111 zile de război. Trupele ruse încearcă să ia cu asalt localitățile din Donețk, au capturat Universitatea din Herson și l-au răpit pe prorector (Foto & Video)

111 zile de război. Trupele ruse încearcă să ia cu asalt localitățile din Donețk, au capturat Universitatea din Herson și l-au răpit pe prorector (Foto & Video)

În ziua 111 de război alarmele antiaeriene au sunat în toată Ucraina. Rușii au atacat din nou alte regiuni, autoritățile din Liov anunțând că sistemele antirachetă au funcționat, însă 4 persoane, inclusiv un copil, au fost rănite.

Forțele Moscovei au distrus toate podurile care asigurau accesul în Severodonețk, dar soldații ucraineni continuă să opună rezistență. Costurile umane sunt însă „înspăimântătoare”, a declarat Volodimir Zelenski, care e convins că „bătălia pentru Donbas va rămâne cu siguranţă în istoria militară drept una dintre cele mai violente bătălii din Europa”.

Kievul a propus asigurarea un coridor umanitar pentru evacuarea civililor din Severodonețk către orașul vecin Lisiciansk, însă Moscova a refuzat, pe motiv că se încearcă repetarea scenariului de la Mariupol. Va lăsa civilii să plece doar spre teritoriile controlate de proruși.

Însă dacă Zelenski numește Rusia „Răul absolut”, declarații surprinzătoare au venit de la Vatican. Papa Francisc spune că trebuie să vedem dincolo de „tiparul obişnuit conform căruia Scufiţa Roşie era bună şi lupul era rău” când analizăm cauzele războiului și arată cu degetul spre NATO și industria de armament.

Între timp, Kievul se pregătește pentru un maraton diplomatic. Zilele acestea ar urma să ajungă în capitala Ucrainei Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi, iar un parlamentar ucrainean spune că lor li se va alătura și președintele Klaus Iohannis.

SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de marți, 14 iunie, ziua 111 de război:

23:54 - Ucraina a primit 10% din armele solicitate de la Occident, spune ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Maliar. Potrivit acesteia, în fiecare zi armata ucraineană folosește 5.000-6.000 de obuze de artilerie, de zece ori mai puține decât Rusia.

ADVERTISING

23:41 - Organizația Națiunilor Unite avertizează din nou cu privire la riscul adopției forțate a copiilor ucraineni în Rusia.

23:24 - Procuratura Generală a Ucrainei a declarat că primarul orașului Sviatohirsk, Volodimir Bandura, este anchetat pentru suspiciuni de trădare comisă în timpul legii marțiale.

Edilul este cercetat pentru „trecere de partea inamicului” și că a răspândit în mass-media „un apel în care a promovat ideile lumii ruse”. Forțele ruse au capturat recent orașul Sviatohirsk.

22:59 - Ministrul german al Apărării spune că în curând vor fi trimise obuziere în Ucraina.

22:35 - Așa arată acum Kievul. Echipamentul rusesc distrus este expus în Piața Mihailovskaia. În Piața Maidan sunt steaguri ucrainene pe care sunt scrise numele morților și numele orașelor în care se desfășoară luptele.

22:02 - Mai multe explozii au fost raportate în Nova Kakhovka, din regiunea Herson, ocupată de ruși. Una dintre ele a avut loc la un depozit cu muniție militară rusă, a informat ziarul online Ukrainska Pravda.

21:34 - Un britanic care lupta împotriva forţelor ruse în Ucraina a murit din cauza leziunilor la piept şi abdomen, după ce a fost lovit de focuri de mortieră, potrivit unei anchete. Scott Sibley, în vârstă de 36 de ani, a murit pe 22 aprilie după ce poziţia sa din sudul Ucrainei a fost atacată.

21:01 - Rusia va începe să restricționeze accesul public la unele date guvernamentale în încercarea de a proteja țara de sancțiuni suplimentare, a declarat Ministerul de Finanțe.

20:39 - Trupele ruse încearcă să ia cu asalt localitățile din Donețk. Rușii vor să intre și în orașul Zolote din regiunea Lugansk și în localitățile de lângă Rubijne, a anunțat Statul Major al Ucrainei.

ADVERTISING

20:10 - Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a ajuns în România, pe care o vizitează în primul său turneu în sud-estul Europei după invazia rusă din Ucraina.

19:42 - Statele europene vor lua în considerare furnizarea temporară de hambare Ucrainei, care se confruntă cu un deficit de silozuri pentru noua recoltă de cereale, a anunţat Ministerul Agriculturii de la Kiev.

19:21 - Trupele ruse au capturat Universitatea din Herson și l-au răpit pe prorectorul Maksym Vinnyk.

18:44 - Rusia a interzit intrarea pe teritoriul său pentru 49 de cetăţeni britanici. Este vorba despre 29 de jurnalişti şi 20 de cetăţeni britanici despre care Moscova consideră că au legături cu industria de Apărare din Marea Britanie.

18:20 - Vladimir Putin probabil că vrea în continuare să captureze o mare parte, dacă nu întreaga Ucraină, dar a trebuit să își restrângă obiectivele tactice în război, a declarat marți subsecretarul american al Apărării, Colin Kahl.

17:57 - Deminarea completă a Ucrainei poate dura 5-10 ani, spune purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Alona Matvieieva. Potrivit acesteia, unitățile pirotehnice au deminat deja peste 2 milioane de hectare din teritoriul ucrainean. Aproximativ 30 de milioane de hectare mai au nevoie de deminare, a precizat Alona Matvieieva.

17:33 - Un bărbat care a desenat litera „Z” pe zidurile unei cetăți antice a fost reținut în Baku, a informat presa azerbaijană.

16:59 - Guvernatorul Luganskului, Serghei Haidai, spune că la combinatul Azot din Severodonețk se adăpostesc în jur de 500 de civili, dintre care 40 sunt copii.

16:52 - Bloomberg scrie că Ucraina a cerut liderilor europeni să o ajute cu stocarea temporară a unei cantități de cereale. Capacitatea Ucrainei s-a redus cu 15 milioane de tone odată ce rușii au pus stăpânire pe unele regiuni.

ADVERTISING

16:44 - Patru persoane au fost rănite în Liov, după ce rămășițele rachetei rusești interceptate de sistemul de apărare au căzut pe o fabrică de cărămidă. Printre cei răniți se numără și un copil.

16:35 - Un tribunal din Moscova i-a condamnat la 15 zile de închisoare pe activiștii Denis Mustafin și Anton Malgazhdarov, care, de ziua națională a Rusiei, au arborat în apropierea Ministerului Apărării un banner pe care scria „Azi nu e și ziua mea”.

16:09 - Un fost deputat ucrainean, Andrei Nemirovski, spune că are informații că o mașină care îl transporta pe Vladimir Saldo, liderul numit de ruși în Herson, a fost aruncată în aer. Momentan nicio altă sursă nu vorbește de acest atentat.

Saldo a reacționat la scurt timp printr-un video anunțând că nu a fost vizat de niciun atentat.

15:34 - Ucrainenii au cerut Rusiei să asigure un coridor umanitar pentru evacuarea civililor din Severodonețk către orașul vecin Lisiciansk. Moscova transmite că privește această propunere drept o încercare a Kievului de a repeta scenariul Mariupol și a le oferi răgaz să se regrupeze soldaților ucraineni.

Astfel, Moscova a anunțat că va deschide miercuri un coridor umanitar, dar exclusiv spre teritoriul controlat de separatiștii proruși.

15:23 - Gazprom a anunţat marţi că reduce capacitatea zilnică de livrare a gazelor către Germania cu peste 40% prin gazoductul Nord Stream, echipamentul necesar nefiind furnizat de grupul german Siemens, transmite AFP.

"Livrările prin gazoductul Nord Stream pot fi garantate doar până la un volum de 100 milioane metri cubi de gaze pe zi, în loc de nivelul planificat de 167 milioane metri cubi de gaze pe zi", a informat grupul rus într-un mesaj pe Telegram. Problemele sunt cauzate de lipsa compresoarelor de la Siemens.

15:05 - Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată de 73 de ONG-uri ruseşti - inclusiv Memorial, principala organizaţie de apărarea drepturilor fundamentale în Rusia -, a stabilit marţi că legea rusă din 2012 privind ”agenţii străini” încalcă Convenţia europeană, relatează AFP.

CEDO - care se limitează de obicei în a condamna statele la plata unor despăgubiri modeste - a condamnat de această dată Rusia să plătească despăgubiri materiale în valoare de 292.090 de euro, despăgubiri morale în valoare de 730.000 de euro şi cheltuieli de judecată în valoare de 118.854 de euro.

14:58 - Antrenamentul trupelor ucrainene în vederea folosirii obuzierelor germane de tip Panzerhaubitze 2000 va fi finalizat în curând, deschizând calea pentru utilizarea în războiul din Ucraina, a declarat, marţi, ministrul german al Apărării Christine Lambrecht.

„Instruirea pentru folosirea obuzierelor Panzerhaubitze 2000 va fi finalizată în curând, astfel încât să poată fi folosite în luptă în Ucraina”, a afirmat ministrul german.

14:31 - Serghei Gaidai, guvernatorul regional din Lugansk, descrie condițiile din regiune drept „iadul pe Pământ”, iar civilii sunt atacați dacă încearcă să fugă din oraș.

„Bombardamentele sunt atât de puternice încât oamenii nu mai pot sta în adăposturi. Dar nu putem pierde timp, dacă este posibil să salvăm cel puțin o viață o vom salva", spune Gaidai.

14:17 - Sistemele antirachetă s-au activat și la Ternopil, oraș situat de asemenea în vestul Ucrainei.

14:11 - Autoritățile din Liov și Khemelnitski au anunțat că sistemele antirachetă au doborât cu succes rachete trase de ruși. Rămășițele rachetelor au acariat un obiectiv civil de infrastructură din regiunea Liov, nu sunt informații la acest moment despre eventuale victime.

13:52 - Consilierul lui Zelenski Mikhail Podoliak i-a răspuns premierului georgian, care declarase anterior că țara sa trebuie să aibă întâietate la aderarea la UE, în fața Ucrainei.

„Nu se pune nimeni la coadă să fie ucis de bombele rușilor. Ucraina plătește un preț îngrozitor pentru că alege să fie o democrație europeană. UE plătește un preț mare protejându-și civilizația. Valorile sunt mai importante decât profitul. Ce e important pentru tine? Numărul de pe bonul de ordine de la coadă?”, a scris Podoliak pe Twitter.

13:35 - Președintele Serbiei Aleksandar Vucic a anunțat că din noiembrie anul acesta țara sa nu va mai putea importa petrol din Rusia, din cauza sancțiunilor UE.

13:13 - Alarmele anti-aeriene au început să sune în mare parte din Ucraina. Jumătate de oră mai târziu, alarmele anti-aeriene au fost extinse. Practic, ele sunt active în întreaga Ucraina, mai puțin Hersonul ocupat și Crimeea.

13:00 - Forțele ucrainene au publicat un video în care prezintă soldați ruși cum „demilitarizează” un supermarket din Sumîi, înainte de a fi alungați din regiune.

12:47 - Autoritățile din Muntenegru au confiscat 44 de proprietăți deținute de cetățeni ruși.

12:29 - Invazia Rusiei în Ucraina ar putea crea „noi vulnerabilități" în Europa în ceea ce privește drogurile, declanșând schimbări în rutele de contrabandă și expunând potențial mai multe persoane la narcotice, a avertizat marți agenția UE pentru droguri, cu sediul la Lisabona.

Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT) a anunțat în raportul său anual că multe persoane care au suferit „stres psihologic sever" în timpul conflictului ar putea fi mai vulnerabile la probleme de abuz de substanțe în viitor.

12:12 - ONU anunță că, de la începutul războiului, 4.395 de civili au murit, între care 275 de copii. Alte 5.390 de persoane au fost rănite. ONU precizează că sunt doar datele pe care le-a putut verifica în condiții de război, dar că bilanțul real este cu siguranță mai mare. Poliția ucraineană a anunțat luni că anchetează moartea a peste 12.000 de civili.

12:10 - Sberbank, Rosselkhozbank și Moscow Credit Bank (MCB) au fost deconectate astăzi de la SWIFT.

12:07 - În Harkov, o femeie și bebelușul său de 3 luni au murit în urma bombardamentelor rușilor, a anunțat șeful administrației regionale, Oleg Sinegubov. Alte cinci persoane au fost rănite, inclusiv un alt copil.

12:03 - În Herson, administrația numită de ruși a început să înregistreze firmele astfel încât acestea să plătească taxe către Moscova, nu către Kiev.

12:00 - Bursa de la Moscova suspendă tranzacțiile în franci elvețieni începând de azi, după ce Elveția a adoptat sancțiuni pe 10 iunie.

11:58 - Ministerul Apărării de la Moscova susține că zeci de soldați ucraineni care luptau în Batalionul 25 și în Brigada Mecanizată 54 au vrut să se predea în regiunea Novomikhailovka. Doar că, în timp ce avansau spre trupele ruse cu steagul alb ridicat, ar fi fost împușcați pe la spate de un alt detașament ucrainean care înainta și că 32 de militari ai Kievului ar fi fost astfel uciși.

11:42 - Echipa de jurnaliști a publicației Suspline a fost atacată de ruși în centrul orașului Lisiciansk, dar a fost salvată în cele din urmă de soldații ucraineni. Lisiciansk, situat în apropiere de Severodonețk, este atacat continuu de ruși de la sfârșitul lunii mai.

11:34 - O navă care transporta 18.000 de tone de porumb a ajuns într-un port din nord-vestul Spaniei, pe o nouă rută deschisă prin Marea Baltică.

11:05 - Schimbări de ultim moment în ce privește vizita președintelui francez Emmanuel Macron în România. Klaus Iohannis se va întoarce la noapte din Olanda pentru a merge cu omologul său la baza militară Mihail Kogălniceanu. Detalii AICI.

10:30 - Guvernul german pregăteşte un pachet de ajutor, în valoare de mai multe miliarde de euro, pentru grupul energetic Gazprom Germania, fosta subsidiară germană a grupului rus Gazprom, în ideea de a ajuta firma să acopere costurile mari cu achiziţiile apărute în urma războiului din Ucraina, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.

Discuţiile sunt într-un stadiu avansat, iar un un acord, cu o valoare cuprinsă între cinci şi zece miliarde de euro, ar putea să se concretizeze chiar în această săptămână.

10:18 - Papa a declarat că informațiile potrivit cărora Rusia folosește mercenari în Ucraina sunt „monstruoase" și a spus că războiul a fost „poate într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat".

Cu toate acestea, suveranul pontif a refuzat să facă distincția între „bine și rău" în război, potrivit cotidianului La Stampa. Papa Francisc speră să se întâlnească cu Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse în septembrie, în Kazahstan. Detalii AICI.

09:50 - O explozie a avut loc în orașul Klintsi din regiunea rusă Briansk. Se pare că o unitate militară în care era depozitat mult echipament a luat foc.

09:22 - Rușii avansează în regiunea Harkov pentru prima dată în ultimele săptămâni, afirmă reprezentanții Ministerului Apărării din Marea Britanie.

08:44 - Șeful Pentagonului, Lloys Austin, spune că SUA și aliații vor asigura Ucrainei toate armele de care are nevoie să învingă Rusia.

08:15 - Un locuitor din Herson povestește că serbarea de ziua națională a Rusiei nu a arătat deloc așa cum a fost prezentată de propaganda Kremlinului.

„Trei autobuze au adus oameni din alte locuri, nici măcar nu au încercat să ascundă asta. Adevărații locuitori nu au avut voie să participe, a fost o petrecere privată”.

08:10 - Soldații ucraineni continuă să țină piept rușilor în Severodonețk, oraș ce a fost izolat complet după ce forțele Moscovei au aruncat în aer toate podurile.

08:04 - Volodimir Zelenski a anunțat că a avut convorbiri cu premierul Olandei, Mark Rutte, că i-a mulțumit acestuia pentru măsurile împotriva Rusiei și că se bazează pe sprijinul său pentru aderarea la UE.

08:00 - Separatiștii pro-ruși din Donețk acuză ucrainenii că au ucis în bombardamente patru persoane, între care și un copil, și au rănit mulți alți civili.

Ria Novosti a transmis și că maternitatea din Donețk a fost cuprinsă de un incendiu, în urma bombardamentelor. Femeile care urmau să nască au fost duse la subsol și medicii continuă să le acorde acolo asistență.

07:53 - „Costul uman" al bătăliei de la Severodoneţk, oraş strategic din estul Ucrainei pe care rușii îl asediază de săptămâni bune în încercarea de a-l cuceri, este „înspăimântător", a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Costul uman al acestei bătălii pentru noi este foarte mare. Este chiar înspăimântător. Bătălia pentru Donbas va rămâne cu siguranţă în istoria militară drept una dintre cele mai violente bătălii din Europa.

Avem de-a face cu Răul absolut. Nu avem de ales decât să mergem înainte şi să ne eliberăm ţara", a spus Zelenski.

Vezi cum s-a desfășurat ziua 110 de război - Ucraina numără 12.000 de civili morți. Rusia a rămas fără „Adam cel Groaznic”, Zelenski promite că va recuceri Crimeea


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇