Problema distrugerii muniţiilor din depozitele de la Cobasna, din partea stângă a Nistrului, a fost abordată din nou de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în întâlnirea avută joi cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov.
Referitor la contextul regional, preşedintele Republicii Moldova şi-a exprimat speranţa că în cele din urmă va fi identificată o soluţie paşnică şi că dialogul va conduce la o dezescaladare a situaţiei, relatează Deschide.md.
Kievul şi Occidentul suspectează Moscova de intenţii belicoase, după ce de mai multe săptămâni aceasta a comasat zeci de mii de militari şi un număr mare de echipamente şi tehnică militară în apropiere de frontiera cu Ucraina.
În perioada sovietică, depozitul de la Cobasna era cunoscut ca depozitul nr. 1411 de muniţii de artilerie, reprezentând arsenalul strategic al Districtului militar Sud-Vest al URSS. Dar cea mai mare parte a muniţiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta Republica Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia şi alte ţări din fostul Pact de la Varşovia. Conform cifrelor oficiale, aici ar fi stocate în prezent peste 20.000 de tone de arme şi muniţii.
După vizita ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, la Chişinău în august 2019, fostul preşedinte socialist Igor Dodon declarase că Rusia este gata să reia distrugerea muniţiilor sale din Transnistria, dar lucrurile nu s-au mişcat de atunci.
Cu prilejul întâlnirii din urmă cu o zi, Maia Sandu şi ambasadorul rus au făcut un schimb de opinii despre cele mai importante subiecte de pe agenda bilaterală dintre cele două ţări, între care probleme din domeniile energetic şi economic, notează portalul citat.
În acelaşi timp, preşedintele moldovean a apreciat progresul atins în negocierile asupra acordului privind protecţia socială a cetăţenilor Republicii Moldova care trăiesc sau lucrează în Federaţia Rusă, menţionând importanţa semnării cât mai urgente a acestui document. De asemenea, Maia Sandu a salutat disponibilitatea părţii ruse de a contribui la reconstrucţia a două instituţii de cultură din Republica Moldova.