Alegeri prezidențiale în Franța: Macron și Le Pen, umăr la umăr în turul al doilea - rezultate exit-poll

Alegeri prezidențiale în Franța: Macron și Le Pen, umăr la umăr în turul al doilea - rezultate exit-poll

Actualul președinte francez, Emmanuel Macron, și candidata de extremă dreapta Marine Le Pen sunt umăr la umăr după primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, care a avut loc duminică. Cei doi vor intra în turul al doilea de scrutin.

Macron are un ușor avantaj în fața lui Le Pen – respectiv între 28,1 și 28,6%, în funcție de institutul de sondare, față de 24,2% – 24,5%, fiind urmați de Jean-Luc Melenchon, liderul de extremă stânga al Franței Nesupuse, cu aproximativ 20% la sută, și de Éric Zemmour, cu aproximativ 7%.

ADVERTISING

Cu puțin timp înainte de închiderea urnelor, sondajele îi arătau pe Macron și Le Pen la egalitate - 24%.

Rezultatele seamănă foarte mult cu cele din 2017, când primii trei candidați de la aceste alegeri au obținut procente similare, iar Macron a învins-o pe Le Pen în turul al doilea.

Marine Le Pen este un lider veteran al extremei drepte, acum la a treia încercare de a ajunge președinte. Ea nu a mers pe ideea unor adunări electorale masive, ci a făcut campanie mult mai discretă, la nivel local, încercând să se promoveze ca un candidat mainstream, mai moderat și mai competent decât ceilalți rivali de pe partea de extremă dreapta și chiar decât propria sa imagine din trecut.

ADVERTISING

Emmanuel Macron, cel care a câștigat mandatul în 2017 din prima încercare de candidatură pentru această funcție, are acum 44 de ani și a pornit în campanie cu un avantaj confortabil în sondaje, avantaj care s-a diminuat spre finalul campaniei, pe măsură ce Le Pen a câștigat teren.

Văzut ca derapând serios spre dreapta în timpul primului mandatul, el promite acum mai multe reduceri de impozite, reformarea serviciilor publice a beneficiilor și creșterea vârstei de pensionare, asta dacă va deveni primul președinte francez reales în ultimii 20 de ani.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇