Moscova reacționează la cererea Maiei Sandu de retragere a soldaților ruși din Transnistria: Iresponsabilă, puțin probabil să acceptăm

• Rusia l-a susținut deschis pe rivalul Maiei Sandu, Igor Dodon
• E esențial să își păstreze influența asupra fostei republici sovietice
Moscova reacționează la cererea Maiei Sandu de retragere a soldaților ruși din Transnistria: Iresponsabilă, puțin probabil să acceptăm

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a calificat marţi drept „iresponsabil” apelul Maiei Sandu, câştigătoarea pro-europeană a alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, de retragere a forţei ruse de pe teritoriul moldovean.

De la începutul anilor 1990, forţele ruse sunt în Transnistria, un teritoriu pro-rus care s-a separat de Moldova după căderea URSS, scrie AFP.

Soldaţii ruşi participă în principal la o operaţiune de menţinere a păcii aici în virtutea unui acord semnat în 1992 şi care a pus capăt unui conflict armat între Chişinău şi Transnistria, în care au murit 1.000 de persoane. 

Fost premier pro-european al Republicii Moldova, Maia Sandu, care a câştigat alegerile prezdenţiale în noiembrie, a cerut luni, într-o conferinţă de presă, retragerea forţelor ruse din Transnistria.                

"Obiectivul nostru este de a obţine retragerea forţelor ruse de pe teritoriul Moldovei", a subliniat ea. 

"Este puţin probabil ca acest lucru să poată ajuta la o soluţionare şi să putem accepta astfel de cereri, destul de iresponsabile", a reacţionat marţi Lavrov, într-o conferinţă de presă.

Rusia urmăreşte atent situația şi îşi păstrează o influenţă asupra acestei foste republici sovietice. 

Confruntată anul acesta cu proteste în Belarus şi Kirghistan, în ceea ce consideră a fi zona sa de influenţă, Rusia l-a susţinut în mod deschis pe rivalul Maiei Sandu, preşedintele în exerciţiu Igor Dodon. 

Vezi și alte informații importante pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇