Rusia refuză să-și retragă trupele din Transnistria, cum a cerut Maia Sandu: Ar putea conduce la o destabilizare serioasă

Rusia refuză să-și retragă trupele din Transnistria, cum a cerut Maia Sandu: Ar putea conduce la o destabilizare serioasă

Kremlinul a respins luni apelurile preşedintei alese a Republicii Moldova, Maia Sandu, privind retragerea trupelor ruse din regiunea separatistă transnistreană, susţinând că aceasta ar avea consecinţe destabilizatoare serioase.

Potrivit Radio Chişinău, Maia Sandu a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Chişinău, că nu există niciun acord semnat de Republica Moldova prin care să fie permisă staţionarea grupului operativ al forţelor ruse în regiunea transnistreană, precum şi a muniţiei militare.

ADVERTISING

Preşedintele ales a precizat ca poziţia oficială a Chişinăului este şi va fi în continuare că aceste trupe şi muniţia militare trebuie să fie retrase de pe teritoriul Republicii Moldova.

Cu referire la statutul ”pacificatorilor ruşi”, Maia Sandu a reiterat poziţia exprimată şi anterior de Chişinău potrivit căreia misiunea de pacificare trebuie să fie transformată în una civilă, sub mandatul OSCE.

Conform Radio Chişinău, Maia Sandu a mai spus ca este necesară continuarea dialogului pentru reglementarea conflictului, dar s-a declarat împotriva ”întâlnirilor de dragul întâlnirilor”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Rusia se aşteaptă de la autorităţile de la Chişinău să rămână constructive.

„Rusia îndeplineşte o funcţie foarte importantă (...) Şi, desigur, o modificare de statu-quo, care se bazează pe spiritul şi litera dreptului internaţional, ar putea conduce la o destabilizare serioasă”, le-a declarat Peskov reporterilor la Moscova, citat de Reuters.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇