Primul premier al lui Putin nu-l mai recunoaște pe liderul rus: A construit un sistem bazat pe impunitate şi frică. Războiul din Ucraina va dura doi ani

Primul premier al lui Putin nu-l mai recunoaște pe liderul rus: A construit un sistem bazat pe impunitate şi frică. Războiul din Ucraina va dura doi ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele rus Vladimir Putin a construit după ce a ajuns la putere, în 2000, un sistem bazat pe impunitate şi frică, denunţă Mihail Kasianov, primul său şef de Guvern din perioada 2000-2004, care subliniază că nu şi-ar fi imaginat niciodată că acesta ar fi invadat Ucraina.

„Putin pe care-l cunoșteam eu era altfel”, a susținut Mihail Kasianov într-un interviu acordat AFP.

În vârstă de 64 de ani, acesta a fost primul premier al lui Putin, în perioada 2000-2004, după care a trecut în opoziţie. El consideră că războiul din Ucraina poate dura până la doi ani, dar crede că Rusia va reveni pe „un drum democratic” într-o bună zi.

ADVERTISING

Fostul premier, care a acţionat în vederea unei apropieri a Moscovei de Occident, subliniază că nu se aştepta, la fel ca mulţi ruşi, că va izbucni un război. El spune că a înţeles, până la urmă, ceea ce se profila, cu trei zile înainte de invazie, când Vladimir Putin i-a convocat, într-o regizare bine organizată, pe membrii Consiliului rus de Securitate la o reuniune transmisă în direct la televizor.

”Când am văzut această reuniune a Consiliului rus de Securitate, am înţeles, în sfârşit, că da, va exista un război”, declară el. ”Îi cunosc pe aceşti oameni, imediat ce mă uit la ei. Am văzut că Putin nu era el însuşi. Nu pe plan medical, ci din punct de vedere politic”, adaugă el.

ADVERTISING

„Putin a construit un sistem bazat pe impunitate şi frică”

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului. El conduce în prezent Partidul Libertăţii Poporului (PARNAS), o mică formaţiune liberală.

El mai consideră că Putin a construit de când a ajuns la putere, în 2000, un sistem bazat pe impunitate şi frică. „Sunt caracteristicile unui sistem care, cu încurajarea lui Putin ca şef de stat, a început să funcţioneze şi mai cinic şi mai crud decât ultimele stadii ale Uniunii Sovietice”, denunţă el. ”În fond, este vorba despre un sistem care aminteşte de KGB, care avea la bază o impunitate totală. Este clar că ei se aşteaptă să nu fie pedepsiţi”, subliniază fostul premier.

ADVERTISING

Mihail Kasoanov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate. Asta pentru că opozanții vocali ai lui Putin au avut parte de încercări grele. Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015. Iar Aleksei Navalnîi, oaia neagră a lui Putin, a fost încarcerat după ce a supravieţuit unei otrăviri cu un agent neutorotixic de tip noviciok în 2020.

„Dacă Ucraina cade, atunci ţările baltice sunt următoarele pe listă”, susține opozantul. El subliniază că este într-un dezacord „categoric” cu ideea că Vladimir Putin nu ar trebui „umilit” şi se opune unor îndemnuri ca Ucraina să accepte să facă concesii teritoriale în schimbul păcii. „Ce-a făcut Putin să merite asta?”, întreabă acesta. „Este o poziţie mult prea pragmatică. Cred că este o greşeală şi sper ca Occidentul să nu urmeze această cale”, avertizează el.

Regim democratic în Rusia?

În ceea ce priveşte perioada post-Putin, Mihail Kasianov consideră că succesorul acestuia se va afla la ordinul serviilor de securitate, dar că nu va putea controla foarte mult sistemul implementat şi că se va ajunge la organizarea unor alegeri democratice.

„Sunt sigur că Rusia va reveni pe calea construirii unui stat democratic”, declară el, estimând că va fi nevoie de un deceniu în vederea unei „decomunizări” şi „deputinizări” a Rusiei. „Va fi foarte dificil, mai ales după acest război criminal” în Ucraina, avertizează opozantul.

Mihail Kasianov consideră că una dintre priorităţi va fi refacerea încrederii ţărilor europene, pe care le consideră „partenerele naturale” ale Moscovei.

Opoziţia rusă este considerată adesea ca prea împărţită pentru a-l înfrânge pe Vladimir Putin, însă fostul premier consideră că Războiul din Ucraina a schimbat acest lucru. „După tragedia la care asistăm, opoziţia se va uni. N-am nicio îndoială cu privire la acest lucru”, declară el, subliniind amploarea sarcinii care o va aştepta atunci.

„Va trebui să reconstruim totul de la zero. Va trebui să reîncepem un întreg ciclu de reforme economice şi sociale”, consideră el. ”Este vorba despre provocări pe cât de uriaşe, pe atât de dificile, dar va trebui să le înfruntăm”, apreciază Mihail Kasioanov.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇