Republica Moldova intră în stare de urgență două luni, din cauza invaziei ruse în Ucraina

Republica Moldova intră în stare de urgență două luni, din cauza invaziei ruse în Ucraina

Parlamentul Republicii Moldova a votat introducerea stării de urgenţă pe întreg teritoriul ţării ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

Documentul a fost susţinut de 88 de deputaţi, din partea tuturor fracţiunilor parlamentare, prezenţi în sală.

Guvernul Republicii Moldova ceruse dimineață Legislativului să aprobe declararea stării de urgenţă, după evenimentele din Ucraina, a anunţat şefa statului, Maia Sandu, după o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate.

Maia Sandu a condamnat acţiunile Rusiei şi a solicitat cetăţenilor moldoveni care se află pe teritoriul Ucrainei să se întoarcă acasă.

ADVERTISING

Urmăreşte LIVE desfăşurarea evenimentelor din Ucraina invadată de trupele lui Putin

Maia Sandu a precizat că mai multe curse aviatice cu destinaţia Ucraina au aterizat joi pe aeroportul din Chişinău şi a menţionat că autorităţile vor avea grijă de aceşti cetăţeni.

Chişinăul este gata să primească câteva zeci de mii de refugiaţi, iar instituţiile statului sunt în stare de alertă, a adăugat şefa statului.

În contextul deteriorării grave a situaţiei de securitate din Ucraina din noaptea de miercuri spre joi, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europe din Republica Moldova (MAEIE) a solicitat cetăţenilor moldoveni să nu se deplaseze în ţara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat.

ADVERTISING

Totodată, MAEIE a dispus în regim de urgenţă evacuarea membrilor familiilor şi personalului neesenţial de la ambasada din Kiev şi de la consulatul de la Odesa.

Echipa consulară este operaţională şi acţionează pentru a acorda asistenţă şi protecţie consulară cetăţenilor aflaţi pe teritoriul Ucrainei.

Rusia a lansat joi dimineaţă o operaţiune militară la scară mare împotriva Ucrainei, sub pretextul de a-i apăra pe separatiştii din estul ţării şi a-şi „demilitariza şi denazifica” vecinul proocidental.

Declarațiile Președintelui Maia Sandu după ședința CSS, 24 februarie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇