Ziua 110: Severodonețkul e complet izolat, Ucraina numără 12.000 de civili morți. Rusia a rămas fără „Adam cel Groaznic”, Zelenski promite că va recuceri Crimeea

Ziua 110: Severodonețkul e complet izolat, Ucraina numără 12.000 de civili morți. Rusia a rămas fără „Adam cel Groaznic”, Zelenski promite că va recuceri Crimeea

Ziua 110 a războiului din Ucraina a adus un bilanț sfâșietor. Ucraina anunță că anchetează morțile a peste 12.000 de civili, iar numărul lor crește cu fiecare bombă aruncată de ruși.

În ce privește bătălia pentru est, luni oficial Severodonețkul a fost complet izolat, după ce rușii au aruncat în aer și ultimul pod care mai permitea ucrainenilor să evacueze civilii sau să transporte ajutoare umanitare și militare. Cu toate acestea, soldații ucraineni încă luptă și rușii nu au controlul deplin asupra orașului cheie.

Ucrainenii nu se lasă descurajați, și au prezentat Occidentului lista cu armele de care au nevoie ca să învingă Rusia: 300 de lansatoare de rachete, 500 de tancuri și 1.000 de obuziere.

Totodată, soldații ucraineni au reușit să-l elimine pe așa-numitul „Adam cel Groaznic”, unul dintre cei mai temuți lunetiști ai armatei ruse, acesta luptând anterior în Donbas și Siria.

În mesajul de la finalul zilei Zelenski s-a arătat încrezător că Ucraina va triumfa și a promis că va aduce înapoi acasă și Crimeea, anexată de ruși în 2014.

SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de luni, 13 iunie, ziua 110 de război:

22:31 - Ucraina a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza ocupaţiei ruse din unele regiuni, în sud şi est, a anunţat luni Ministerul Agriculturii, care susţine însă că acest lucru nu reprezintă „o ameninţare pentru securitatea alimentară” a ţării. Detalii AICI.

22:22 - Ministrul român de Externe Bogdan Aurescu afirmă că „este absolut clar că acţiunile Rusiei şi Rusia, ca atare, prin modul în care acţionează reprezintă o ameninţare şi este cea mai serioasă ameninţare la adresa Alianţei", el arătând că România va susţine, la summitul de la Madrid, reconfirmarea Mării Negre ca zonă de importanţă strategică pentru NATO.

ADVERTISING

22:16 - Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba a anunțat pe Instagram că s-a rănit în timp ce făcea sport.

„Ar putea fi o poveste despre inamic. Dar, în realitate, tocmai m-am accidentat la picior, încercând, pentru prima dată de la începutul războiului să reiau sportul. Sunt probleme, dar nu mă va doborî din picioare. Continuăm să lucrăm activ și să punem în aplicare prioritățile președintelui: să obținem arme grele, să înăsprim sancțiunile împotriva Rusiei (...). Chiar și în cârje și un picior - înainte spre victoria Ucrainei”, a mai spus Kuleba, postând o fotografie în care se sprijină în cârje.

dmitro-kuleba

22:09 - Suedia este mai în siguranţă astăzi decât înainte de cererea sa de aderarea la NATO, a declarat luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, chiar dacă ea se află într-o zonă gri, din cauză că, pentru moment, candidatura sa este blocată de Turcia.

21:50 - Președintele Volodimir Zelenski a transmis, într-un mesaj video, ca oricine stă de vorbă cu cetățeni din Donbas care încă mai cred că Rusia le vrea binele să le spună adevărul despre Ucraina și să-i asigure că armata ucraineană va recuceri teritoriile care îi aparțin.

În acest mesaj Zelenski dă asigurări că va fi eliberată și Crimeea: „Steagul ucrainean va flutura din nou deasupra Ialtei și Sudakului, deasupra Dzhankoi și Evpatoria. Și amintiți-i fiecărui oficial rus care este pe pământul Crimeii că acesta nu este pământ unde vor putea trăi în pace”.

Я прошу всіх, у кого є така можливість, спілкуватися з людьми на окупованому півдні, на Донбасі, на Харківщині. Говоріть...

Publicată de Володимир Зеленський pe Luni, 13 iunie 2022

21:15 - Toate podurile care duceau la Severodonețk au fost distruse și a devenit de acum imposibil să mai fie evacuați civili sau să fie livrate ajutoare militare și umanitare, a anunțat liderul regional Serghei Gaidai, precizând că încă ucrainenii fac față rușilor.

20:53 - Peste 15.000 de milionari sunt așteptați să părăsească Rusia în acest an, deoarece cetățenii bogați întorc spatele regimului lui Vladmir Putin după invazia din Ucraina, potrivit unei analize a datelor privind migrația, citată de The Guardian.

ADVERTISING

20:25 - Un oficial ucrainean îi acuză pe ruși că îi tratează pe locuitorii din Mariupol ca pe niște „sclavi" și „scuturi umane".

Petro Andriushchenko, un consilier al primarului din Mariupol, a scris pe Telegram că ocupanții au anunțat că vor fi oferite provizii umanitare doar persoanelor cu dizabilități, iar toți ceilalți vor trebui să „supraviețuiască cum pot".

19:46 - Ucraina a interzis exporturile de cărbune, petrol și gaz, produse la nivel național, până la finalul lui 2022.

19:27 - Distrugerile provocate de ruși la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, se ridică la 1,4 miliarde de dolari, potrivit autorităților ucrainene.

„Este vorba de clădiri distruse de bombardamente și incendii, distrugeri aduse echipamentelor și pierderi provocate de reducerea nivelului de producție a energiei electrice”, potrivit șefului agenției ucrainene Energoatom, Petr Kotin.

19:05 - Adjunctul cancelariei lui Zelenski, Kirilo Timoșenko a anunțat că Ucraina a început pregătirile pentru Eurovision. Pentru a asigura securitatea participanților, sunt luate în calcul mai multe locații.

18:42 - Un parlamentar din Ucraina anunță că președintele României, Klaus Iohannis, se va alătura delegației alcătuite din președintele Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi și va merge joi la Kiev. Detalii AICI.

Unian scrie că Macron va ajunge la Kiev pe 15 iunie, miercuri, după care va pleca în Moldova. La Stampa însă a scris că Macron va ajunge joi, pe 16 iunie, împreună cu premierul italian Mario Draghi și cancelarul german Olaf Scholz.

18:31 - Premierul Poloniei Mateusz Morawiecki a avertizat Rusia că, în cazul în care atacă, 40 de milioane de polonezi își vor apăra țara.

ADVERTISING

El spune că Polonia a fost „sub cizma Rusiei” de secole și că „nu vrem să ne mai întoarcem la sclavie. Respingem colonialismul și imperialismul”.

18:12 - Universitățile germane din Cologne și Bonn au anunțat că le oferă oamenilor de știință din Ucraina, Rusia și Belarus, care au fugit din aceste țări din cauza războiului sau a persecuțiilor, oportunitatea de a-și continua cercetările.

17:44 - Autoritățile ucrainene au anunțat că au descoperit o nouă groapă comună la Bucea.

„Şapte civili au fost torturaţi de ruşi, apoi executaţi cu laşitate cu un glonţ în cap. Această groapă comună a fost descoperită astăzi acolo unde au fost staţionaţi militarii ruşi, în apropiere de satul Mîroţke", a scris pe Facebook şeful poliţiei din Kiev, Andrii Nebîtov, precizând că „mai multe victime aveau mâinile şi genunchii legaţi".

16:53 - Trei rachete lansate de ruși au lovit localitatea Priluki din regiunea Cernihov, au anunțat autoritățile locale.

16:21 - Al 5-lea tren încărcat cu cereale din Ucraina a ajuns în Lituania, a anunțat compania LTG Cargo.

15:37 - O navă cu 18.000 de tone de porumb din Ucraina a sosit luni în portul A Coruña, în nord-vestul Spaniei, anunţă o companie regională care produce hrană pentru animale, pe o „nouă rută maritimă”, care evită blocada rusă a porturilor ucrainene de la Marea Neagră, relatează CNN.

15:00 - Poliția ucraineană anunță că investighează peste 12.000 de morți ale unor civili uciși de la începutul războiului, în timp ce pentru 1.200 de cadavre încă se desfășoară operațiuni de identificare.

14:17 - Rușii au anunțat că intenționează să introducă impozite pentru afaceri în zonele pe care le-au cucerit în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei. Ba chiar au pregătit și un cod fiscal, relatează agenția Interfax.

13:57 - Soldații ucraineni l-au eliminat pe așa-numitul „Adam cel Groaznic”, unul dintre cei mai temuți lunetiști ai armatei ruse, acesta luptând anterior în Donbas și Siria.

13:40 - Mykhailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean, a făcut o listă a echipamentelor de care mai are nevoie țara sa în lupta împotriva rușilor:

  • 1.000 de obuziere calibrul 155 mm;
  • 300 de sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS);
  • 500 de tancuri;
  • 2.000 de vehicule blindate;
  • 1.000 de drone.

13:02 - Un centru de comandament al armatei ruse a fost distrus de ucraineni, după cum se arată într-un clip postat de forțele armate de la Kiev. În imagini mai pot fi văzute un tanc și alte vehicule blindate rusești ascunse la liziera unei păduri din ceea ce pare a fi o școală. Vehiculele rusești sunt și ele distruse în urma loviturilor care par să fi evitat cu succes avarierea clădirii din apropiere.

12:43 - Dezvoltarea Rusiei și ridicarea nivelului de trai a cetățenilor săi sunt principalele priorități pentru președintele Vladimir Putin, a declarat luni secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat TASS. Asta în condițiile în care Occidentul avertizează că situația actuală a țării conduse de Vladimir Putin nu este tocmai una propice, fiind afectată de războiul cu Ucraina și de sancțiunile impuse de UE, NATO și partenerii lor.

12:30 - Preşedintele rus Vladimir Putin a construit după ce a ajuns la putere, în 2000, un sistem bazat pe impunitate şi frică, denunţă primul său şef de Guvern, Mihail Kasianov (2000-2004), care subliniază că nu şi-ar fi imaginat niciodată că fostul său şef ar fi invadat Ucraina. „Putin pe care-l cunosc eu era altfel”, a transmis acesta, citat de AFP.

11:54 - În cea mai recentă evaluare a situației din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării afirmă că bătălia din jurul Severodonețk a continuat în weekend și că, în următoarele luni, operațiunile de traversare a râurilor vor fi probabil printre cei mai importanți factori determinanți în cursul războiului, transmite BBC.

11:16 - Soldații ucraineni au publicat mai multe imagini cu un tanc T-72B3 pe care l-au capturat de la forțele armate ruse și l-au repus în funcțiune, testându-l inclusiv cu drifturi.

10:04 - Trei persoane au fost ucise duminică în Lisiciansk , inclusiv un băiat de șase ani, iar o persoană a fost rănită, a declarat guvernatorul din Lugansk. Totodată, un purtător de cuvânt al Statului Major al armatei ucrainene a declarat că forțele ruse au împins unitățile ucrainene în afara centrului orașului Severodonețk.

09:59 - Poliţia de Frontieră anunţă că 6.897 de cetăţeni ucraineni au intrat duminică în România, numărul lor fiind în scădere cu 26 % faţă de ziua precedentă. În total, de la declanșarea conflictului, au intrat în țara noastră 1.186.070 cetăţeni ucraineni.

08:48 - Reușită a ucrainenilor în regiunea Lugansk: cu ajutorul tunurilor M777 primite de la americani, ei au distrus trei lansatoare multiple de rachete rusești.

08:23 - Rusia a câştigat 93 de miliarde de euro din venituri provenite din exporturi de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului său împotriva Ucrainei, cea mai mare parte către UE, se arată în raportul Centrului de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA), relatează AFP.

08:15 - Ministrul de Externe al autoproclamatei republici Transnistrene, Vitali Ignatiev, avertizează în legătură cu o escaladare rapidă a conflictului din Republica Moldova dacă Chișinăul va primi arme din partea NATO - mai multe detalii AICI!

07:50 - Conexiunea dintre centrala nucleară ucraineană din Zaporojie (sud-est), aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a fost restabilită, au anunţat autorităţile de la Kiev şi AIEA, relatează AFP.

Legătura fusese pierdută pe 30 mai, ''când ruşii au întrerupt operatorul ucrainean de telefonie mobilă Vodafone la Energodar'', oraşul unde se află centrala, ''cu care AIEA are un contract de transmisie de date'', a indicat operatorul ucrainean Energoatom, într-un comunicat publicat sâmbătă seara pe Telegram.

''Datorită eforturilor comune ale Energoatom şi Vodafone, vineri, 10 iunie, conexiunea dintre serverele de monitorizare a materialelor nucleare ale site-ului şi AIEA a fost restabilită'', a adăugat Energoatom.

AIEA a confirmat duminică seara, într-un comunicat postat pe Twitter, că ''transferul de date'' a fost restabilit ''azi după o întrerupere tehnică de aproape două săptămâni''.

06:55 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat, duminică seară, într-un nou discurs, că ţara sa are nevoie de sisteme moderne de apărare antirachetă, el precizând că ar fi putut fi evitate tragedii dacă acele sisteme ar fi existat.

„Furnizarea de astfel de sisteme a fost posibilă în acest an, anul trecut şi chiar mai devreme. Le-am primit? Nu. Avem nevoie de ele? Da. Au existat deja 2606 răspunsuri afirmative la această întrebare sub forma diverselor rachete ruseşti de croazieră care au lovit oraşele ucrainene. Oraşele noastre, satele noastre începând din 24 februarie. Acestea sunt vieţi care ar fi putut fi salvate, sunt tragedii care ar fi putut fi evitate dacă Ucraina ar fi fost ascultată”, a spus Zelenski.

06:51 - Rusia a ucis sute de civili la Harkov folosind muniţie cu dispersie, adică rachete care elimină mine mici, care explodează mai târziu, se arată într-un raport al Amnesty International, potrivit BBC. Acestea au fost observate în cinci locuri din oraș.

Peste 120 de ţări au semnat un tratat care interzice folosirea acestor muniţii. Rusia şi Ucraina nu se numără printre semnatare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇