Ciocnirea lui Zelenski cu un titan al diplomației americane: Liderul de la Kiev îl pune la punct pe Kissinger

Ciocnirea lui Zelenski cu un titan al diplomației americane: Liderul de la Kiev îl pune la punct pe Kissinger

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un atac dur la adresa fostului secretar de Stat Henry Kissinger, care a sugerat că negocierile de pace ar trebui să vizeze crearea unor frontiere de-a lungul „liniei de contact” din Donbas, aşa cum era aceasta înaintea invaziei Rusiei.

Kissinger a vorbit într-o transmisiune video, la Forumul Economic de la Davos, iar Zelenski i-a răspuns într-un mesaj video postat pe reţelele de socializare, relatează CNN.

"Orice face Rusia, există cineva care spune: 'hai să ţinem cont de interesele sale.' Asta s-a auzit din nou anul acesta, la Davos. În pofida miilor de rachete ruseşti care lovesc Ucraina. În pofida faptului că zeci de mii de ucraineni au fost ucişi. În pofida a ceea ce s-a întâmplat la Bucea şi Mariupol etc. În pofida oraşelor distruse. Şi în pofida 'lagărelor de filtrare' construite de statul rus, în care ei ucid, torturează, violează şi umilesc pe bandă rulantă", a spus Zelenski.

"Rusia a făcut toate astea în Europa. Și, totuși, la Davos, de exemplu, domnul Kissinger iese din trecutul profund și spune că o bucată din Ucraina ar trebui dată Rusiei", a continuat el.

Kisinger a declarat că "ideal" ar fi să se revină la situația anterioară invaziei. "Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni, înainte de a provoca escaladări și tensiuni care nu pot fi ușor de depășit. În mod ideal, linia de demarcaţie ar trebui să fie o revenire la status quo ante", a spus el, sugerând că Ucraina ar trebui să cedeze regiunile Donbas și Crimeea.

"Continuarea războiului dincolo de acest punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei însăşi", a adăugat acesta.

Ziua 92 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Zelenski a comparat opiniile lui Kissinger cu încercările de împăcare a Germaniei naziste în 1938. "Calendarul domnului Kissinger se pare că nu este 2022, ci 1938, iar el a crezut că vorbeşte cu o audienţă nu la Davos, ci în ceea ce era atunci Munchen. Apropo, în anul real 1938, când familia domnului Kissinger fugea din Germania nazistă, acesta avea 15 ani", a spus el.

Președintele Ucrainei i-a numit pe cei care îl sfătuiesc că Ucraina ar trebui să-i dea ceva Rusiei "marii geo-politicieni care nu vor să vadă mereu oamenii obișnuiți".

"Milioane dintre aceștia trăiesc, de fapt, în teritoriile pe care ei le propun pentru un schimb cu iluzia păcii. Trebuie să vezi întotdeauna oamenii", a precizat Volodimir Zelenski.

T.D.