Ce este Transnistria și de ce este importantă pentru Rusia

Ce este Transnistria și de ce este importantă pentru Rusia

Autoproclamata republică Transnistria – care are propria Constituție, armată, monedă și instituții, dar nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internațională – ar putea fi atrasă în războiul Rusiei cu Ucraina.

Un general rus a declarat săptămâna trecută că armata urmărește „controlul deplin” asupra regiunii Donbas și sudul Ucrainei, precum și să obțină acces în Transnistria, teritoriul separatist din Moldova, scrie CNN.

Comandantul interimar al Districtului Militar Central al Rusiei, generalul-maior Rustam Minekaev, a spus că obiectivul este crearea unui coridor terestru între Donbas și Crimeea, pensinsulă anexată de Rusia în 2014.

ADVERTISING

Luni au avut loc explozii la Tiraspol, capitala Transnistriei, pe care Ministerul Apărării din Ucraina le-a numit „provocări planificate” ale serviciilor secrete ruse.

Iată ce trebuie să știți despre Transnistria și de ce este importantă pentru Rusia:

Un stat separatist: Transnistria este o bucată îngustă de pământ de aproximativ 4.163 km², situată pe teritoriul Republicii Moldova, între Nistru și Ucraina. Este doar puțin mai mare decât Rhode Island, cel mai mic stat din SUA. Iar din România e cam cât judeţul Dâmboviţa.

ADVERTISING

Pe teritoriul său se află jumătate de milion de oameni, dintre care majoritatea sunt vorbitori de limbă rusă.

Puțină istorie: Transnistria și-a autoproclamat independența faţă de Republica Moldova după un scurt război în 1992 între armata Rusiei și Guvernul de la Chișinău, care a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice.

Rușii au intervenit în sprijinul Transnistriei, dar nu au recunoscut-o niciodată ca stat independent. Aproximativ 1.500 de militari ruși au rămas în Transnistria după încheierea conflictului.

ADVERTISING

Rusia se uită la Transnistria: După declarația generalului Minekaev, care a prezentat strategia Rusiei pentru „a doua fază” a războiului, autoritățile din Republica Moldova l-au convocat pe ambasadorul rus.

Declarațiile despre Transnistria sunt „neîntemeiate și contrazic poziția Federației Ruse de susținere a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a spus Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău.

Ministerul a subliniat că, în cadrul întâlnirii cu ambasadorul rus, oficialii de la Chișinău au reiterat că Republica Moldova este un „stat neutru și acest principiu trebuie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă”.

Unii analiști militari bănuiesc că Rusia intenționează să se folosească de Transnistria pentru sprijin logistic și să profite de poziția sa strategică, pentru a stabili un coridor terestru de-a lungul Mării Negre pentru a captura orașul-port Odesa.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇