Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a efectuat marți prima sa vizită oficială la București, după câștigarea alegerilor anticipate din iulie 2021, ocazie cu care a avut o întrevedere cu Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, și au fost parafate domeniile prioritare de cooperare între cele două state.
Astfel, cei doi miniștri de Externe, Bogdan Aurescu și Nicu Popescu, au semnat ”o nouă foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între România și R.Moldova”, a anunțat Maia Sandu.
”Salut și semnarea de catre miniștrii Educației a acordului privind recunoașterea diplomelor, titlurilor și certificatelor științifice”, a mai punctat aceasta.
În discursul ținut la finalul întrevederii, președintele Iohannis a vorbit despre ”dialogul intens purtat pe toate palierele” între București și Chișinău, în ultimul an, și despre eforturile comune depuse pentru ”reformă, consolidare democratică și rezultate în beneficii pentru cetățenii R.Moldova”.
”Cooperarea continuă, în ritm intens și în momentul de față”, a mai punctat Klaus Iohannis, subliniind sprijinul acordat de România pentru parcursul integrării europene a R. Moldova, dar și sprijinul reciproc oferit în momentele grele generate de pandemia de Covid-19.
”R.Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic, la București. Dorim ca R.Moldova să se dezvolte pe model european”, a mai spus președintele Iohannis.
În context, acesta a făcut referire la viitorul summit al Parteneriatului Estic din decembrie, care va avea o ”agendă densă, plină de provocări, dar și de oportunități” pentru R. Moldova.
Maia Sandu: Avem toate pârghiile să construim un parteneriat puternic și generos
La rândul său, Maia Sandu a făcut o trecere în revistă a momentelor importante care au marcat relațiile dintre cele două state în primul său an de mandat.
”Mă bucur să mă aflu astăzi la București, împreună cu mai mulți colegi”, a subliniat președintele R.Moldova în debutul discursului său, menționând faptul că între țările noastre s-a stabilit ”o nouă relație, frățească și firească”.
”În 2021, R.Moldova a simțit mereu umărul României alături, ne-a ajutat să trecem prin criză”, a mai spus aceasta, reamintind de primele doze de vaccin, ”peste 500.000 oferite gratis și care au permis salvarea a mii de vieți”, au venit din România, la fel și ”milioane de echipamente de protecție”.
De asemenea, medici români și moldoveni au lucrat cot la cot în secțiile Covid de dincolo și de dincoace de Prut.
Pe de altă parte, România a ajutat agricultorii moldoveni cu circa 6.000 de tone de motorină, pentru a face față secetei, dar și cu păcură, pentru a putea produce energie termică.
Maia Sandu a reamintit schimburile culturale și pe plan educațional, și a vorbit despre investiții și deschiderea piețelor.
”Ne dorim mult ca acest parteneriat să crească, iar noi vom avea grijă inclusiv prin reformele din justiție, să facem un loc sigur pentru investiții (...) R.Moldova se schimbă, statul nostru va deveni mai prietenos cu afacerile”, a dat asigurări președintele Maia Sandu.
În context, aceasta a salutat finalizarea gazoductului Iași-Chisinău, care ”de la 1 octombrie a devenit funcțional și și-a dovedit utilitatea”, a vorbit despre interconectarea sistemelor energetice și interconexiunea liniei electrice Suceava -Bălți, menționând ca proiect important construcția podului peste Prut la Ungheni.
”Avem toate pârghiile să construim un parteneriat puternic și generos. Integrarea europeană este un obiectiv major al R.Moldova, îl vom atinge și cu susținerea prietenilor noștri de la București”, a mai spus Maia Sandu, subliniind faptul că acum este ”un moment politic unic”, dătător de speranță.