Ziua 63 de război: Rușii nu câștigă, dar nici nu se lasă. Ucraina suferă în continuare pierderi, dar rezistă

Ziua 63 de război: Rușii nu câștigă, dar nici nu se lasă. Ucraina suferă în continuare pierderi, dar rezistă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ucraina va primi mai multe arme din partea Occidentului, însă acestea nu vor ajunge peste noapte la militarii din prima linie, iar rușii au adunat forțe considerabile în estul țării, astfel că săptămânile următoare vor fi grele pentru ucraineni.

Bombardamentele au continuat în Ucraina și tensiunile au cuprins și „frontul” moldovean. Zelenski acuză că Moscova agită apele în Transnistria, ca o diversiune pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Mai multe explozii s-au auzit și în regiunea Belgorod, din Rusia. Chiar dacă nu direct, Ucraina a recunoscut, prin vocea consilierului lui Zelenski, Mikhail Podoliak, că e în spatele atacurilor. „Karma e nemiloasă”, le-a transmis el rușilor.

Replica a venit de la Vladimir Putin, care a spus, în fața Consiliului Legislativ din Rusia, că cei care amenință Rusia vor primi un răspuns „cu viteza luminii” și cu „mijloacele pe care adversarii încă nu le dețin”, făcând referire la racheta Satan 2, abia testată cu succes săptămâna trecută.

Tot ca șantaj, Rusia a oprit gazele azi care mergeau în Polonia și Bulgaria, iar UE trebuie să apeleze la planurile de urgență.

spotmedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT evenimentele din 27 aprilie, ziua 63 de război în Ucraina:

23:05 - Secretarul de stat american Anthony Blinken spune că există „rapoarte foarte credibile” conform cărora rușii „au pus capcane explozive în lucruri precum mașinile de spălat și jucării, astfel încât atunci când oamenii se întorc acasă să-și refacă viața să fie uciși sau răniți”.

Blinken a declarat astăzi în fața Congresului SUA că se lucrează la redeschiderea ambasadei în Ucraina, în următoarele săptămâni.

ADVERTISING

22:48 - Un raport al Microsoft arată că hackeri ruși susținuți de stat au desfășurat atacuri cibernetice „necruțătoare și distructive” în Ucraina, care au vizat organizații guvernamentale și infrastructura. Experții Microsoft au detectat aproape 40 de atacuri „vizând sute de sisteme” informatice.

22:23 - Următoarele săptămâni vor fi „extrem de dificile” pentru Ucraina, din cauza ofensivei rușilor din estul țării, apreciază ministrul Apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov.

„Din păcate, vom mai pierde militari înainte de a câştiga, vor fi răniţi, vor fi distrugeri. Armata rusă, conştientă de înfrângerea strategică, va încerca să provoace cât mai multă suferinţă militarilor ucraineni, pe care i-a îndemnat să comită o lovitură de stat", a declarat Reznikov, care a fost în Germania, la baza militară Ramstein, pentru discuții cu aliații despre apărarea Ucrainei.

21:56 - „România este pregătită să ne ofere toată asistența necesară pentru a câștiga, inclusiv militară. De asemenea, vor avea grijă de refugiații noștri. Putem conta că ne vor sprijini aspirațiile de a ne alătura UE oferind asistență de specialitate în acest sens”, a transmis Ruslan Ștefanciuk, președintele Radei Supreme de la Kiev, după întâlnirea cu Florin Cîțu, președintele Senatului.

21:32 - Moscova plănuiește să organizeze „referendumuri” la Donețk și Lugansk, în estul Ucrainei, cu privire la aderarea acestor autoproclamate republici la Rusia, potrivit publicației independente de limbă rusă Meduza. Acestea ar fi trebuit să aibă loc deja, dar au fost amânate din cauza luptelor.

21:00 - Marea Britanie a trimis peste 5.000 de rachete antitanc forțelor ucrainene, împreună cu 1.360 de încărcaturi antistructură, 4,5 tone de explozibili și cinci sisteme de apărare aeriană, informează Sky News.

ADVERTISING

20:18 - Cel mai recent raport al Ministerului Apărării din Marea Britanie arată că Ucraina își controlează spațiul aerian aproape în totalitate, cu forțele aeriene și apărarea antiaeriană în continuare intacte, după 63 de zile de invazie rusă.

Aviația rusă se concentrează acum să ajute trupele de la sol din sudul și estul țării, iar în alte regiuni au loc doar lovituri aeriene sporadice.

19:32 - António Guterres, secretarul general al ONU, a ajuns în Ucraina. El vine de la Moscova, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin, dar nu a reușit să obțină încetarea focului sau evacuarea celor blocați în subteranele fabricii Azovstal din Mariupol.

19:05 - Președintele Senatului, Florin Cîțu, a mers miercuri să vadă ororile din Gostomel și Irpin, în cadrul vizitei sale în Ucraina. El apare în fotografii alături de Ruslan Stefanchuk, președintele Radei Supreme a Ucrainei.

18:45 - Președintele Zelenski transmite că omologul său indonezian l-a invitat să participe la summitul G20, care va avea loc anul acesta în Indonezia. Aici l-ar putea întâlni pe Vladimir Putin, pentru că Rusia este membră a grupului.

18:30 - Comisia Europeană reacționează, după anunțul Gazprom că taie gazele Poloniei și Bulgariei, dar și că mai multe țări au început deja să plătească în ruble pentru gazele din Rusia.

„Anunțul Gazprom este o altă încercare a Rusiei de a ne șantaja cu gaz. Astăzi, Putin a eșuat din nou în încercarea sa de a-i diviza pe europeni. Ne vom asigura că decizia Gazprom are cel mai mic impact posibil asupra consumatorilor din UE. Vom continua să lucrăm pentru a asigura furnizarea și stocarea suficientă a gazelor pe termen mediu”,

ADVERTISING

18:01 - „Niciun acord concret nu s-a încheiat” în vederea implicării ONU sau Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) într-o evacuare a unor civili de la oţelăria Azovstal, din Mariupol, în cadrul unei întâlniri a preşedintelui rus Vladimir Putin cu secretarul general al ONU Antonio Guterres, a anunţat Kremlinul.

17:20 - Donald Tusk, președintele PPE, cel mai numeros grup din Parlamentul European, spune că Germania și Austria vor să plătească gazul rusesc în ruble, așa cum a cerut Vladimir Putin.

„Am auzit că nu doar Ungaria, ci și Austria și Germania sunt gata să plătească pentru gazul rusesc în ruble. Mai sunt în zona euro sau în zona ruble?”, se întreabă Tusk, fost premier al Poloniei și fost președinte al Consiliului European.

16:51 - Putin s-a adresat Consiliului Legislativ acuzând că oponenții Rusiei din lume nu vor o Rusie atât de mare și, în încercarea lor de a o distruge, au sacrificat Ucraina.

„Dacă cineva intervine din afara Ucrainei și creează o amenințare strategică de neacceptat, Rusia va răspunde cu viteza luminii și va folosi mijloacele pe care adversarii încă nu le dețin”, a spus Putin, făcând referire, probabil, la racheta balistică intercontinentală Satan 2.

Armata rusă a efectuat săptămâna trecută un test reuşit cu noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat, o armă de nouă generaţie cu rază lungă de acţiune despre care preşedintele Vladimir Putin a spus că este fără egal în lume şi îi va face pe inamicii Rusiei să se gândească de două ori înainte să amenințe Rusia. Racheta este supranumită Satan 2.

16:41 - Canada a anunțat că pune pe lista sancțiunilor 203 separatiști propuși din Donețk și Lugansk.

16:25 - Rusia a expulzat și 8 diplomați japonezi, răspunzând cu aceeași monedă țărilor care îi trimis acasă diplomații.

16:16 - Israelul nu va mai ține anul acesta tradițională paradă de 9 mai.

16:08 - Rusia a declarat 3 diplomați norvegieni persona non gratae și îi expulzează.

15:57 - Volodimir Zelenski a anunțat că a fost invitat de președintele Indoneziei Jako Widodo la summitul G20, ce va avea loc la finalul anului. Indonezia prezidează acest summit iar statele membre au insistat pentru invitarea lui Zelenski. Widodo a refuzat însă să nu-l invite și pe Putin.

15:49 - În Odesa a avut loc înmormântarea Kirei, bebelușul de 3 luni ucis în bombardamentele de săptămâna trecută, împreună cu mama și bunica ei, în timp ce tatăl era plecat până la magazin.

15:32 - Kremlinul respinge acuzaţia formulată de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit căreia Rusia foloseşte aprovizionarea cu gaze naturale ca instrument de şantaj, după ce gigantul energetic rus Gazprom a oprit exporturile de gaze către Polonia şi Bulgaria, relatează The Guardian.

„Rusia este un furnizor de energie de încredere şi nu se angajează în şantaj”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

15:30 - Au apărut informații despre victimele din Kerson, unde soldații ruși au dispersat violent mulțimea ce se adunase în piața centrală pentru a protesta față de ocupație. Soldații au tras focuri de avertisment și au aruncat în mulțime grenade fumigene și paralizante.

O femeie de 70 de ani a suferit arsuri și ruptură pulmonară iar doi bărbați au suferit arsuri chimice la ochi și căile respiratorii. Un alt bărbat are o fractură deschisă la un picior.

15:11 - Primarul din Mariupol a anunțat că, în ciuda declarațiilor venite de la Kremlin, rușii continuă să bombardeze Azovstalul, unde se află apărătorii orașului, dar și peste 1.000 de civili. Marți, președintele rus Vladimir Putin susținea că nicio operațiune rusă nu mai este în desfășurare la Azovstal și că, dacă doresc, oamenii sunt liberi să plece.

14:53 - Consilierul lui Zelenski Mikhail Podoliak a spus că nu există la acest moment niciun fel de acord pentru o întâlnire față în față între Zelenski și Putin. Un astfel de summit a fost propus și de Israel, și de Turcia.

14:26 - Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov a anunțat că în urma bombardamentelor din cursul nopții 3 oameni au murit și alți 15 au fost răniți. El a negat informațiile că ar fi fost folosite bombe cu fosfor în regiune.

14:20 - Rusia a pus pe lista neagră 287 de parlamentari britanici, pe motiv că au contribuit la creșterea rusofobiei în Marea Britanie.

13:47 - Un tribunal din Rusia a decis arestarea pentru două luni a jurnalistei Maria Ponomarenko, pentru răspândirea de informații false despre forțele armate ruse.

Ponomarenko, corespondentă RusNews, a postat pe contul său de Telegram informații despre bombardarea teatrului din Mariupol. Ea riscă până la 10 ani de închisoare.

13:11 - Producătorul chinez de drone DJI își suspendă afacerile în Rusia.

13:07 - Cancelarul Austriei Karl Nehammer a negat că ar fi fost de acord să plătească gazul rusesc în ruble, așa cum anunțase anterior agenția de presă rusă Tass. OMV va plăti în continuare gazul în euro.

13:02 - Consilierul lui Zelenski, Mikhail Podoliak, a confirmat că Ucraina se află în spatele atacurilor din Belgorod, Rusia.

„Regiunile Belgorod, Voronezh, Kursk încep să experimenteze activ conceptul demilitarizării”, a scris Podoliak pe Twitter.

12:11 - Autoritățile separatiste din Transnistria au anunțat un nou incident. De această dată este vorba despre o explozie și împușcături în zona unui depozit de muniție din Cobasna și Tiraspolul acuză direct ucrainenii de atac.

11:51 - Ucrainenii din Herson s-au adunat din nou în piața centrală pentru a protesta față de ocupația rusă. Soldații ruși au dispersat din nou mulțimea cu violențe. Au aruncat în mijlocul lor grenade fumigene și au tras focuri de avertisment. Nu există informații despre răniți, dar imaginile arată cum un om este cărat la adăpost pe o pătură.

11:44 - Presa din Polonia a anunță că serviciile de securitate au reținut un cetățean rus și un altul bielorus, sub acuzația de spionaj.

11:37 - Agenția rusă de presă Tass susține că Austria ar fi informat Gazprom că e de acord să-i plătească gazul în ruble. Nu există niciun fel de confirmare din alte surse a acestei informații. Austria e al 6-lea cel mai mare importator european de gaz din Rusia.

11:26 - Podul de pestre Nistru, care asigura o rută prin care armele și ajutoarele umanitare erau transportate din România spre Odesa, a fost din nou bombardat de ruși.

11:20 - Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a condamnat Rusia pentru că a încercat să „şantajeze” Europa, după ce gigantul energetic rus Gazprom a confirmat că a întrerupt furnizarea de gaze către Polonia şi Bulgaria.

11:11 - Institutul american pentru război (ISW) spune că atacurile din Transnistria sunt „o operațiune sub steag fals” a Rusiei. Potrivit experților ISW, trupele ruse prezente în Transnistria nu sunt suficiente pentru a fi lansat de acolo un atac asupra Odesei, așa că prin aceasta înscenare Moscova a creat pretextul să trimită trupe suplimentare.

10:54 - Vicepremierul britanic Dominic Raab a spus că Rusia nu face decât să se izoleze și mai mult prin decizia de tăia gazul către Polonia și Bulgaria.

„Decizia va avea un efect devastator tot pentru Rusia, pentru că devine pe zi ce trece, tot mai mult, nu doar un stat paria politic, dar și economic”, a spus Raab.

10:17 - Ministrul bulgar al Energiei Alexander Nikolov a acuzat Rusia că folosește gazul ca armă.

„La acest moment, gazul natural e folosit ca armă politică și economică în război”, a spus Nikolov, adăugând că Bulgaria respectă decizia UE de a refuza plata în ruble.

Și PGNiG, compania de stat a Poloniei, a reacționat, spunând că se va descurca fără gazul rusesc.

09:58 - FSB anunță că a arestat „sabotori” în regiunea Belgorod, de la granița cu Ucraina. Ei ar fi cetățeni ruși care „sunt adepți ai nazismului ucrainean”.

09:40 - Gazprom a tăiat oficial gazul către Polonia și Bulgaria, așa cum anunțase de marți. Prețul gazului a crescut cu 16% pe bursele europene miercuri dimineață, până la 1.300 de dolari pe mia de metri cubi.

09:31 - Directorul reţelei feroviare ucrainene, Oleksandr Kamîşin, a declarat că o rachetă a lovit pentru a doua zi consecutiv un pod feroviar şi rutier care leagă oraşul-port Odesa de partea de sud-vest a Ucrainei. Podul a fost și marți ţinta unui atac cu rachete ruseşti.

09:20 - Mulți civili fug din Herson, după ce Rusia a anunțat că vrea să organizeze un referendum în regiune, pentru a încerca să arate sprijinul popular pentru crearea unei noi entități numite Republica Populară Herson.

09:12 - Rusia face progrese treptat în ceea ce privește invadarea Ucrainei, potrivit celei mai recente evaluări a Institutului pentru Studierea Războiului (ISW). Organizația subliniază că forțele rusești au adoptat un tipar mai solid de atac în estul Ucrainei și fac progrese lente, dar metodice.

08:50 - Peste 6.600 de ucraineni au intrat marți în România, cu 50% mai mulți decât în ziua precedentă.

08:34 - Ucraina a lovit cu rachete Insula Șerpilor, ocupată de trupe rusești încă din prima zi a invaziei.

08:12 - Ucraina păstrează în mare parte controlul asupra spațiului său aerian, a anunțat miercuri Ministerul Apărării al Regatului Unit. Activitatea aeriană a Rusiei se concentrează în primul rând pe sudul și estul Ucrainei, oferind sprijin forțelor terestre, și are acces aerian foarte limitat în nordul și vestul țării.

07:52 - BMW şi marca premium Audi a Volkswagen au suspendat transporturile de maşini pe calea ferată din Germania către China, din cauza războiului din Ucraina.

07:39 - Producătorul chinez de drone DJI Technology a anunțat că va suspenda temporar vânzările în Rusia și Ucraina pentru a se asigura că produsele sale nu sunt folosite în luptă.

07:15 - Potrivit agenției de presă ruse Interfax, armata rusă a preluat controlul complet asupra întregii regiuni Herson, precum și a unor părți din Harkov, Zaporojie și Nikolaiev.

06:54 - Cel mai important grup petrolier rus, Rosneft, a oferit produse petroliere de la rafinăriile sale pentru încărcare în perioada mai-iunie, într-o licitaţie care necesită plata anticipată în ruble, au declarat trei surse din piaţă pentru Reuters.

06:40 - Comerciantul global de mărfuri Trafigura Group va opri toate achiziţiile de ţiţei de la compania petrolieră de stat rusă Rosneft, până pe 15 mai.

06:22 - Trei persoane au fost ucise și 6 rănite în bombardamentele de ieri din regiunea Donețk.

06:15 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a decorat, marţi, pe angajaţii centralei de la Cernobîl, care “au salvat lumea de o nouă catastrofă”.

06:03 - Mai multe explozii s-au produs la un depozit de muniții din regiunea Lugansk, ocupată de ruși.

05:55 - Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, urmează să lanseze un apel miercuri la "dublarea sprijinului" pentru Ucraina şi la pregătirea pentru un război "pe termen lung" după invazia rusă.

05:42 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este de părere că Federaţia Rusă încearcă să destabilizeze situaţia în regiunea Transnistria, însă forţele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o posibilă astfel de ofensivă a Rusiei

05:17 - Mai multe explozii s-au auzit în oraşul Belgorod, din Rusia, aflat la aproximativ 40 de kilometri nord de graniţa cu Ucraina. Guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a spus pe Telegram că s-a trezit la ora 03.35 auzind explozii. El a precizat că în timp ce pregătea o postare pentru social media, a auzit şi alte explozii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇