Rușii spun că populația vorbitoare de limbă rusă din Transnistria e asuprită și vor să ajungă acolo prin sudul Ucrainei

Rușii spun că populația vorbitoare de limbă rusă din Transnistria e asuprită și vor să ajungă acolo prin sudul Ucrainei

Armata rusă urmărește să obțină „controlul deplin” asupra sudului Ucrainei, pentru a face legătura cu Transnistria, autoproclamata republică separatistă de pe teritoriul Republicii Moldova, unde populația vorbitoare de limbă rusă ar fi asuprită.

Anunțul a fost făcut de generalul Rustam Minnekayev, comandantul interimar al Districtului Militar Central (CFD) al Rusiei, într-o declarație transmisă de TASS și Interfax, citată de Deutsche Welle.

„Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale către Transnistria, unde există, de asemenea, dovezi că populația de limbă rusă este asuprită”, a declarat Minnekayev, fără a oferi detalii sau dovezi ale acestei așa-zise opresiuni.

ADVERTISING

Rusia a mai folosit pretextul oprimării minorităților ruse din regiunile Donețk și Lugansk ca temei pentru acțiuni militare. Afirmații similare au fost făcute și pentru a justifica invazia din Georgia.

Republica separatistă Transnistria este condusă de un regim pro-rus încă anii 1990, cu sprijinul trupelor ruse.

Kievul a avertizat anterior că Rusia ar putea folosi regiunea pentru a lansa atacuri în vestul Ucrainei și pentru a înconjura forțele ucrainene din sudul țării, în special în jurul regiunii Odesa.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Declarațiile generalului rus vin exact în ziua în care Republica Moldova a transmis UE formularul completat în vederea aderării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇