Ultimele calcule în Franța: Avansul lui Macron creşte, dar jocul nu s-a încheiat

Ultimele calcule în Franța: Avansul lui Macron creşte, dar jocul nu s-a încheiat

Președintele francez Emmanuel Macron câștigă teren înaintea scrutinului de duminică, în care o va înfrunta pe candidata extremei drepte, Marine Le Pen, indică sondajele.

Trei sondaje îl indică pe președintele francez la cel mai înalt nivel, cu un scor mediu de 55,83%, relatează Reuters. Macron a obținut acum cu peste un punct în plus față de sondajele de vineri și cu peste trei puncte peste media celor cinci sondaje efectuate înainte de primul tur.

Un sondaj îl creditează pe Macron cu 56,5% din voturi, în creștere cu o jumătate de punct față de vineri, și cu 3,5 puncte față de 8 aprilie, cu două zile înaintea primului tur.

ADVERTISING

Un alt sondaj, realizat de Opinionway, l-a plasat pe Macron la 56%, în creştere cu două puncte faţă de vineri. Într-un sondaj Ifop, cota lui Macron în intenţiile de vot a avansat la 55%, cu o jumătate de punct mai mult decât luni şi cu trei puncte mai mult decât pe 8 aprilie.

În 2017, Emmanuel Macron a câştigat alegerile prezidențiale cu 66,1% din voturi, tot împotriva lui Le Pen, însă de data aceasta cursa este mult mai strânsă.

După o campanie electorală marcată de războiul din Ucraina și derulată în timpul celor șase luni cât Franța deține președinția Consiliului UE, președintele francez a pierdut voturi din cauza criticilor privind gestionarea crizei Covid şi a politicilor economice. Macron a fost acuzat că și-a folosit statutul de lider în timpul războiului și de coordonator al răspunsului Europei la agresiunea rusă pentru a evita să se confrunte cu adversarii săi.

ADVERTISING

Conflictul din Ucraina a alimentat creşterea preţurilor la energie şi alimente, iar scăderea puterii de cumpărare a devenit o temă sensibilă pentru electoratul francez, erodând intenția de vot în favoarea președintelui francez înaintea primului tur.

"Jocul nu s-a încheiat"

Victoria lui Macron în fața contracandidatei sale, Marine Le Pen, nu este garantată, consideră premierul Jean Castex. "Jocul nu s-a încheiat", a declarat el.

Ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, a spus la postul de radio Europe 1 că Le Pen ar fi în stare "să cedeze suveranitatea Franței lui Vladimir Putin și Rusiei", dacă va fi aleasă.

ADVERTISING

Le Pen nu și-a ascuns în trecut admirația pentru președintele rus și a afirmat că ar scoate Franța de la comanda militară integrată a NATO.

Le Maire consideră că o eventuală victorie a lui Le Pen ar pune capăt suveranității Franței prin alianța cu Putin și ar provoca o vulnerabilizare a protecției NATO și retezarea legăturilor cu Germania.

Ipoteza unei victorii a candidatei de extremă-dreaptă reprezintă un factor de mobilizare a alegătorilor la scrutinul de duminică. Într-un clip de campanie, Le Pen i-a acuzat pe Macron și aliații săi că i-au instigat pe cetățeni împotriva sa: "Conștient de perspectivele lui sumbre în câștigarea celui de-al doilea tur, Macron s-a apucat de șantajul prin frică. Frica este singurul argument care i-a mai rămas", a susținut ea.

Învinsul din primul tur, împotriva lui Le Pen

Preşedintele Emmanuel Macron s-a plasat pe primul loc în turul întâi al alegerilor prezidenţiale din Franţa, obţinând 27,85% din voturi şi devansând-o pe candidata de extremă-dreaptă Marine Le Pen (23,15%).

Turul al doilea, programat pe 24 aprilie, va fi, în fapt, o reeditare a finalei alegerilor din 2017, când Macron a câştigat în faţa lui Le Pen, însă acum raportul de forțe este mult mai strâns.

Macron, un politician de centru al cărui nucleu este reprezentat de elita franceză, și extremista Le Pen, care se opune viziunii comune europene, încearcă acum să convingă cât mai mulți dintre alegătorii care în primul tur au votat pentru liderul stângii, Jean-Luc Mélenchon. Acesta s-a clasat al treilea cu 21,95% din voturi, la distanță foarte mică de candidata extremei-drepte.

Partidul lui Mélenchon nu a oferit, deocamdată, alegătorilor săi instrucțiuni pentru votul de duminică, dar politicianul i-a îndemnat să nu voteze cu Le Pen, o sugestie care poate influența decisiv opțiunea suporterilor săi, fie spre Macron, fie spre neprezentarea la urne.

Conform unui sondaj Elabe publicat marți, 42% dintre alegătorii lui Mélenchon sunt pregătiți să voteze cu Macron, cu 7% mai mulți decât săptămâna trecută.

Mélenchon și-a reiterat apelul în prima lui apariție televizată de după primul tur. "Faceți o greșeală colosală dacă o votați pe doamna Le Pen. Nu vă spun să votați cu Macron, căutați în mintea voastră ce este mai bine, dar nu faceți asta", a declarat el pentru postul BFM TV.

Jean-Luc Mélenchon a mai spus că se va concentra acum pe alegerile legislative din vară pentru a forma o majoritate de stânga și a obține funcția de premier.

"Fac apel la francezi să mă aleagă prim-ministru", a afirmat el, adăugând că va fi pregătit să lucreze atât cu Macron, cât și cu Le Pen, și că nu are nicio preferință între ei doi.

Prim-ministrul este desemnat de președintele Franței și trebuie să obțină acordul majorității în Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului.

Toni Dumitru


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇