Lavrov reclamă că Ucraina a încălcat acordul de la Minsk. Replică acidă a secretarului general al ONU

Lavrov reclamă că Ucraina a încălcat acordul de la Minsk. Replică acidă a secretarului general al ONU

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, marți, după întâlnirea cu secretarul general al ONU Antonio Guterres că situația din Ucraina este rezultatul ”extinderii necontrolate a NATO spre Est” și a acuzat ONU că nu a intervenit după ”încălcarea acordurilor de la Minsk de către Ucraina”.

Totodată, el a avertizat că dacă livrarea de arme din Occident către Ucraina va continua, este puțin probabil ca negocierile de pace să aibă un rezultat, potrivit Rai News.

„Mai devreme sau mai târziu va veni momentul adevărului, nimeni nu vrea războaie, dar a cere răspunsuri de la cei care încalcă acordurile ONU este ceea ce trebuie făcut", a spus Lavrov.

ADVERTISING

În replică, Antonio Guterres a declarat că înțelege că Rusia are „multe nemulțumiri”, dar există „un număr mare de mecanisme prin care pot fi abordate”.

„Există un lucru care este adevărat și evident și pe care niciun argument nu îl poate schimba: Nu avem trupe ucrainene pe teritoriul Federației Ruse, dar avem trupe rusești pe teritoriul Ucrainei”, a spus Guterres.

Totodată, secretarul general al ONU a pledat pentru o încetare a focului în Ucraina în cel mai scurt timp.

"Acest lucru ne interesează mult, să găsim mijloacele pentru a crea condiţiile pentru un dialog eficient, să creăm condiţiile pentru o încetare a focului în cel mai scurt timp cu putinţă", a declarat Guterres.

ADVERTISING

Întrebat despre presupusele crime de război comise de Moscova, Antonio Guterres a menţionat că este îngrijorat şi că necesită ”o anchetă independentă”.

Ziua 62 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇