Explozii la Tiraspol, după ce Moscova tocmai anunțase că vrea soluții pașnice în Transnistria. Chișinăul și Kievul acuză provocări ruse (Foto & Video)

Explozii la Tiraspol, după ce Moscova tocmai anunțase că vrea soluții pașnice în Transnistria. Chișinăul și Kievul acuză provocări ruse (Foto & Video)

Mai multe explozii au fost auzite luni după-amiază în apropierea clădirii Ministerului Securității de Stat din Tiraspol (SIS).

Imaginile publicat pe rețelele sociale arată cartușe de la lansatoare de grenade, potrivit Meduza.io.

Până acum oficiali ai ministerului au confirmat doar că asupra clădirii s-a tras de către atacatori necunoscuţi cu lansatoare de grenade.

Șeful SIS, Alexandru Esaulenco, a declarat, pentru TV8.md, că liderii Ministerului s-au întrunit în ședință de urgență: „Suntem în proces de colectare a informațiilor. Preventiv, este vorba despre două lansatoare de rachete, dar se verifică toate informațiile”.

ADVERTISING

UPDATE 21:23 - Guvernul de la Chișinău acuză că sunt provocări pentru escaladarea situației din Transnistria.

UPDATE 23:00 - În aceeași linie, dar cu mai multe detalii a venit Ministerul Apărării din Ucraina.

Departamentul de informaţii al Ministerului Apărării a transmis, pe canalul său Telegram, că, cu trei zile înainte de incident, liderii regiunii separatiste ”se pregăteau deja pentru asta şi au avut grijă să instaleze un buncăr sigur şi confortabil” la Ministerul Securităţii Statului care a fost avariat în explozii. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

 ”În mod evident, acest caz este una dintre numeroasele măsuri provocatoare organizate de FSB (serviciul de securitate rus) pentru a insufla panică şi sentimentul anti-ucrainean”, se arată în comunicat. 

Incidentul a venit la scurt timp după ce viceministrul rus de externe Andrei Rudenko tocmai anunțase că Rusia nu vede niciun risc în regiunea separatistă a Republicii Moldova şi doreşte o soluţionare paşnică a situaţiei de acolo.

Amintim că Rustam Minnekaev, comandantul adjunct al districtului militar central rus, a fost citat zilele trecute de agenţiile de presă de stat ruse declarând că controlul deplin al Rusiei asupra sudului Ucrainei i-ar da accesul în Transnistria, o parte separatistă ocupată de ruşi în vestul Republicii Moldova.

ADVERTISING

Viceministrul rus de Externe a negat și informaţiile despre planuri ale Moscovei privind un referendum asupra secesiunii regiunii Herson din sudul Ucrainei, notează luni agenţia DPA.

"Nu am auzit nimic despre asta", a declarat viceministrul de externe Andrei Rudenko, întrebat de jurnalişti.

Speculaţiile despre pregătirea unui astfel de referendum, aşa cum s-a întâmplat în Peninsula Crimeea în 2014 sau în legătură cu republicile separatiste din Donbas, s-au amplificat recent. Printre altele, se spune că au apărut pliante cu îndemnuri la un astfel de referendum în regiunea Herson.

O întâlnire între ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba nu este nici ea planificată în prezent, a spus Rudenko.

Înainte de a avea loc o întâlnire faţă în faţă a delegaţiilor de negociere, ar trebui făcute progrese substanţiale. Potrivit Moscovei, ea a predat Kievului propunerile sale săptămâna trecută şi acum acuză Ucraina că tergiversează negocierile.

Ziua 61 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇