Lege trimisă la Parlament de Maia Sandu pentru confiscarea averilor din corupție. Percheziții și rețineri pentru mai mulți foști parlamentari

Lege trimisă la Parlament de Maia Sandu pentru confiscarea averilor din corupție. Percheziții și rețineri pentru mai mulți foști parlamentari
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a trimis în Parlament un proiect de lege care va face posibilă confiscarea extinsă a averilor acumulate prin acte de corupţie, iar miercuri dimineață au fost făcute mai multe percheziții la foști parlamentari, patru dintre ei fiind reținuți, informează presa de peste Prut.

„Legea actuală conţine un obstacol care îngreunează procedura de confiscare a bunurilor celor care s-au îmbogăţit ilicit şi le dă posibilitate să-şi păstreze averile. De facto, aceştia rămân în posesia averilor prin transferul lor către persoane terţe. Proiectul de lege propus Parlamentului vine să elimine această lacună”, a scris Maia Sandu marţi pe pagina sa de Facebook.

Am expediat astăzi Parlamentului proiectul de lege ce are ca scop îmbunătățirea cadrului legal pentru a face posibilă…

Publicată de Maia Sandu pe Marţi, 1 februarie 2022

Proiectul urmează să fie dezbătut și votat în Parlament.

ADVERTISING

Portițe pentru ocolirea legii

Directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a declarat pentru Radio Chișinău că noile prevederi ar putea deveni un instrument real în combaterea și prevenirea corupției, dar va depinde foarte mult de persoanele care o vor aplica.

„Legislația și acum permite acest lucru, doar că probabil nu este foarte bine specificat și, așa cum se întâmplă la noi tot timpul, se caută portițe pentru a evita legea și nu pentru a o aplica (...).

E și problema profesionismului reprezentanților organelor de control – a procurorilor, a inspectorilor de integritate, a celor de la fisc – pentru că legislația noastră permite ca o persoană, care a dobândit averea ilicit, să fie trasă la răspundere și chiar să-i fie confiscată averea. Eu cred că nici nu s-a dorit, nici nu a existat suficient curaj, suficientă dorință, suficient profesionalism în organele de drept ca aceste cazuri să fie dovedite” , a declarat directoarea CIJ.

ADVERTISING

Conform jurnaliștilor de la Radio Chișinău, îmbogățirea ilicită este incriminată în R. Moldova încă din anul 2013, însă, în ciuda investigațiilor de presă și a celor 50 de cauze inițiate în acești 8 ani, doar pentru 2 dintre ele au fost pronunțate până acum, soldate cu o condamnare cu executare și o alta cu amendă.

Percheziții la 13 foști parlamentari, dintre care 4 au fost reținuți

Pe de altă parte, Radio Chişinău a anunţat miercuri dimineaţa că procurori din cadrul Procuraturii Anticorupţie a Republicii Moldova, în colaborare cu ofiţeri ai Serviciului de Informaţii şi Securitate şi ai Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale, au descins la mai multe adrese ale unor foşti parlamentari, cercetați pentru îmbogățire ilicită, fiind vizate 47 de bunuri imobile şi 13 autoturisme.

Ulterior, patru foști deputați comuniști dintre cei 13 cercetați pentru îmbogățire ilicită au fost reținuți pentru 72 de ore în urma perchezițiilor efectuate de către procurorii anticorupție la domiciliile lor, informează Ziarul de Gardă.

ADVERTISING

Este vorba despre ex-deputații Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc și Anatolie Zagorodnîi.

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇