Așa-zisul președinte al Transnistriei Vadim Krasnoselski a acuzat un posibil atac terorist în capitala regiunii separatiste, susținând că sunt dovezi că Ucraina ar fi implicată. El nu a prezentat acele dovezi, însă a cerut Kievului să investigheze posibila implicare a unor grupări militante ucrainene în Transnistria.
Krasnoselski a mai cerut și Chișinăului să intensificce negocierile pentru rezolvarea „problemei transnistrene” și să nu permită ca Moldova să fie atrasă în agresiuni împotriva Tiraspolului.
În replică, Kievul a acuzat marţi Moscova că încearcă să „destabilizeze" regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova, situată la frontiera cu Ucraina, după o serie de explozii care au suscitat temeri privind extinderea războiului în ţara vecină.
„Rusia vrea să destabilizeze regiunea transnistreană și sugerează că Moldova ar trebui să aștepte oaspeți. Vești proaste: Dacă Ucraina cade mâine, trupele rusești vor fi la porțile Chișinăului. Vești bune: Ucraina va asigura cu siguranță securitatea strategică a regiunii. Dar trebuie să lucrăm ca o echipă", a scris pe Twitter consilierul preşedinţiei ucrainene Mihailo Podoleak, făcând referire la soldaţii ruşi care au invadat Ucraina în 24 februarie.
Ziua 62 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat marţi un apel la „calm" şi a anunţat măsuri pentru consolidarea securităţii acestei ţări situate la frontiera cu Ucraina.
"Aceasta este o tentativă de a escalada tensiunile. Facem apel la concetăţenii noştri să rămână calmi şi să se simtă în siguranţă", a declarat Maia Sandu după o reuniune a Consiliului Suprem de Securitate de la Chişinău, pe care îl convocase în cursul dimineţii.
Preşedintele proeuropean al Republicii Moldova a anunţat, între altele, o întărire a patrulelor la frontiere şi intensificarea verificării mijloacelor de transport, în special de-a lungul râului Nistru, care separă Republica Moldova de teritoriul separatist Transnistria.
Ea a cerut de asemenea o creştere a nivelului de pregătire a organismelor însărcinate cu menţinerea ordinii publice. "Republica Moldova condamnă cu fermitate orice tentativă de destabilizare a situaţiei", a adăugat Maia Sandu.
O serie de explozii s-au produs luni şi marţi în Transnistria, o regiune susţinută de Moscova care s-a separat de Republica Moldova în urma unui scurt război în 1992. De atunci, trupe ruse sunt desfăşurate pe acest teritoriu separatist.
Marţi, două explozii au avariat un turn radio, iar luni o clădire oficială a fost ţinta unui atac cu lansatoare de rachetă la Tiraspol, capitala regiunii separatiste.
Toate aceste incidente nu s-au soldat cu victime, dar amplifică temerile privind extinderea conflictului din Ucraina în Republica Moldova, notează AFP.