Zelenski s-a săturat ca Macron să tot ceară să nu fie umilită Rusia: Pe noi ne ucid de peste 8 ani

Zelenski s-a săturat ca Macron să tot ceară să nu fie umilită Rusia: Pe noi ne ucid de peste 8 ani

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat marţi apelurile preşedintelui francez Emmanuel Macron „de a nu umili” Rusia, afirmând că pe „noi nu ne umilesc, pe noi ne ucid”, relatează publicaţia online ucraineană Cenzor.net, citând un fragment dintr-un interviu acordat de Zelenski publicaţiei Financial Times (FT).

„Eu nu prea înţeleg ce înseamnă umilirea Rusiei? Despre ce vorbim? Despre faptul că de peste opt ani (din 2014), ei (ruşii) ne ucid oamenii? Emmanuel cunoaşte foarte bine lucrurile, ţara sa fiind co-mediatoare, alături de Germania, a formatului de negocieri Normandia (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia) pentru reglementarea conflictului în Donbas (estul Ucrainei)”, a afirmat Zelenski.

„El cunoaşte foarte bine conţinutul acordurilor de la Minsk, al tuturor înţelegerilor cu partea rusă în cadrul formatului 'Normandia'; cum acestea nu erau puse în practică, cum erau constant subminate. Cum era permanent subminată aplicarea încetării focului în Donbas, precum şi schimbul de prizonieri. Despre ce fel de umilire vorbim?", a întrebat preşedintele ucrainean.

Zelenski a afirmat că el nici măcar nu consideră că Ucraina este umilită. „Pe noi nimeni nu ne umileşte, pe noi ne ucid. De aceea ca răspuns nu intenţionăm să umilim pe nimeni, vom răspunde cu aceeaşi măsură", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de Cenzor.net.

„Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele vor înceta să putem realiza o cale de ieşire din acest impas prin intermediul mijloacelor diplomatice. (…) Sunt convins că Franţei îi revine rolul de a fi o putere de mediere", a declarat Macron într-un interviu publicat sâmbătă de ziare regionale, potrivit Reuters.

Şeful statului francez a mai declarat şi la începutul lunii mai că, pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, pacea va trebui să fie construită fără „a umili" Rusia, o afirmaţie care i-a atras o serie de critici.

Ziua 104 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇