Emmanuel Macron câștigă un nou mandat de președinte al Franței (rezultate oficiale). Și marchează o premieră pentru ultimii 20 de ani (Video)

Emmanuel Macron câștigă un nou mandat de președinte al Franței (rezultate oficiale). Și marchează o premieră pentru ultimii 20 de ani (Video)
Foto: captură video
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Emmanuel Macron a fost reales în funcţia de preşedinte al Franţei. El a obţinut 58,55% din totalul voturilor exprimate duminică, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, conform rezultatelor oficiale prezentate de Le Monde.

Rivala lui Macron, Marine Le Pen, a obţinut 41,45 la sută din voturi.

În Paris, Macron a avut un scor de 81,5%, iar Le Pen, doar 14,9%.

Rata de participare la vot a fost 71,99%.

Macron este primul preşedinte francez care este reales pentru un al doilea mandat în 20 de ani, ultimul fiind Jacques Chirac în 2002.

Sunt 16 puncte procentuale diferență între Macron și Le Pen, mai mult decât cele mai optimiste cifre furnizate de sondajele preelectorale. Cu toate acestea, Marine Le Pen, lidera extremei drepte, nu a fost niciodată atât de aproape de porţile puterii.

În timp ce Macron a promis totul pentru a face din Franța o mare națiune, în cel de al doilea mandat, Le Pen a anunțat că deja intră în lupta pentru alegerile parlamentare care vor avea loc în următoarele săptămâni. Acestea au o miză foarte mare, fiind considerate „al treilea tur”, deoarece vor decide majoritatea parlamentară cu care va trebui să lucreze Emmanuel Macron pentru a-și pune planurile în aplicare.

spotmedia.ro v-a prezentat cele mai importante evoluții în scrutinul prezidențial din Franța:

07:18 - Naționaliștii de extremă-dreapta au protestat, duminică noaptea, supăraţi că Le Pen a pierdut. Protestatarii au incendiat o maşină de poliţie în Lyon, în timp ce poliţiştii au lansat gaze lacrimogene asupra manifestanţilor adunaţi în Place de la République din Paris.

03:00 - Rezultate oficiale prezentate de Le Monde arată că Emmanuel Macron a fost reales cu 58,55 la sută din totalul voturilor exprimate. Marine Le Pen a obţinut 41,45%.

ADVERTISING

În Paris, Macron a avut un scor de 81,5%, iar Le Pen, 14,9%.

Rata de participare la vot a fost 71,99%.

01:30 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat pe Macron.

"Felicitări lui @EmmanuelMacron, un adevărat prieten al Ucrainei, pentru realegerea sa!", a postat pe Twitter preşedintele Zelenski imediat după miezul nopţii.

"Îi doresc succes în continuare pentru binele poporului (francez). Îi apreciez sprijinul şi sunt convins că înaintăm împreună spre noi victorii comune. Spre o Europă puternică şi unită!" a adăugat el.

22:42 - Din discursul lui Emmanuel Macron: „Vă mulțumesc tuturor, militanților, voluntarilor, celor care m-au votat și celor care nu m-au votat. Știu ce vă datorez, vă mulțumesc. Vă asigur că voi depune toate eforturile ca să fac din Franța o mare națiune, inclusiv din punct de vedere ecologic.

Știu că mulți dintre cei care m-au votat astăzi au făcut-o nu pentru a mă susține, ci pentru a opri extrema dreaptă. Mă gândesc, de asemenea, la compatrioții care s-au abținut de la vot. Tăcerea lor este un lucru care dă de gândit și voi ști ce să le răspund. Mă gândesc și la cei care au votat cu dna Le Pen, m-am întrebat ce i-a motivat, pentru că acum sunt președintele tuturor și știu că pe un număr important din compartrioții noștri furia i-a făcut să voteze extrema dreaptă. Voi lua în seamă furia pe care acești oameni au exprimat-o.

Sunteți parte dintr-un proiect umanist, social, ecologic (...) pe care vreau să îl duc înainte cu forță în anii care vor veni. Datorez respect tuturor. Iată de ce trebuie să fim atât exigenți, cât și ambițioși.

Trebuie să fim, de asemenea, binevoitori și respectuoși față de compatrioții noștri în aceste vremuri. Nimeni nu va fi lăsat în urmă pe marginea drumului și vomrezolva împreună provocările care ne așteaptă.

ADVERTISING

Dragii mei compatrioți, cu ambiție și bunăvoință, noi toți să acționăm pentru țara noastră. Să fim mai buni împreună!”

22:35 - Emmanuel Macron se pregătește să își țină discursul de învingător. El a mers minute în șir împreună cu soția sa, Brigitte, și copiii ei pe esplanada din fața Turnului Eiffel, pe fundal auzindu-se Oda Bucuriei, așa cum s-a întâmplat și în urmă cu 5 ani.

22:18 - Cancelarul german Olaf Scholz a salutat realegerea lui Emmanuel Macron. "Felicitări, dragă preşedinte @EmmanuelMacron. Alegătorii tăi au transmis astăzi un angajament puternic în favoarea Europei. Sunt fericit că vom continua buna noastră cooperare!", a scris cancelarul german pe Twitter.

22:17 - Și premierul britanic Boris Johnson l-a felicitat pe Macron: „Aștept cu nerăbdare să continuăm să lucrăm împreună la cele mai importante lucruri pentru cele două țări și pentru întreaga lume”.

21:45 - Și Klaus Iohannis l-a felicitat duminică pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron: „Mă bucur să lucrăm în continuare pentru consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, pentru construirea unei Europe puternice, solidare şi o cooperare sporită pe Flancul Estic al NATO”.

21:43 - Charles Michel, preşedintele Consiliului European, şi Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, l-au felicitat, duminică seară, pe Emmanuel Macron.

“Un bravo călduros, dragă Emmanuel Macron. În această perioadă tulbure, avem nevoie de o Europă solidă şi de o Franţă total implicată pentru o Uniune Europeană mai suverană şi mai strategică. Putem să contăm pe Franţa încă 5 ani”, a notat Charles Michel pe Twitter.

ADVERTISING

“Dragă Emmanuel Macron, felicitările mele pentru realegerea la preşedinţia Republicii. Mă bucur că pot continua excelenta noastră cooperare. Împreună vom face ca Franţa şi Europa să progreseze”, a scris şi Von der Leyen.

21:33 - Jean-Luc Melenchon, liderul de stânga radicală care ar putea juca un rol crucial în viitoarele alegeri parlamentare, a declarat după anunțarea rezultatelor: „Marine Le Pen a fost învinsă. Franța a refuzat să-i încredințeze viitorul și asta este o veste foarte bună”.

Cu toate acestea, Melenchon consideră că Emmanuel Macron este cel mai slab câștigător al președinției Franței, un rezultat obținut în condiții de absenteism record și multe buletine anulate. De aceea, spune Melenchon, „turul al treilea” este în desfășurare și este esențial ca forțele de stânga să obțină o majoritate în parlamentul francez.

21:13 - Marine Le Pen, în discursul de după anunțarea primelor estimări ale rezultatelor: „Desigur, ne-am fi dorit ca rezultatul să fie diferit. Cu peste 43% din voturi, este o victorie răsunătoare. Suntem mai hotărâți ca niciodată, ne simțim întăriți și nu simțim niciun resentiment. Ideile pe care le reprezentăm au atins noi culmi, în această înfrângere nu pot să nu simt o speranță”.

Marine Le Pen a acuzat două săptămâni de tactici neloiale și a dezmințit zvonurile că se va retrage dacă nu câștigă. Din contră, a spus ea, având în vedere că în câteva săptămâni au loc alegerile parlamentare, lupta nu s-a terminat încă: ”Declarăm deschisă lupta pentru Parlament”.

Allocution de Marine Le Pen

Allocution de Marine Le PenRejoignez la campagne de Marine Le Pen : https://mlafrance.fr/Soutenez la campagne de Marine Le Pen : https://dons.mlafrance.fr/

Publicată de Marine Le Pen pe Duminică, 24 aprilie 2022

21:00 - Emmanuel Macron a câștigat un nou mandat de președinte al Franței, potrivit rezultatelor anunțate la închiderea urnelor. 58,2% dintre voturi ar fi obținut Macron și 41,58% Marine Le Pen.

20:40 - Majoritatea secțiilor de vot sunt acum închise și se așteaptă primele estimări ale rezultatelor. Estimarea nu este rezultatul unor exit poll-uri, ca la noi, ci este un sistem în care se fac proiecții pe baza unor centre de votare reprezentative din toată țara, care sunt ulterior ponderate pentru a obține o relevanță națională. Istoric, acest sistem a oferit rezultate foarte precise, cu diferențe la rezultatul final de maximum 1 punct procentual între candidați.

20:35 - Trei instituții de sondare acreditează o rată a absenteismului de 28% care, dacă se va confirma, ar fi cea mai mare în Franța din 1969, informează The Guardian. Un astfel de nivel al absenteismului ar reflecta nemulțumirea alegătorilor față de oferta electorală și este greu de spus în acest moment care dintre cei doi candidați va fi avantajat. Totuși, pe termen lung, astfel de cifre ar putea isca discuții despre legitimitatea câștigătorului acestui scrutin.

20:00 - Ambii candidați s-au întors deja la Paris, informează presa franceză. Macron se află la Palatul Elysée și în curând se va alătura echipei de campanie la sediul de lângă Turnul Eiffel. Le Pen este la sediul ei de campanie din zona de vest a Parisului.

19:30 - Presa a început să se adune la sediile unde Macron și Le Pen vor susține declarații, după anunțarea primelor rezultate. Macron a ales Champ de Mars, la baza Turnului Eiffel.

Dacă va câștiga, Le Pen plănuiește să defileze prin capitală într-o mașină, urmată de autocarele de campanie, pornind de la Pavillon d'Armenonville, unde se va aduna echipa ei de campanie pentru anunțarea rezultatelor. După care va trece pe la Arcul de Triumf și prin trei piețe principale - Place de la Concorde, Place de la Bastille și Place de la République. Nu este clar ce va face dacă va pierde.

18:25 - Prezența la vot la ora 17:00 (15:00 GMT) este de 63,23%, potrivit BBC, o prezență atât de scăzută nemaifiind înregistrată din 1969. La alegerile precedente, din urmă cu 5 ani, pentru aceeași oră, prezența era de 65,3%.

18:14 - Francezii votează duminică pentru a-şi alege următorul preşedinte şi aleg, la fel ca în 2017, între două Franţe şi două viziuni asupra lumii: pe de o parte Emmanuel Macron, preşedinte în exerciţiu considerat drept favorit, şi pe de altă parte, Marine Le Pen, lidera extremei drepte care nu a părut niciodată să fie atât de aproape de porţile puterii, comentează AFP, citată de Agerpres.

Francezii se află în faţa unei alegeri istorice: să-l reconfirme pe preşedintele în funcţie sau să aleagă o femeie, ceea ce ar fi o premieră şi, în acelaşi timp, ar propulsa extrema dreaptă în fruntea ţării.

O realegere a preşedintelui în exerciţiu Macron, 44 de ani, ar reprezenta continuitate, chiar dacă acesta a promis că se va reînnoi în profunzime, afirmând că vrea să plaseze ecologia în centrul celui de-al doilea - şi ultim- mandat al său. El ar fi atunci primul preşedinte francez care va fi reales pentru un al doilea mandat în 20 de ani, de la Jacques Chirac în 2002.

17:42 - Marine Le Pen se clasează pe primul loc în teritoriile de peste mări, potrivit rezultatelor definitive ale celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale franceze, dezvăluie publicaţia belgiană La Libre, citată de News.ro.

  • Giadelupa - Le Pen obţine 69,60% dintre voturile exprimate (92 106 de voturi), iar Emmanuel Macron 30,40% (40 229 de voturi). Rata prezenţei la urme a fost de 47,18%.
  • Martinica - Le Pen obţine 60,87% dintre voturi, iar Macron 39,13%. Prezenţa la vot a fost de 45,45%.
  • Giyana - Le Pen obţine 60,70% (21 734 de voturi), iar Macron 39,30% (14 073 de voturi). Prezența la vot a fost de 38,89%.
  • Saint-Martin şi Saint-Barthélemy - Le Pen obține 55,42% dintre voturile exprimate, urmată de Macron cu 44,58%. Prezența la vot a fost de 38%.
  • Saint-Pierre-et-Miquelon - Le Pen obține 50,69% dintre voturile exprimate, iar Macron 49,31%. Prezența la urne a fost de 57%.
  • Polinezia franceză - singura regiune în care Macron se clasează pe primul loc cu 51,81% (42 880 de voturi), urmat de Marine Le Pen cu 48,19% (39 890 de voturi). Prezența la vot a fost de 42,25%.

13:47 - Preşedintele Emmanuel Macron şi soţia sa, Brigitte Macron, au ajuns la secţia de votare Le Touquet în jurul orei 13:30. La fel ca Le Pen, s-a oprit mai întâi pentru a vorbi cu oamenii prezenţi în faţa secţiei înainte de a vota.

macron
Foto: Captură video Digi24

13:24 - Prezenţa la urne era la prânz de 26,41%, cu aproape două puncte mai puţin ca în 2017 (28,23%), anunţă presa franceză, care vorbeşte de o prezenţă slabă la Paris până în acest moment.

13:05 - Un incident violent a avut loc duminică într-o biserică din Nisa, unde un preot şi o călugăriţă au fost atacaţi cu un cuţit de un bărbat. Atacatorul ar fi strigat ”Macron trebuie omorât!” înainte de a-i aplica preotului aproximativ 20 de lovituri de cuţit. Bărbatul a atacat apoi şi o călugăriţă, care a fost rănită uşor, relatează News.ro.

12:20 - Marine Le Pen a votat în oraşul Hénin-Beaumont din nordul Franţei.

12:16 - Ambasada SUA le-a cerut angajaţilor săi să evite locurile în care se anunţă manifestaţii în acest weekend.

12:05 - Cetățenii francezi din Shanghai nu pot vota nici în acest tur, din cauza carantinei stricte impuse aici. Oraşul chinez se confruntă cu un nou focar de Covid-19.

11:56 - Jean-Luc Mélenchon, liderul stângii radicale, clasat pe locul al treilea în primul tur, a votat la Marsilia.

Jean-Luc-Melenchon-1
Foto: Twittter @JLMelenchon

11:40 - Anne Hidalgo, primarul Parisului, care a obţinut în jur de două procente din voturile exprimate în primul tur, şi Valerie Pecresse, candidata republicanilor, cu 4,79% din voturi în primul tur, au votat la Paris.

11:35 - Alegătorii din Colombes, de la periferia Parisului, votează cu ajutorul unei urne electronice, transmite Le Figaro. În Franţa, 64 de comune folosesc această metodă în locul buletinelor de vot pe hârtie.

09:26 - Numeroase publicații din Franța îi îndeamnă pe alegători să îl voteze pe Macron: "Este un singur mod de a o împiedica pe candida extremei drepte Marine Le Pen să vină la putere duminică: votaţi pentru adversarul ei, Emmanuel Macron".

09:00 - s-au deschis urnele și a început votarea

Macron și-a consolidat avansul în ultimele zile

Sondajele de opinie din ultimele zile i-au acordat lui Macron un avans solid și în ușoară creștere, în timp ce analiștii au spus că Le Pen - în ciuda eforturilor sale de a-și îmbunătăți imaginea și de a atenua unele dintre politicile partidului său - a rămas neplăcută pentru mulți.

Dar o victorie surpriză a lui Le Pen nu poate fi exclusă, scrie Reuters, citată de Mediafax, având în vedere numărul mare de alegători care erau indeciși sau nu erau siguri dacă vor vota sau nu la al doilea tur al scrutinului prezidențial.

În condițiile în care sondajele arată că niciunul dintre candidați nu poate conta pe suficienți susținători cerți, multe vor depinde de o masă mare de alegători care pun în balanță anxietatea privind implicațiile unei președinții de extremă dreapta și nemulțumirea față de evoluția lui Macron de la alegerea sa din 2017.

În cazul în care Le Pen va câștiga, sentimentul de răsturnare politică va fi probabil similar cu cel de la votul britanicilor pentru ieșirea din Uniunea Europeană sau alegerea lui Donald Trump în SUA în 2016.

"Fiecare dintre ei are o slăbiciune uriașă", a declarat Bernard Sananes de la firma de sondaje Elabe. "Emmanuel Macron este considerat arogant de mai mult de unul din doi alegători, iar Marine Le Pen rămâne înfricoșătoare pentru jumătate dintre ei".

Macron, în vârstă de 44 de ani și învingător în aceeași confruntare în urmă cu cinci ani, a avertizat cu privire la "războiul civil" dacă Le Pen - ale cărei politici includ interzicerea purtării vălului musulman în public - va fi aleasă, făcând apel la democrații de toate culorile să îl susțină împotriva extremei drepte.

Le Pen, în vârstă de 53 de ani, și-a axat campania pe creșterea costului vieții în cea de-a șaptea economie a lumii, despre care mulți francezi spun că s-a înrăutățit odată cu creșterea prețurilor globale la energie. De asemenea, ea s-a axat pe stilul abraziv de conducere al lui Macron, despre care spune că arată un dispreț elitist față de oamenii obișnuiți.

"Întrebarea de duminică este simplă: Macron sau Franța", a spus ea joi la un miting în orașul Arras din nordul Franței. Mesajul lui Le Pen a rezonat cu mulți alegători.

În cazul în care Macron va câștiga, el se va confrunta cu un al doilea mandat dificil, fără perioada de grație de care s-a bucurat după prima sa victorie, și cu proteste probabile în legătură cu planul său de a continua reformele pro-business, inclusiv creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 65 de ani.

Dacă îl va detrona, Le Pen va încerca să facă schimbări radicale în politicile interne și internaționale ale țării, iar protestele de stradă ar putea începe imediat. Undele de șoc ar fi resimțite în toată Europa și dincolo de ea.

Oricine ar câștiga, o primă provocare majoră va fi să câștige alegerile parlamentare din iunie pentru a asigura o majoritate viabilă pentru a-și pune în aplicare programele.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇