Un nou incident pare că s-a petrecut în Transnistria. Presa moldoveană scrie că o explozie și împușcături s-au auzit în zona unui depozit de muniție din Cobasna, în această dimineață, cu puțin înainte de ora 09:00.
Însă reprezentanții transnistreni în Comisia Unificată de Control (CUC) au negat că s-ar fi întâmplat ceva în acea zonă, potrivit TV8.md.
Ulterior, Ministerul de Interne al regiunii separatiste a acuzat direct Ucraina pentru atacul cu drone asupra a ceea ce instituția numește „unul dintre cele mai mari depozite de muniții din Europa”.
”Aseară (marți seară - n.red.), mai multe drone au fost văzute pe cer deasupra satului Cobasna, regiunea Rîbniţa. Avioane pe teritoriul Transnistriei au fost lansate din Ucraina. În dimineaţa zilei de 27 aprilie, la ora locală 08:45, s-au tras focuri de armă din partea ucraineană în direcţia aşezării Cobasna”, se arată în comunicat.
Mai multe state, în frunte cu Ucraina, au acuzat Moscova că este în spatele atacurilor din Transnistria. Marți, Zelenski a acuzat că Moscova agită apele în Transnistria, ca o diversiune pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina.
Miercuri, Institutul american pentru război (ISW) a spus că atacurile din Transnistria sunt „o operațiune sub steag fals” a Rusiei. Potrivit experților ISW, trupele ruse prezente în Transnistria nu sunt suficiente pentru a fi lansat de acolo un atac asupra Odesei, așa că prin aceasta înscenare Moscova a creat pretextul să trimită trupe suplimentare.
Ziua 63 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor
La începutul lunii februarie, înainte de izbucnirea războiului, președintele Republicii Moldova Maia Sandu reluase apelul către Moscova să distrugă munițiile din depozitele de la Cobasna.
În perioada sovietică, depozitul de la Cobasna era cunoscut ca depozitul nr. 1411 de muniţii de artilerie, reprezentând arsenalul strategic al Districtului militar Sud-Vest al URSS. Dar cea mai mare parte a muniţiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta Republica Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia şi alte ţări din fostul Pact de la Varşovia.
Conform cifrelor oficiale, aici ar fi stocate în prezent peste 20.000 de tone de arme şi muniţii.
După vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, la Chişinău în august 2019, fostul preşedinte socialist Igor Dodon declarase că Rusia este gata să reia distrugerea muniţiilor sale din Transnistria, dar lucrurile nu s-au mişcat de atunci.