Tensiuni în Transnistria: Încercările deescaladare artificială nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului

Tensiuni în Transnistria: Încercările deescaladare artificială nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului

România rămâne unul dintre cei mai vocali susținători ai parcursului european al Republicii Moldova, precum și ai sprijinului pentru întărirea capacității statului vecin, a rezilienței sale, pentru a face față provocărilor din prezent, spune ministrul de Externe Bogdan Aurescu într-un interviu acordat Spotmedia.ro, în contextul tensiunilor din Transnistria.

„Am discutat personal cu omologul meu, domnul Nicu Popescu, despre acest subiect, și am exprimat, inclusiv public, sprijinul nostru deplin pentru apelul la calm și responsabilitate formulat de către doamna Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

ADVERTISING

La rândul nostru, condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea și securitatea Republicii Moldova, fără a ne angaja, pe mai departe, în speculații privind posibile escaladări viitoare.

Contextul regional de ansamblu rămâne însă extrem de complicat.

Încercările de escaladare artificială, nejustificată a tensiunilor nu contribuie la menținerea unui climat predictibil și stabil și nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, mai ales în actualul context regional de securitate", afirmă Bogdan Aurescu.

Acesta comentează și declarația ministrului rus de Externe, că Republica Moldova "ar trebui să fie îngrijorată de viitorul său, pentru că este târâta în NATO" .

ADVERTISING

"Din aceste încercări face parte și declarația ministrului rus de Externe Lavrov, care zicea vineri că Republica Moldova "ar trebui să fie îngrijorată de viitorul său, pentru că este târâta în NATO" și că asta nu va ajuta la securitatea Republicii Moldova. E cel puțin ciudată această afirmație, având în vedere că Republica Moldova nu și-a fixat ca obiectiv de politică externă aderarea la NATO, fiind de altfel un stat neutru, potrivit Constituției.

Mai multă reținere nu ar strica", spune ministrul român.

"În același timp, România continuă să susțină soluționarea pe cale politică a problemei transnistrene, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, fără afectarea orientării sale pro-europene.

ADVERTISING

De altfel, România rămâne unul dintre cei mai vocali susținători ai parcursului european al Republicii Moldova, precum și ai sprijinului pentru întărirea capacității statului vecin, a rezilienței sale, pentru a face față provocărilor din prezent".

În eventualitatea acestui scenariu, este România pregătită să sprijine Republica Moldova? Cum? Există, de pildă, rute de evacuare a populației?

"Nu operăm cu astfel de scenarii - ne raportăm la evaluările autorităților de la Chișinău și la solicitările concrete ale țării vecine în materie de sprijin în contextul actual. Orice speculații sunt, în acest context, contraproductive.

Pe de altă parte, vreau să reamintesc, cu acest prilej, printre eforturile consistente realizate de România în sprijinul Republicii Moldova, cel mai recent demers de substanță – Conferința Internațională privind crearea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova sau “Moldova Support Platform”, co-organizată de România, Germania și Franța la 5 aprilie, la Berlin, pe care am prezidat-o personal, împreună cu omologii mei german și francez.

Conferința a generat angajamente financiare în valoare de 659,5 milioane euro ca împrumuturi, sprijin bugetar și asistență financiară, angajamente de relocare în alte state a 12.000 de refugiați ucraineni din Republica Moldova, precum și ajutor umanitar în valoare de 71,3 milioane de euro. România va găzdui în această vară cea de-a doua conferință ministerială a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova.

Vreau să subliniez, totodată, că încă de la începutul conflictului România a alocat Republicii Moldova asistență umanitară consistentă, sub diverse forme – combustibil, resurse energetice, transporturi cu materiale de primă necesitate pentru a fi puse la dispoziția refugiaților ajunși în Republica Moldova.

În acest sens, cu ocazia vizitei președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la Chișinău, la 16 martie 2022, un convoi umanitar cu un total de 55 de tone de produse alimentare și alte produse destinate refugiaților ucraineni a sosit în Republica Moldova. Aceste ajutoare transportate în Republica Moldova sub coordonarea Guvernului României totalizează, în prezent, 72 de tone.

România a alocat, de asemenea, asistență umanitară sub forma unor cantități de carburanți și păcură Republicii Moldova: peste 300 de tone de motorină și benzină și 5.000 de tone de păcură.

De asemenea, România a luat măsuri, prin organizarea unor coridoare verzi, pentru preluarea directă, pe cale rutieră și feroviară, a refugiaților ucraineni din Republica Moldova și transportarea acestora în România, unde li se acordă asistența cuvenită și necesară", a precizat Bogdan Aurescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇