Transnistria cere recunoașterea independenței, după ce R.Moldova a depus cererea de aderare la UE

Transnistria cere recunoașterea independenței, după ce R.Moldova a depus cererea de aderare la UE

Autoritățile separatiste din Transnistria au anunțat vineri că solicită conducerii Republicii Moldova și comunității internaționale să recunoască independența regiunii, în contextul în care președintele Maia Sandu a semnat joi cererea de aderare a țării sale la Uniunea Europeană.

Informația este publicată de Jurnal.md, care citează o declarație de pe site-ul așa-zisului minister de Externe din regiunea transnistreană.

„Depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană este o decizie geopolitică care duce la schimbarea granițelor internaționale și a sferelor de influență în spațiul regional și la schimbarea radicală a circumstanțelor reglementării definitive a relaţiilor moldo-transnistrene.

ADVERTISING

Depunerea cererii de aderare la UE, în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între Transnistria și Moldova, fără a ține cont de opinia noastră și fără consultări în formatele de negociere existente, pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă”, se spune în documentul respectiv.

Autoritățile separatiste de la Tiraspol susțin că cererea de aderare la UE „indică refuzul Moldovei de a se angaja în dialog cu Transnistria” și „paralizia formatului 5+2”, informează sursa citată.

ADVERTISING

„În noile circumstanțe, solicităm părții moldovenești să inițieze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător.

Facem apel la ONU, OSCE, la mediatori și observatori, la comunitatea internațională în ansamblu, cu cererea de a recunoaște realitatea care există de mai bine de treizeci de ani sub forma Republicii Moldovenești Nistrene, să asigure respectarea dreptului poporului transnistrean la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Transnistria”, se mai spune în comunicatul preluat de Jurnal.md.

ADVERTISING

Liderii de la București au salutat, joi, la unison cererea R.Moldova de aderare la UE și au asigurat-o de tot sprijinul pe parcursul său către Uniunea Europeană.

La finalul anului trecut, Transnistria a cerut negocieri în formatul 5+2 ”cât mai rapid” cu R. Moldova, iar Moscova a îndemnat Chişinăul să accepte inițiativa separatistă.

În urmă cu o lună, Maia Sandu a cerut Rusiei să distrugă cele peste 20.000 de tone de arme şi muniţii din Transnistria și şi-a exprimat speranţa că în cele din urmă va fi identificată o soluţie paşnică, iar dialogul va conduce la o dezescaladare a situaţiei. Rusia a respins categoric solicitarea.

„Republica Moldova este foarte vulnerabilă. Avem trupe rusești în Transnistria, înarmate până în dinți, care pot oricând primi ordinul să ne atace. Forțele noastre militare, sectorul de apărare e fragil, a fost sabotat de mai toate guvernările din ultimele trei decenii”, a declarat recent scriitorul și jurnalistul Vitalie Ciobanu, comentator la Radio Europa Libera (biroul de la Chișinău), într-un interviu acordat pentru Spotmedia.ro în contextul invaziei rusești în Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇