Germania ajută Republica Moldova să nu mai depindă de gazul din Rusia

Germania ajută Republica Moldova să nu mai depindă de gazul din Rusia

Germania, Franța, România și alți parteneri europeni caută modalități de a reduce vulnerabilitatea Moldovei în fața Rusiei, în special în privința aprovizionării cu energie electrică, a declarat marți ministrul de Externe al Germaniei.

„Împreună cu partenerii noștri din Republica Moldova, dorim să evaluăm modul în care putem contribui la reducerea dependenței Moldovei de Rusia, din punct de vedere economic, financiar și din perspectiva nevoilor energetice și pentru a întări reziliența țării”, a declarat Annalena Baerbock, citată de Reuters, cu ocazia unei conferințe la nivel înalt de la Berlin.

Conference in support of Moldova in Berlin
Foto: Hepta.ro / 5 aprilie, conferință la nivel înalt pentru sprijinirea Republicii Moldova, la Berlin

Anterior, Germania anunțase că va acorda Moldovei un împrumut fără restricții de 50 de milioane de euro, pentru a ajuta țara să facă față afluxului de refugiați și costurilor ridicate ale energiei.

ADVERTISING

Prim-ministrul moldovean Natalia Gavriliță le-a cerut participanților la conferință, printre care reprezentanții UE și miniștrii de Externe german, francez și român, sprijin pentru diversificarea aprovizionării cu energie a Republicii Moldova.

„Suntem singura țară din Europa ale cărei importuri de gaze depind 100% de o singură sursă - Gazprom”, a spus ea.

De asemenea, Moldova are nevoie de ajutor pentru conectarea rețelei sale de energie electrică cu cea a României vecine și, prin urmare, la cea a UE, a adăugat ea.

ADVERTISING

„Moldova este cea mai vulnerabilă dintre vecinii Ucrainei”, a spus ea. „Astăzi Moldova are nevoie de prieteni buni și parteneri de încredere”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇