Reacția oficialilor moldoveni după ce un general rus a spus că obținerea controlului asupra sudului Ucrainei este o altă cale către Transnistria

Reacția oficialilor moldoveni după ce un general rus a spus că obținerea controlului asupra sudului Ucrainei este o altă cale către Transnistria

Declarația referitoare la Transnistria a generalului Rustam Minnekayev, comandantul interimar al Districtului Militar Central (CFD) al Rusiei, a primit replică, vineri seară, de la oficialii din Republica Moldova.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău a transmis că l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, căruia i-a fost exprimată îngrijorarea profundă față de afirmațiile făcute de oficialul rus.

„MAEIE califică aceste declarații drept nefondate și în contradicție cu poziția Federației Ruse de susținere a suveranității și integrității teritoriale a țării noastre, în frontierele recunoscute la nivel internațional.

ADVERTISING

Totodată, în cadrul întrevederii a fost reiterat faptul că Republica Moldova, conform Constituției sale este un stat neutru și exprimată solicitarea ca acest principiu să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de către Federația Rusă”, se arată într-un comunicat oficial.

De asemenea, Biroul pentru politici de reintegrare de la Chișinău a transmis că afirmațiile de acest gen sunt nu numai inacceptabile, dar și neîntemeiate, întrucât conduc la sporirea tensiunii și neîncrederii în societate.

„Pe teritoriul Republicii Moldova, stat membru al Consiliului Europei, sunt garantate și respectate drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor locuitorilor, fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, etc. Și toate aceste drepturi sunt respectate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totodată, având în vedere prezența militară a Federației Ruse în regiunea transnistreană, anume partea rusă exercită controlul efectiv asupra acestei regiuni a Republicii Moldova, fapt constatat în numeroase hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului”, se arată în comunicatul oficial.

Biroul amintește că regiunea transnistreană reprezintă „o parte inalienabilă a statului unitar și teritorial indivizibil Republica Moldova”. „Toți mediatorii și observatorii din cadrul formatului de negocieri ,,5+2”, inclusiv Federația Rusă, au sprijinit constant atingerea unei reglementări atotcuprinzătoare, pașnice și durabile a conflictului transnistrean, având la bază suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în limitele hotarelor recunoscute de comunitatea internațională”, conform sursei citate.

ADVERTISING

La fel, prin art.5 din Tratatul de prietenie și cooperare între Republica Moldova și Federația Rusă din 19 noiembrie 2001 „se recunoaște expres, că fiecare din părți se va abține de la orice acțiuni în măsură să prejudicieze cealaltă parte, suveranitatea, independența și integritatea ei teritorială”.

Biroul subliniază că Republica Moldova, conform Constituției sale este un stat neutru și cerem ca acest principiu să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă. „Astfel, reiterăm necesitatea respectării angajamentelor consfințite la nivel bilateral și internațional și evitarea mesajelor care pot să creeze disensiuni și focare artificiale de tensiune”, confor sursei citate.

Ce a declarat generalul rus Rustam Minnekayev

„Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale către Transnistria, unde există, de asemenea, dovezi că populația de limbă rusă este asuprită”, a declarat vineri generalul Rustam Minnekayev, comandantul interimar al Districtului Militar Central (CFD) al Rusiei, într-o declarație transmisă de TASS și Interfax.

El nu a oferit însă detalii sau dovezi ale acestei așa-zise opresiuni.

În contextul acestei declarații, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Rusia plănuiește să captureze și alte țări: ”Astăzi, cu referire la militarii ruşi, s-a răspândit vestea că sarcina lor acum ar fi de a stabili controlul asupra sudului Ucrainei şi de a ajunge la graniţa cu Republica Moldova. Şi se presupune că acolo, în Moldova, sunt încălcate drepturile vorbitorilor de limbă rusă (...) Ei bine, acest lucru nu face decât să confirme ceea ce am spus de multe ori: invazia rusă în Ucraina a fost gândită doar ca un început, apoi vor să captureze alte ţări”, a declarat Zelenski.  

C.P.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇