Zelenski a primit Premiul Boris Nemțov: „Și Putin a fost surprins de curajul său”

Zelenski a primit Premiul Boris Nemțov: „Și Putin a fost surprins de curajul său”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost desemnat câștigătorul ediției din acest an al Premiului Boris Nemțov pentru Curaj.

Fundația Boris Nemțov a decis anul acesta, în contextul războiului lansat de Rusia, să nominalizeze pentru premiu mai multe personalități ucrainene.

Înainte, doar cetățeni ruși care luptă împotriva regimului lui Vladimir Putin erau nominalizați. Anul trecut, de exemplu, distincția i-a fost acordată lui Alexei Navalnîi, care era în închisoare.

Lista scurtă de anul acesta i-a inclus și pe primarul Kievului, Vitali Klitscho, liderul grupului Okean Elzy - Sviatoslav Vakarchiuk, solistul formației Boombox Andrei Khlivniuk sau paramedicul ucrainean Iulia Paevskaia, cunoscută ca Taira, care a fost luată prizonieră de către ruși, potrivit Unian.

ADVERTISING

În cele din urmă, voturile membrilor Consiliului Fundației s-au dus către Zelenski.

„Președintele ucrainean a dat dovadă de un curaj incredibil, depășind așteptările tuturor. Chiar și Vladimir Putin a fost cel puțin surprins de cât de curajos s-a dovedit a fi Zelenski, care acum e unul din liderii lumii libere.

Îi acordăm acest premiu nu pentru trecut și nici pentru viitor, ci pentru ce a făcut acum, anul acesta. Și ceea ce a făcut a fost să stea în Kiev și să-și apere țara împreună cu poporul său. A arătat curaj incredibil”, se arată într-un comunicat al Fundației fondate în noiembrie 2015, în Germania, de fiica cea mare a disidentului rus, ucis la Moscova în februarie 2015.

ADVERTISING

Ziua 109 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇