Azi suntem datori să ne solidarizăm cu Ucraina. Sunt trupe rusești în Transnistria, înarmate până în dinți, care pot oricând primi ordinul să ne atace

Azi suntem datori să ne solidarizăm cu Ucraina. Sunt trupe rusești în Transnistria, înarmate până în dinți, care pot oricând primi ordinul să ne atace

La Chișinău va fi declarată starea de urgență, după ce Rusia a lansat atacuri asupra mai multor zone din Ucraina, „nu pentru că Rusia, poporul rus sunt amenințate de NATO, ci pentru a nu se prăbuși el, regimul putinist”.

Republica Moldova este foarte vulnerabilă. Avem trupe rusești în Transnistria, înarmate până în dinți, care pot oricând primi ordinul să ne atace. Forțele noastre militare, sectorul de apărare e fragil, a fost sabotat de mai toate guvernările din ultimele trei decenii, spune într-un dialog la cald scriitorul și jurnalistul Vitalie Ciobanu, comentator la Radio Europa Libera (biroul de la Chișinău) și unul dintre cei care semneeaza capitolele volumului Vin rusii!.

ADVERTISING

Urmăreşte LIVE desfăşurarea evenimentelor din Ucraina invadată de trupele lui Putin

Cum se vede de la Chișinău invazia Rusiei în Ucraina?

Se vede ca o monstruozitate, exact cum o percepe întreaga lume civilizată. Am sperat și noi că Putin nu va merge atât de departe, că mai există un dram de rațiune la Kremlin, dar ne-am înșelat.

Regimul de la Moscova a atacat Ucraina nu pentru că Rusia, poporul rus sunt amenințate de NATO, ci pentru a nu se prăbuși el, regimul putinist – ca urmare a unei contaminări democratice a societății ruse, și nu pregetă să comită oricâte crime, să anexeze teritorii, să pună securitatea lumii în pericol. E foarte grav ce se întâmplă.

ADVERTISING

Azi suntem datori să ne solidarizăm cu Ucraina, cu poporul ucrainean, cu românii din Ucraina, cu toți cetățenii acestei țări – avem rude și prieteni acolo – și la Cernăuți, și la Odesa, și la Kiev, și la Ivano-Frankivsk... Ei trebuie să simtă sprijinul nostru.

Ucraina se vrea parte a lumii europene și euroatlantice, se vrea parte a lumii democratice. Avem aceleași valori și aceleași aspirații. Trebuie să le apărăm împreună.

Până unde va merge Vladimir Putin și ce îl poate opri?

Putin nu știe decât de limbajul forței. Așa a fost educat, el și cercurile puterii de la Moscova. Să nu ne facem iluzii. Toate încercările de a negocia, dialoga, de a-l „umaniza”, de a-l aduce la gânduri mai bune au eșuat.

ADVERTISING

Acum numai acțiunile ferme de îngrădire a agresorului mai pot opri vărsările de sânge.

Este Republica Moldova într-o situație vulnerabilă, în acest context? De ce e nevoie pentru a se întări?

Republica Moldova este foarte vulnerabilă, știm cu toții asta. Avem trupe rusești în Transnistria, înarmate până în dinți, care pot oricând primi ordinul să ne atace. Forțele noastre militare, sectorul de apărare e fragil, a fost sabotat de mai toate guvernările din ultimele trei decenii.

Războiul de pe Nistru din 1992 a frânt elanul Basarabiei de a se alătura României și Occidentului. Acea traumă o resimțim și azi.

Nenorocita de „neutralitate” constituțională, care este o ficțiune, atâta timp cât armata rusă nu a plecat din Transnistria, proasta înțelegere a conceptului de „neutralitate” – adică un fel de steguleț alb pe care îl fluturăm în fața căpcăunului – a împiedicat consolidarea forțelor militare ale Republicii Moldova, a subminat însăși ideea de aderare la Alianța Nord-Atlantică. Cum să te simți într-o țară lipsită de garanții de securitate, dacă nu timorat, înfricoșat?...

Din fericire, avem, azi, la Chișinău, o guvernare pro-europeană, pro-românească, o guvernare cu adevărat națională pe care trebuie să o susținem.

Ghinionul istoriei: după Covid, după criza energetică și scumpirile în lanț, a mai venit și războiul. Prea multe încercări pentru noi,  pentru actuala guvernare, în frunte cu președinta Maia Sandu, care a preluat un stat cvasi-falit, jefuit de mafia oligarhică, sărăcit, batjocorit; a moștenit o societate divizată, slăbită de propaganda rusească și antioccidentală.

Or, ca să construiești ceva, să edifici statul de drept, să combați corupția, să reformezi economia, să atragi investiții etc., pentru toate acestea e nevoie de pace, de o lungă perioadă de pace și, iată, tocmai pacea ne este refuzată.

Basarabia a fost și a rămas un teritoriu de frontieră, în bătaia vânturilor... Sunt convins că autoritățile de la Chișinău fac, vor face tot ce este necesar pentru a proteja Republica Moldova, dar trebuie să avem certitudinea că vom fi apărați de Lumea Liberă – de NATO, de România, de Uniunea Europeană. Și despre asta să știe și Putin, ca să nu se bage peste noi.

Își joacă liderul de la Kremlin ultima carte în istorie?  Ce urmează?

Nu știu, nu mă apuc să fac profeții. Cine ar putea? Urgent este să oprim războiul, să evităm pierderile de vieți omenești, să prevenim o catastrofă umanitară. Să ridicăm un zid de netrecut în calea agresorului. Să supraviețuim, ca să depunem mărturie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇