bonusurile managerilor de top. O astfel de măsură ar asigura stabilitatea financiară a băncilor.

VTB și Sberbank deja anunțaseră că refuză să plătească dividendele pe 2021.

18:14 - Putin a avut o convorbire telefonică miercuri cu președintele Africii de Sud Cyril Ramaphosa despre securitatea alimentara, dar și situația din Ucraina, anunță Kremlinul. Președintele rus a promis să trimită produse agricole și fertilizatori.

17:32 - SUA urmează să aloce o nouă tranșă de peste 650 de milioane de dolari din ajutorul militar pentru Ucraina, ce ar urma să includă rachete anti-navă Harpoon.

17:17 - Zelenski i-a primit la Kiev pe premierii Albaniei și Muntenegrului.

16:43 - Vladimir Putin și Xi Jinping au convenit să extindă cooperarea dintre Rusia și China, „din cauza politicii ilegitime de sancțiuni a Occidentului”, informează Kremlinul, în urma discuției telefonice dintre cei doi președinți.

„S-a convenit extinderea cooperării în energie, finanțe, industrie, transport și alte sfere, ținând cont de situația economică globală, care a devenit mai complicată din cauza politicii ilegitime de sancțiuni a Occidentului”, informează președinția rusă.

16:20 - Ministrul german al economiei, Robert Habeck, crede că reducerea de către Gazprom a livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1 este „o decizie politică” și nu din cauza unor probleme tehnice, așa cum susține gigantul energetic rus.

Gazprom a anunțat marți că va reduce fluxul zilnic de gaze naturale prin Nord Stream 1 cu 40%, pe motiv că firma germană Siemens îi livrează cu întârziere niște echipamente trimise la reparat.

15:41 - Silozuri temporare vor fi construite de-a lungul graniței cu Ucraina, inclusiv în Polonia, în încercarea de a ajuta la exportul mai multor cereale din țară și de a evita o criză alimentară globală, a anunțat președintele SUA, Joe Biden.

Acesta a declarat că lucrează împreună cu guvernele europene la un plan pentru „a ajuta la scăderea prețurilor la alimente”.

Se estimează că 20 de milioane de tone de cereale au rămas blocate în Ucraina, care este al cincilea cel mai mare exportator de grâu din lume, de la începutul războiului, existând temeri că unele țări riscă foametea din această cauză.

15:35 - Mii de civili, inclusiv femei, copii și persoane în vârstă, sunt prinși în orașul ucrainean Severodonețk, asediat de ruși. Aceștia rămân fără apă, hrană, medicamente, acces la canalizare și electricitate, potrivit ONU.

Ei sunt blocați în buncărele de sub uzina chimică Azot din oraș, a declarat pentru BBC un purtător de cuvânt al biroului pentru afaceri umanitare al ONU, Saviano Abreu.

„Suntem foarte îngrijorați, deoarece oamenii nu pot supraviețui mult timp fără apă. Ambele părți implicate în conflict au obligația conform dreptului internațional umanitar de a proteja civilii, n-au de ales - trebuie să le asigure celor care doresc să părăsească orașul posibilitatea de a o face în siguranță”, a transmis Abreu.

15:19 - Consilierul președintelui Zelenski, Mihailo Podoliak, face apel la aliații occidentali pentru mai mult ajutor militar, înaintea reuniunii oficialilor NATO din Belgia, unde se va discuta despre aprovizionarea Ucrainei cu arme și muniții.

Podoliak spune că raportul dintre artileria rusă și cea ucraineană de-a lungul liniei de front, în unele zone, este de 10 la 1. El spune că soldații din prima linie îl întreabă mereu când ajunge artileria vestică de care au nevoie.

14:45 - Președintele Chinei, Xi Jinping, a vorbit telefonic cu omologul său rus, Vladimir Putin, căruia i-a spus că toate părțile ar trebui să lucreze pentru rezolvarea crizei din Ucraina „într-o manieră responsabilă”, transmite postul de stat chinez CCTV.

Xi a reiterat dorința Chinei de a ajuta la rezolvarea situației, potrivit CCTV.

China a refuzat să condamne Rusia pentru invazia sa în Ucraina și a cerut o soluție negociată.

13:33 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut UE să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei și a avertizat că forțele Moscovei ar putea ataca și alte țări, după ce o invadează pe a lui.

„Ca și în trecut, invazia rusă a Ucrainei este primul pas de care are nevoie conducerea rusă pentru a deschide calea către alte țări, spre cucerirea altor popoare”, a avertizat liderul de la Kiev.

Într-un discurs adresat Parlamentului Cehiei, Zelenski a cerut din nou Uniunii Europene să acorde Ucrainei statutul de țară candidată la aderare.

12:25 - Cum vede Macron finalul războiului: „Singura soluţionare posibilă a conflictului este fie o victorie militară a Ucrainei, fie la un moment dat o discuţie, pentru că este singura soluţie care să permită ajungerea la un acord între Ucraina şi Rusia. Este o chestiune de bun-simţ. sunt frapat că există o formă de escaladare verbală, fără să se tragă consecinţele acestor declaraţii. Eu încerc să fiu coerent în ceea ce spun şi cu situaţia de pe teren”, a mai arătat Macron. 

12:11 - Macron a fost întrebat, miercuri, în judeţul Constanţa, dacă va merge la Kiev şi a afirmat: „Din punct de vedere politic şi logistic, consider că suntem într-o situaţie de convergenţă pentru a avea discuţii noi cu Ucraina, pentru a continua efortul de cooperare şi de echipare şi efortul financiar (...) Suntem într-un context în care trebuie să asigură exportul de cereale din Ucraina”.  

11:19 - Niciun copil din Ucraina nu trebuie să fe adoptat în Rusia, îndeamnă o reprezentantă a ONU, la New York, după ce mii de copii ucraineni ar fi fost transferaţi în Rusia după invazia rusă a Ucrainei, la 24 februarie, relatează AFP.

10:30 - Fostul premier și președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, un aliat de cursă lungă al lui Vladimir Putin, care este în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a postat în această dimineață pe Telegram un mesaj care arată foarte clar ce gândesc liderii de la Moscova despre războiul din Ucraina.

În mesaj, Medvedev pune la îndoială cererea ucraineană de a primi importuri de energie în această iarnă cu opțiunea de a amâna plata cu doi ani. Medvedev spune:

„Doar o întrebare. Cine spune că în doi ani Ucraina va mai exista pe harta lumii?”

10:13 - Președintele Franței, Emmanuel Macron, aflat în vizită la baza militară NATO de la Kogălniceanu, spune că războiul din Ucraina este o realitate „la ușa României” și „o amenințare pentru continentul nostru”.

„Angajamentul forțelor noastre armate la granițele UE rămâne fundamental”, a mai spus președintele francez.

Preşedinţii României, Klaus Iohannis, şi Franţei, Emmanuel Macron, s-au întâlnit miercuri dimineaţa la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din judeţul Constanţa.

09:38 - Informațiile conform cărora câteva sute de civili ucraineni se adăpostesc în buncăre subterane din uzina chimică Azot din Severodonețk au fost confirmate de ultimul raport al Ministerului Apărării din Marea Britanie.

09:04 - Un coridor umanitar se deschide miercuri dimineață pentru prima dată în Severodonetsk, orașul ucrainean care se află în centrul luptelor din estul Ucrainei. Armata rusă a declarat că acesta va fi deschis 12 ore, iar oamenii vor fi duși spre nord, în teritoriile ocupate.

08:20 - Preşedinţii României, Klaus Iohannis, şi Franţei, Emmanuel Macron, se întâlnesc miercuri dimineaţa la ora 09:30 la Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu" din judeţul Constanţa.

08:01 - Rusia are planuri de împărțire a Ucrainei în districte. O schemă pentru împărțirea administrativ-teritorială a Ucrainei în cazul ocupării acesteia de către trupele ruse a fost prezentată la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

07:45 - Patru persoane au murit și una a fost rănită într-un atac al forțelor ruse asupra regiunii Dnipropetrovsk.

07:19 - Miniştrii apărării din NATO se întâlnesc, miercuri, pentru a discuta despre cum să reacţioneze la ameninţările de securitate reprezentate de Rusia pe termen mediu şi lung, înaintea unui summit de la sfârşitul lunii.

06:47 - Preşedintele american, Joe Biden, a dezvăluit un plan occidental de a construi silozuri la frontierele Ucrainei cu scopul de a facilita exportul de cereale împiedicat de o blocadă rusă a porturilor de la Marea Neagra care a provocat o criza globală.

06:30 - Potrivit Procuraturii Generale din Ucraina, aproape 300 de copii au fost uciși în război.

06:22 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut compatrioţilor săi să „reziste” în Donbas, regiunea din estul Ucrainei considerată de el „vitală” şi de care va depinde viitorul războiului dus de Moscova contra Kievului.

„Este vital să rămânem în Donbas! Apărarea regiunii este esenţială pentru a da un indiciu despre cel care va domina în săptămânile următoare”, a spus Zelenski. El a cerut, din nou, mai multe arme.

We keep telling our partners that Ukraine needs modern anti-missile weapons. Our country does not have it at a sufficient level yet, but it is our country in Europe that needs such weapons most right now. Delay with its provision cannot be justified. I will constantly emphasize this when talking to our partners. We made the first requests for anti-missile systems long before the full-scale invasion. And this week there will be many different important talks - and not only with European politicians who are able to provide Ukraine with modern anti-missile systems.

Publicată de Володимир Зеленський pe Marţi, 14 iunie 2022

06:05 - Armata Ucrainei a distrus peste 60 de echipamente rusești în sud. Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei raportează că au fost distruse echipamente militare în regiunea Herson, inclusiv trei obuziere, 19 vehicule blindate și alte 33 de vehicule.

05:50 - Ţările occidentale ar trebui să trimită mai multe arme grele Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva armatei ruse care avansează în estul țării, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇