Ziua 61. Bombardamente și amenințări cu Al Treilea Război Mondial, provocări în Transnistria, candidaturi la NATO și un Putin care mimează calmul (Foto&Video)

Ziua 61. Bombardamente și amenințări cu Al Treilea Război Mondial, provocări în Transnistria, candidaturi la NATO și un Putin care mimează calmul (Foto&Video)

Invazia rusă din Ucraina a intrat în cea de-a treia lună deja. Ziua 61 a fost a doua zi de Paște, însă rușii nu au acceptat încetarea focului, deși se declară ordotocşi convinşi.

La Kiev, secretarul de Stat Antony Blinken și șeful Pentagonului Lloyd Austin i-au promis lui Zelenski o nouă formă de finanțare pentru armament, făcând Rusia să emită noi amenințări ce au culminat seara cu cele legate de izbucnirea celui de-Al Treilea Război Mondial.

O situație tensionată s-a produs și în Tiraspol, unde mai multe explozii au vizat sediul Ministerului pentru Securitatea Statului, la doar câteva ore după ce Moscova negase informațiile dezvăluite de unii dintre generalii săi, conform cărora după estul Ucrainei urmează „eliberarea” Transnistriei. Kievul și Chișinăul acuză provocări din partea Kremlinului.

Situația rămâne critică la Mariupol. Deși Moscova a promis că asigură evacuarea celor de la Azovstal, Kievul a anunțat că nu există un acord care să garanteze securitatea oamenilor.

Iar în ciuda tuturor imaginilor și mărturiilor, Rusia continuă să prezinte realitatea paralelă: „Nu există război în Ucraina, masacrele sunt înscenări”. Tot din acea realitate ne vorbește și Putin, care a susținut luni că economia s-a stabilizat și sancțiunile nu au afectat-o.

Spotmedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente de pe frontul din Ucraina:

23:58 - Volodimir Zelenski a făcut un scurt bilanț la două luni de război, alegând să prezinte cifrele eroilor. El a spus că a decorat 9.781 de soldați și 142 au primit titlul de eroi ai Ucrainei.

„Ucrainenii și ucrainencele au dovedit că sunt gata să-și apere țara. De orice vârstă, statut social sau nivel de educație, ucrainenii și ucrainencele luptă pentru țară”, a spus președintele.

ADVERTISING

23:51 - ONU anunță că, potrivit informațiilor pe care le-a putut verifica, până acum au fost uciși 2.665 de civili în Ucraina și alți 3.053 au fst răniți. ONU subliniază că bilanțul real este cu siguranță mult mai mare.

23:47 - Două noi explozii ar fi avut loc în orașul Parkani, lângă Tiraspol, informația nu este însă confirmată oficial la acest moment.

23:41 - Ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov a avertizat că există un pericol real de război nuclear.

Într-un interviu pentru Canalul 1, Lavrov a spus că din perspectiva Rusiei acest lucru ar fi inacceptabil.

„Aceasta este poziția de principiu a Rusiei, de la asta plecăm. Și nu mi-aș dori ca acum, când riscurile sunt cu adevărat foarte, foarte mari, să fie amplificări artificiale, chiar dacă sunt mulți care își doresc asta/ Pericolul este serios, este real, nu poate fi subestimat”, a spus Lavrov, potrivit Meduza.io.

23:12 - Suedia şi Finlanda au convenit să depună simultan cereri de aderare la alianţa NATO la mijlocul lunii viitoare, a anunţat presa nordică.

22:46 - Și Ministerul Apărării din Ucraina a descris exploziile care au avut loc în regiunea transnistreană din Moldova drept o ”provocare planificată” a serviciilor secrete ruse.

Departamentul de informaţii al Ministerului Apărării a transmis, pe canalul său Telegram, că, cu trei zile înainte de incident, liderii regiunii separatiste ”se pregăteau deja pentru asta şi au avut grijă să instaleze un buncăr sigur şi confortabil” la Ministerul Securităţii Statului care a fost avariat în explozii. 

”În mod evident, acest caz este una dintre numeroasele măsuri provocatoare organizate de FSB (serviciul de securitate rus) pentru a insufla panică şi sentimentul anti-ucrainean”, se arată în comunicat. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

21:59 - 4 civili au fost uciși azi în regiunea Donețk, a anunțat luni guvernatorul Pavel Kirilenko. Printre cei uciși se numără și doi copii, o fată de 9 ani și un băiat de 14 ani din orașul Liman. O altă persoană a murit în Marianka și încă una în Iampol. Alte 9 persoane au fost rănite în atacurile din regiune.

21:45 - Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne din Ucraina a afirmat că a avut loc o explozie de proporții în orașul Kreminna din regiunea Lugansk, o zonă ocupată recent de forțele rusești.

Anton Gerashchenko a declarat că explozia a avut loc într-o clădire administrativă din oraș: „În urma unei explozii de gaz în clădirea primăriei din Kreminna, nimeni nu a supraviețuit. Simultan cu explozia de gaze naturale în clădirea consiliului municipal, a avut loc o a doua explozie de gaze domestice în departamentul de poliție al districtului, unde un grup de colaboratori se dusese la o întâlnire".

21:24 - Referitor la exploziile produse astăzi la Tiraspol, Guvernul de la Chișinău acuză că sunt provocări pentru escaladarea situației din Transnistria.

21:19 - Ajutorul militar și umanitar al SUA pentru Ucraina ar putea să se împotmolească din cauza bătăliei politice pentru imigrație care se duce la Capitoliu între republicani și administrația Biden.

Se așteaptă ca săptămâna aceasta administrația să trimită către Congres o cerere de suplimentare a fondurilor pentru Ucraina către Congres. Totuși, deși există un sprijin larg la Capitoliu pentru a acorda mai multă asistență Ucrainei, calea spre adoptare este incertă din cauza luptelor politice.

20:57 - Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia susține că mai multe case și mașini din satul Nekhoteevka au fost avariate după ce mai multe obuze au picat aici. Nu există victime.

ADVERTISING

20:43 - Depozitul de petrol din Briansk încă arde.

20:31 - Încă o groapă comună a fost descoperită la 5 kilometri de Mariupol.

20:20 - Peste 5,2 milioane de ucraineni au fugit din țară de când Rusia a lansat invazia în urmă cu două luni, iar peste 45.000 de persoane s-au alăturat lor în ultimele 24 de ore, a anunțat Agenția pentru Refugiați a Națiunilor Unite. Exodul a încetinit față de prima parte a războiului.

19:52 - Preşedintele rus Vladmir Putin apreciază că economia Rusiei este pe cale ”să se stabilizeze”, după ce a fost lovită de serii de sancţiuni care i-au fost impuse de către Occident, după ce şi-a lansat ”operaţiunea militară specială” în Ucraina, relatează AFP.

„Inflaţia a încetinit, creşterea săptămânală a preţurilor s-a apropiat de normal, iar la un anumit număr de produse preţurile au început deja să scadă”, a anunţat liderul de la Kremlin într-o reuniune a Guvernului, consacrată problemelor economice.

19:35 - Trei nave de război ale NATO au sosit luni în portul Turku, în sud-vestul Finlandei, pentru a se antrena cu marina finlandeză. Antrenamentul are loc în timp ce finlandezii se gândesc dacă se vor alătura NATO, ca urmare a războiului din Ucraina.

19:06 - ”Nu există război în Ucraina”, iar atrocităţile de la Bucea sunt o ”înscenare”, afirmă la ONU adjunctul ambasadorului rus Dmitri Polianskii, care acuză din nou Kievul că ”vrea să producă armament de distrugere în masă biologic şi chimic”.

18:51 - Marea Britanie va trimite Ucrainei un „număr mic de vehicule blindate echipate cu lansatoare" de rachete antiaeriene pentru a o ajuta în lupta împotriva forțelor rusești.

Secretarul apărării, Ben Wallace, a făcut anunțul luni după-amiază în Camera Comunelor, potrivit Sky News.

De asemenea, el a declarat că aproximativ 15.000 de militari ruși au fost uciși de la începutul invaziei.

18:35 - Mai multe explozii au fost auzite luni după-amiază în apropierea clădirii Ministerului Securității de Stat din Tiraspol. Incidentul vine la scurt timp după ce viceministrul rus de externe Andrei Rudenko tocmai anunțase că Rusia nu vede niciun risc în regiunea separatistă a Republicii Moldova şi doreşte o soluţionare paşnică a situaţiei de acolo. Detalii AICI.

18:28 - Ucraina păstrează în Constituție obiectivul aderării la NATO, a declarat preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk pentru ediţia online a cotidianului Ukrainskaia Pravda.

18:06 - Armata ucraineană anunță că a observat noi masări de trupe ruse la graniță, în Belgorod. Oleksandr Motuzianik, un reprezentant al Ministerului Apărării din Ucraina, a spus că rușii vor să încercuiască trupele ucrainene și să obțină controlul total al Donețkului și Luganskului, iar apoi să asigure un coridor terestru cu Crimeea.

18:00 - Un video publicat de FSB l-ar atăta pe unul dintre „neonaziștii” arestați pentru tentativa de asasinat asupra lui Vladimir Solovion, povestind că pe lista neagră se aflau și alți propagandiști: Dmitri Kiselev, Margarita Simonian, Olga Skabeeva, Yevgeni Popov și Tigran Keosaian.

17:58 - Acuzată de atrocități comise asupra civililor ucraineni, Rusia încearcă să întoarcă povestea. Comitetul de Investigații din Rusia a anunțat arestarea locotenentului ucrainean Serghei Batinski de la Brigada Marină 36, adică unul dintre apărătorii Mariupolului, pe motiv că ar fi agresat sexual o femeie din orașul asediat și l-ar fi ucis pe soțul acesteia. Rușii spun că Batinski ar fi mărturisit fapta comisă la începutul lui aprilie.

17:54 - Estonia a interzis pentru 5 ani accesul pe teritoriul său pentru artiștii Filipp Kirkorov și Polina Gagarina, pentru că susțin invazia rusă în Ucraina. Cei doi aveau spetacole programate pentru 25 mai și, respectiv 23 septembrie.

17:50 - Rusia menține gradul de „amenințare teroristă” la nivelul „ridicat” pentru regiunile de la granița cu Ucraina Kursk, Briansk și în două districte din regiunea Voronezh. Același nivel este menținut în nordul Crimeii, dar și în regiunea Belgorod și două districte din Teritoriile Krasnodar, care se învecinează pe mare cu Ucraina.

17:46 - Curtea Penală Internațională (CPI) se va alătura echipei care investighează acuzațiile de crime de război din Ucraina, a anunțat luni Eurojust, agenția Uniunii Europene pentru cooperare în domeniul justiției penale.

Procurorii generali din Lituania, Polonia și Ucraina au semnat un acord pentru prima participare a tribunalului internațional pentru crime de război la o echipă de anchetă, a declarat procurorul CPI, Karim Khan, potrivit Sky News.

17:40 - Autoritatea Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că lansează o misiune în Ucraina pentru a examina fosta centrală nucleară de la Cernobîl, care a fost scena unor lupte violente la începutul războiului și care a provocat temeri privind o scurgere majoră de radiații.

Echipa de experți urmează să sosească marți la Cernobîl pentru a livra echipamente, pentru a evalua nivelurile de radiații și pentru a ajuta la restabilirea sistemelor de siguranță și de monitorizare, anunță BBC.

17:19 - În tradiționala scrisoare de Paști adresată patriarhului Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, Papa Francisc îndeamnă ca „trecerea de la moarte la noua viață în Cristos să devină o realitate pentru poporul ucrainean, care își dorește o nouă auroră care să pună capăt întunericului războiului”.

16:42 - SBU a catalogat acuzațiile că ar fi ordonat asasinarea jurnalistului Vladimir Soloviov drept „fantezii”: „Nu avem niciun plan să-l ucidem pe Vladimir Soloviov”.

16:16 - Rusia expulzează 40 de diplomați nemți. Anunțul a venit de la Moscova după ce Lavrov l-a convocat pe ambasadorul german în Rusia, Geza Andreas von Geyr, pentru a fi înștiințat de acest lucru. Cei 40 de diplomați au fost declarați persona non grata, Rusia spunând că doar răspunde cu aceeași monedă la deciziile guvernului german.

Pe 4 aprilie, Germania a anunțat că expulzează 40 de diplomați ruși, după ce au apărut dovezi ale masacrelor comise de forțele ruse în suburbiile Kievului.

15:53 - Vladimir Putin a anunțat că FSB a dejucat o tentativă de asasinat asupra unui „jurnalist rus faimos”. Se pare că ar fi vorba despre Vladimir Soloviov.

În urmă cu câteva zile, Soloviov a declarat, în direct în emisiunea sa „Seara cu Vladimir Soloviov, că „operațiunea din Ucraina urmează să intre într-o nouă etapă”, care va însemna, de fapt, războiul cu NATO și cu întreaga lume.

„Vom măcina mașinăria de război a NATO, precum și pe cetățenii țărilor NATO. Când această operațiune se va încheia, NATO va trebui să se întrebe: ‘Avem ceea ce ne trebuie pentru a ne apăra? Avem oamenii care să ne apere?'. Și nu va exista milă, nu va exista nicio milă. Nu numai că Ucraina va trebui să fie denazificată, dar războiul împotriva Europei și a lumii își schimbă cursul, ceea ce înseamnă că va trebui să acționăm diferit și să acționăm mult mai dur”.

15:44 - Procurorul regional din Vinnitsa a anunțat că 5 oameni au fost uciși și alți 18 răniți după ce rușii au bombardat orașele Zhmerinka și Kazatin. Aceste două lcoalități situate în centrul Ucraineni sunt două noduri feroviare importante.

15:25 - Vicepremierul Rusiei, Irina Vereșciuk a anunțat că nu a ost agreat un coridor umanitar pentru evacuarea celor prinși la Azovstal. Ea a precizat că i-a transmis secretarului general al ONU Antonio Guterres să acționeze ca un garant pentru acest coridor și să trimită în convoiul umanitar reprezentanți ai Crucii Roșii și ai ONU. Guterres urmează să se vadă săptămâna aceasta atât cu Vladimir Putin, cât și cu Volodimir Zelenski.

15:10 - Primarul din Kiev Vitali Klitschko a anunțat că o statuie montantă în 1982 ce simbolizează „reunificarea Ucrainei și Rusiei” va fi dezmembrată. Statuia înfățișează doi muncitori.

„Cei opt metri de metal care simboliza așa-zisa prietenie dintre cele două popoare vor dispărea din centrul Kievului”, a anunțat Klitschko.

O parte a sculpturii, o arcadă din titan, va fi redenumită și colorată în culorile steagului Ucrainei, astfel încât vechile simboluri să capete noi semnificații.

15:04 - Apti Alaudinov, un consilier a liderului cecen Razman Kadîrov, spune că orașul Rubizne din regiunea Lugansk a fost cucerit. Și Kadîrov a scris pe Telegram un mesaj despre asta: „Felicitări cetățenilor din Rubiznoie pentru eliberarea de sub regimul criminal”.

14:58 - Medicii legiști care efectuează examinări post-mortem asupra cadavrelor din gropile comune la nord de Kiev spun că au găsit dovezi că unele femei au fost violate înainte de a fi ucise de forțele ruse.

„Avem deja câteva cazuri care sugerează că aceste femei au fost violate înainte de a fi împușcate. Nu putem oferi mai multe detalii, deoarece colegii mei încă colectează datele și mai avem sute de cadavre de examinat”, a spus Vladislav Pirovski, un medic legist ucrainean care, împreună cu o echipă de legiști, a efectuat zeci de autopsii ale locuitorilor din Bucea, Irpin și Borodianka, care au murit în timpul ocupării zonei de către ruşi.

Echipa lui a examinat aproximativ 15 cadavre pe zi, multe dintre ele mutilate. „Există multe corpuri arse și corpuri puternic desfigurate, care sunt pur și simplu imposibil de identificat. Fața poate fi zdrobită în bucăți, nu o poți pune la loc, uneori nu există cap deloc”, a adăugat el.

14:42 - Rusia va investiga cauza incendiului de la un depozit de petrol din Briansk. Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că nimeni nu a fost rănit în urma incidentului.

14:35 - Avocatul Poporului din Ucraina spune că ruşii au înființat un lagăr de concentrare în regiunea Harkov, unde torturează civili. Potrivit Ludmilei Denisova, lagărul e într-o clădire a fabricii din Vovchansk, regiunea Harkov. Acțiuni similare au loc şi în oraşul ocupat Izium.

14:27 - Procurorul general al Ucrainei spune că ruşii au ucis 3.818 ucraineni și au rănit peste 4.000 în două luni de invazie. Irina Venediktova a spus că acest bilanţ este inexact, deoarece nu include Mariupolul asediat și teritoriile ocupate temporar.

14:19 - În regiunea Harkov, Forțele Armate ale Ucrainei au doborât un avion rusesc. Potrivit informațiilor preliminare, doi piloți au reușit să se ejecteze. Acum, ucrainenii caută piloții.

14:06 - Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a fost întrebat la revenirea din Ucraina ce consideră acum SUA ca succes în Ucraina. Austin a răspuns: "Vrem să vedem Ucraina că rămâne o țară suverană, o țară democratică, capabilă să-și protejeze teritoriul suveran. Vrem să vedem Rusia slăbită, în măsura în care nu poate face genul de lucruri pe care le-a făcut în invadarea Ucrainei.

Și-a pierdut deja o mulțime de capacități militare. Vrem să vedem că nu au capacitatea de a reproduce foarte rapid această capacitate".

Şeful Pentagonului crede că Ucraina ar putea câștiga războiul dacă ar avea „echipamentul potrivit” și „sprijinul potrivit”. "În ceea ce privește capacitatea lor de a câștiga - primul pas în câștig este să crezi că poți câștiga. Și așa că ei cred că pot câștiga. Credem că noi - ei - putem câștiga, dacă au echipamentul potrivit, suportul potrivit și vom face tot ce putem și vom continua să facem tot ce putem".

13:43 - Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) solicită eliberarea imediată a patru membri ai Misiunii sale Speciale de Monitorizare în Ucraina, care au fost ”arestaţi în zonele necontrolate de Guvern din Doneţk şi Lugansk” în estul ţării, relatează CNN.

13:15 - Rusia anunță încetarea focului pentru evacuarea civililor care se adăpostesc în uzina Azovstal din Mariupol.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale vor opri ostilitățile pentru a permite civililor să părăsească oțelăria Azovstal. Trupele ruse „de la ora 14:00, ora Moscovei (11:00 GMT), pe 25 aprilie 2022, vor opri unilateral orice ostilități, vor retrage unitățile la o distanță de siguranță și vor asigura retragerea” civililor, arată ministerul într-un comunicat. Săptămâna trecută, Rusia a declarat că civilii și luptătorii ucraineni ar putea părăsi uzina Azovstal cu condiția ca forțele ucrainene „să ridice steaguri albe”.

12:49 - Întreaga regiune Lugansk a rămas fără curent pentru că armata rusă a deconectat substația Kreminna, a declarat șeful administrației regionale Serghei Haidai.

12:34 - UE nu a ajuns încă la un acord privind embargoul energetic rusesc. Josep Borrell a declarat pentru ziarul Die Welt că UE „nu are o poziție unificată în această chestiune”.

12:22 - Ambasadorul Rusiei la Washington avertizează SUA să nu trimită mai multe arme în Ucraina. „Am subliniat că este inacceptabilă această situație când Statele Unite ale Americii aruncă arme în Ucraina și am cerut încetarea acestei practici”, a declarat Anatoli Antonov, într-un interviu la Rossia 24.

Antonov a spus că o notă diplomatică oficială a fost trimisă la Washington prin care se exprimă îngrijorarea Rusiei în urma vizitei secretarului de Stat al SUA la Kiev.

12:13 - Regizorul francez Michel Hazanavicius a schimbat titlul viitorului său film „Z (comme Z)” care devine „Coupez!”, din cauza riscului de a fi confundat cu litera „Z” de pe blindatele ruse din Ucraina şi care a devenit principalul simbol de susţinere a invaziei.

11:50 - Greenpeace spune că activiștii săi au blocat un petrolier rusesc la terminalul ExxonMobil din Norvegia.

11:39 - Rusia a lansat, luni, rachete în două orașe din regiunea Viniţia din centrul Ucrainei, provocând un număr nespecificat de morți și răniți, a informat guvernatorul Serghei Borzov. „Astăzi, regiunea Viniţia este din nou sub foc de rachete (în) orașele Jmerinka și Koziatin. Inamicul încearcă să lovească infrastructura critică”, relatează Borzov într-un videoclip publicat pe Telegram.

11:28 - Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale armate au lovit rafinăria Kremenchug, care se află la nord-vest de Nipru, în Ucraina. Iar forțele aeriene ruse ar fi lovit peste noapte 56 de ținte ale infrastructurii militare din ţara vecină.

11:17 - Pierderi ale armatei ruse conform Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: 21.900 de militari, 884 de tancuri, 181 de avioane şi 154 de elicoptere. Detalii în imaginea de mai jos:

11:06 - În ciuda războiului din Ucraina, rămân în vigoare unele uzanţe diplomatice. Președintele Vladimir Putin i-a trimis omologului său francez Emmanuel Macron un mesaj de felicitare după ce a fost reales.

10:54 - Potrivit Avocatului Poporului din Ucraina, 215 copii au murit de la începutul războiului şi 391 au fost răniți. Doi copii au fost uciși și alți doi răniți în ultimele 24 de ore.

10:41 -Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai, a postat detalii despre daunele cauzate de ruşi ieri. "La sărbătoarea ortodoxă (de Paşte), un obuz lovește un apartament de ortodocși. Aceasta este o particularitate a „păcii rusești” - să ucizi și să distrugi fără să stai pe gânduri, doar prin îndeplinirea ordinelor.

Duminică, întreaga regiune a fost bombardată puternic de ruși. Trei clădiri înalte și patru case au fost incendiate. Mai multe mașini, inclusiv camioane, au suferit un accident sau au luat foc prin bombardamentele inamice. Astfel, oamenii au fost salvați nu doar de sub dărâmături, ci și din vehiculele zdrobite. Armata rusă a bombardat pentru a treia oară o rafinărie de petrol din Lysychansk".

10:33 - Reuters transmite că șeful căilor ferate din Ucraina a anunţat că cinci gări au fost atacate în vestul și centrul Ucrainei și că au fost raportate victime.

10:25 - Bruxelles-ul va prezenta în curând un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care ar include ”o anumită formă” de embargo asupra petrolului, după ce UE a fost presată să priveze Moscova de veniturile profitabile rezultate din energie, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, pentru The Times.

10:12 - Rusia susține că a doborât două drone ucrainene care zburau deasupra regiunii sale Kursk, relatează Reuters, care citează agenția rusă de stat Tass. Regiunea Kursk din Rusia se află la nord de Harkov.

10:04 - Președintele Zelenski a postat imagini de la întâlnirea sa cu secretarul de Stat al SUA Antony Blinken și secretarul Apărării Lloyd Austin.

"Vizita unei delegații de oficiali americani de rang înalt la Kiev în acest moment crucial pentru statul ucrainean este foarte valoroasă și importantă pentru noi. Am discutat cu secretarul de Stat Antony Blinken și secretarul Apărării, Lloyd Austin, despre asistența apărării, întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei, sprijinul financiar pentru Ucraina și garanțiile de securitate. Mulțumim Statelor Unite pentru ajutorul fără precedent!", scrie Zelenski.

09:55 - Bridget Brink, care în prezent ocupă funcţia de ambasador SUA în Slovacia, va fi numită în funcţia de ambasador în Ucraina, post care a rămas vacant de la începutul anului 2020, când preşedinte era Donald Trump. Presa americană precizează că Joe Biden o va nominaliza pe Brink pentru a ocupa această funcţie, în cursul zilei de luni.

09:38 - Secretarul de Stat Antony Blinken a vorbit la granița dintre Polonia și Ucraina despre întâlnirea sa de la Kiev cu oficiali din Ucraina, inclusiv președintele Zelenski și ministrul de Externe, Dmitro Kuleba:

"Cu succesul pe care l-a avut Ucraina, este și adevărat că Rusia continuă să încerce să brutalizeze anumite părți ale țării. Și moartea și distrugerea pe care continuăm să le vedem sunt îngrozitoare. Dar ucrainenii se ridică. Ei stau puternici. Și fac asta cu sprijinul pe care l-am coordonat din întreaga lume.

Strategia pe care am pus-o în aplicare, sprijinul masiv pentru Ucraina, presiunea masivă împotriva Rusiei, solidaritatea cu peste 30 de țări implicate în aceste eforturi, toate au rezultate reale. Și vedem că, atunci când vine vorba de obiectivele de război, Rusia eșuează, Ucraina reușește".

09:27 - Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu presa la granița dintre Polonia și Ucraina. "Obiectivul nostru la întâlnire (cu Zelenski) a fost să vorbim despre acele lucruri care ne vor permite să câștigăm bătălia actuală și, de asemenea, să construim pentru mâine. Am vorbit despre asistența forțelor de securitate. Și am vorbit despre antrenament". Şeful Pentagonului are marţi o întâlnire, la baza aeriană Ramstein din Germania, cu alți miniștri ai Apărării.

09:11 - Elveţia explică de ce a respins livrarea de muniţie către Ucraina prin Germania: Nu îi permite legea de ţară neutră.

08:55 - 3.189 de cetăţeni ucraineni au intrat duminică în ţara noastră, în scădere cu 37,8 % faţă de sâmbătă.

08:39 - Ministerul Apărării din Rusiei vrea ca despăgubirile acordate familiilor militarilor morți să fie monitorizate de oficiali militari, nu de civili, informează Ministerul Apărării al Marii Britanii în cea mai recentă actualizare a informațiilor: „Acest lucru reflectă probabil dorința de a ascunde adevărata amploare a pierderilor Rusiei de populația de acasă”.

Între timp, în Donbas, Rusia a făcut „progrese minore”. De când și-a mutat atenția asupra regiunii, „fără suficienți factori de sprijin logistic și de luptă, Rusia nu a realizat încă un progres semnificativ”.

Iată şi alte concluzii:

08:20 - După ce prim-ministrul Boris Johnson a anunțat că Marea Britanie își va redeschide ambasada la Kiev săptămâna aceasta, corespondentul Sky News are dovezi că operațiunea e în desfășurare:

07:46 - Cele mai recente date ONU arată că aproape 5,2 milioane de ucraineni au fugit din țară. Peste 1.151.000 au plecat până acum în aprilie, comparativ cu 3,4 milioane în luna martie. În plus, Organizația Internațională pentru Migrație (IOM) a ONU estimează că peste 7,7 milioane de persoane au fost strămutate în Ucraina.

07:24 - Alertele de raid aerian răsună în mai multe regiuni ale Ucrainei. Sirenele au fost activate în regiunile Cherkasy, Cernihiv, Kirovohrad, Vinniţia, Jitomir, Sumî, Harkov, Odesa, Nikolaiev, Zaporojie, Poltava, Dnipropetrovsk, Donețk, precum și în Kiev.

07:11 - Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul Apărării, Lloyd Austin, s-au întâlnit cu președintele Zelenski, a confirmat un înalt oficial al Departamentului de Stat, potrivit Reuters. Cei doi au anunțat întoarcerea treptată a diplomaților americani în Ucraina și numirea unui nou ambasador.

Au promis, de asemenea, asistență în valoare de 713 milioane de dolari pentru guvernul lui Zelenski și țările din regiune, din care 322 de milioane de dolari sunt alocaţi Kievului.

06:33 - Noi imagini cu incendiile din Rusia.

06:24 - Rusia îşi concentrează forțele lângă Huliaipole, în regiunea Zaporojie. Aici ruşii construiesc structuri de comandă și sisteme de apărare aeriană și continuă să tragă asupra pozițiilor armatei ucrainene.

06:02 - Săgeți metalice au fost găsite în corpurile oamenilor din gropi comune de lângă Bucea și Irpen. Experții independenți în arme, care au analizat imaginile, au confirmat că e vorba despre o armă antipersonal folosită pe scară largă în timpul primului război mondial.

05:48 - Cinci civili au fost uciși în regiunea Donețk de Paşte, potrivit guvernatorului regiunii.

05:21 - Rusia plănuieşte un referendum în oraşul sudic Herson, menit să justifice ocupaţia, potrivit celui mai recent raport al Ministerului Apărării din Marea Britanie. Oraşul este cheia obiectivului Rusiei de a institui un pod terestru către Crimeea şi de a domina sudul Ucrainei.

05:03 - Serviciul de monitorizare a incendiilor al NASA, FIRMS, a detectat incendiile din satelit.

4:30 - Ministerul rus pentru Situații de Urgență a confirmat că s-a aprins ceva la un depozit de petrol din orașul Bryansk, aflat la 100 km nord de granița cu Ucraina, transmite RT, după ce postările de pe rețelele de socializare au sugerat că a avut loc un incendiu mare în depozit.

Localnicii spun că s-au auzit explozii. Sirenele pot fi auzite în videoclipurile de pe rețelele de socializare.

Potrivit unor rapoarte neconfirmate, există şi un al doilea incendiu în zona în care se află unitatea militară a Direcției principale de rachete și artilerie a Ministerului Apărării.

Serviciile de urgență au început să evacueze locuitorii caselor din apropierea depozitului de petrol care arde.

Oficialii nu au comentat cauza incendiului.

Briansk, centrul administrativ al unei regiuni învecinate cu Ucraina, este situat la 380 km sud-vest de Moscova.

03:45 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat pe Emmanuel Macron, reales lider al Franţei.

"Felicitări lui @EmmanuelMacron, un adevărat prieten al Ucrainei, pentru realegerea sa!", a postat pe Twitter preşedintele Zelenski puţin după miezul nopţii.

02:50 - O întâlnire între preşedintele Volodimir Zelenski, secretarul de Stat american Antony Blinken şi şeful Pentagonului Lloyd Austin a avut loc duminică seara la Kiev, potrivit unor informaţii difuzate de preşedinţia ucraineană.

"Americanii sunt astăzi la Kiev. Discută chiar în acest moment cu preşedintele", a declarat consilierul Oleksii Arestovici.

E prima întâlnire în Ucraina între preşedintele Zelenski şi reprezentanţi ai administraţiei americane de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇