Un lider separatist din Transnistria amenință cu războiul dacă NATO trimite arme în Republica Moldova

Un lider separatist din Transnistria amenință cu războiul dacă NATO trimite arme în Republica Moldova
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul de Externe al autoproclamatei republici Transnistrene, Vitali Ignatiev, avertizează în legătură cu o escaladare rapidă a conflictului din Republica Moldova dacă Chișinăul va primi arme din partea NATO.

Anunțul a fost făcut la postul local de televiziune al separatiștilor.

„Partenerii occidentali ai Chișinăului încearcă să-i înarmeze militar și tehnic. Până acum, cooperarea în acest domeniu nu a fost anunțată, iar tipul de echipament care va fi trimis în Moldova nu a fost dezvăluit. Însă cu siguranță va fi vorba de o armă. Care va fi întoarsă împotriva Transnistriei”, a declarat Vitali Ignatiev, citat de Pravda, fără însă a prezenta dovezi în acest sens.

ADVERTISING

Acesta a mai spus că „cei care au ucis rezidenți ai regiunii și cetățeni ruși în 1992” fac deja declarații că sunt pregătiți să „arunce capete tăiate la ușile parlamentului” din Transnistria.

„Imediat ce arme NATO vor apărea la Chișinău, situația stabilă de azi se poate transforma într-un conflict imprevizibil”, a avertizat Vitali Ignatiev.

Amintim că oficialii moldoveni iau în considerare să le solicite armament partenerilor externi, în contextul războiului din Ucraina și a declarațiilor provocatoare venite din partea separatiștilor din Transnistria, dar o decizie nu s-a luat încă.

ADVERTISING

„Am venit cu solicitări la partenerii noștri cu solicitări pentru asistență inclusiv non-letală, pentru asistență în întărirea capacităților noastre la frontieră, pentru IGSU și, evident, discutăm cu țările partenere despre alte tipuri de asistență. Deocamdată, este o discuție generală, suntem la etapa unde încercăm să decidem care vor fi solicitările noastre, dacă vom solicita asistență militară letală sau nu”, a menționat premierul moldovean Natalia Gavrilița, la începutul acestei luni.

Anterior, și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că R. Moldova trebuie să-și fortifice domeniul Apărării în ciuda statutului de neutralitate, întrucât ”neutralitatea nu este o decorație care se pune pe perete”. El a declarat că autoritățile de la Chișinău vor accepta și ajutorul ”țărilor prietene”, dar și cel din cadrul parteneriatelor pe care le are R. Moldova cu alte state pe această filieră.

ADVERTISING

Iar ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că Guvernul R. Moldova dezbate dacă să accepte sau nu arme letale oferite de țări NATO pentru a întări capacitatea de apărare, dar nu s-a luat încă o decizie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇