Ziua 92. Rusia are pierderi masive, dar dă totul pentru Donbas. Putin își caută aliați să fenteze sancțiunile (Foto & Video)

Ziua 92. Rusia are pierderi masive, dar dă totul pentru Donbas. Putin își caută aliați să fenteze sancțiunile (Foto & Video)

A trecut și cea de-a 92-a zi de război în Ucraina. Pe lângă distrugerile masive, trupele ruse se dedau și la jafuri de proporții. Aproape 60 de tone de bunuri de valoare au luat calea Rusiei de la începutul războiului.

Procuratura Generală a Ucrainei anunţă că peste 150 de copii au fost ucişi până acum doar în regiunea separatistă Doneţk. După o primă condamnare, cu sentință pe viață, Ucraina judecă încă doi militari ruşi pentru crime de război, ei fiind acuzaţi că au bombardat o școală din Harkov.

Lupta pentru Est continuă în forță. Peste 40 de oraşe din Donbas au fost bombardate, existând riscul închiderii și ultimului coridor pe care mai sunt evacuați civilii.

Bătălii aprige au loc în continuare în jurul orașului Severodoneţk, în timp ce Rusia intensifică eforturile de a prelua controlul deplin asupra regiunii Lugansk.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente, declarații și imagini din 26 mai - ziua 92 de război în Ucraina:

23:49 - Roskomnadzor, autoritatea rusă care reglementează Internetul, a eliminat în 3 luni 38.000 de apeluri la proteste împotriva războiului și 117.000 de „știri false despre esența acestui conflict, acțiunile și pierderile armatei ruse”. Totodată, a blocat 1.177 de site-uri ale „propagandei ucrainene naționaliste”, cu un trafic total de 202 milioane de utilizatori.

23:32 - Rusia a pierdut până acum aproape 1.000 de tancuri, aproape 30 de avioane și 50 de elicoptere, anunță CNN, citând un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Apărare.

23:00 - Roman Abramovici a vândut, după 19 ani, clubul de fotbal Chelsea miliardarului american Todd Boehley, co-proprietarului echipei de baseball Dodgers.

ADVERTISING

22:27 - Bilanțul bombardamentului de azi de la Harkov a ajuns la 9 morți, printre care și un copil de 5 luni.

„Când au început bombardamentele, o familie a fost surprinsă pe stradă de un obuz: mama și tatăl, care avea în brațe un bebeluș de 5 luni. Bărbatul a murit pe loc, femeia a fost dusă la spital în stare critică. Polițiștii au găsit apoi cadavrul bebelușului. Explozia l-a aruncat din brațele tatălui pe acoperișul de la intrarea unei clădiri”, a declarat șeful Poliției Naționale a Ucrainei, Igor Klimenko.

22:03 - Informații care încă nu au fost confirmate oficial vorbesc de faptul că rușii ar fi cucerit orașul Liman din Donețk.

21:44 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat din nou, joi după-amiază, într-un discurs rostit prin videoconferinţă în Parlamentul Letoniei, iniţiativele privind negocieri de pace care în opinia sa ar avantaja Rusia.

"Există oameni, iar mulţi dintre ei sunt printre cei mai puternici ai acestei lumi, care consideră că nu contează toate naţiunile, care cred că o naţiune poate fi uitată în încercarea de a menţine pacea, chiar pacea temporară, chiar pacea iluzorie; chiar pacea care a avut preţul a zeci de mii de oameni ucişi, a sute de mii de oameni deportaţi, a milioane de oameni care şi-au părăsit patria. Lor li se pare în regulă acest lucru, o pace cu preţul vieţilor altora. Dar acest lucru nu ar trebui să fie normal", a declarat Volodimir Zelenski.

21:37 - O companie din Belarus a depus aplicație pentru înregistrarea în Rusia a mărcilor Rosdonalds, Mosdonalds și Rusdonaldʼs, ce ar urma să fie folosite în industria alimentară. Amintim că McDonald's a anunțat pe 16 mai că părăsește de tot Rusia și a vândut operațiunile unui antreprenor din Novokuznețk.

ADVERTISING

21:21 - Adunarea Organizației Mondiale a Sănătății a adoptat joi o moțiune care condamnă criza sanitară regională declanșată de invazia Rusiei în Ucraina și a respins o rezoluție rivală a Moscovei, care nu menționa rolul său în criză.

Ambasadorul Ucrainei la Națiunile Unite la Geneva, Evgheniia Filipenko, a numit contrapropunerea Rusiei o „realitate alternativă sucită".

„Federația Rusă a eșuat în încercarea sa cinică de a înșela acest forum", a spus ea despre rezultat.

20:44 - Denis Pușilin, liderul separatist din Donețk, a susținut, într-un interviu pentru Ria Novosti, că nu toți soldații ucraineni de la Mariupol s-au predat, ci unii au fost capturați după ce au fost găsiți ascunzându-se la Azovstal.

Astfel, spune Pușilin, forțele Rusiei nu pot fi sigure 100% că nu mai e cineva ascuns în combinat, dar nu consideră că ei ar prezenta vreo amenințare.

20:40 - Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut joi, într-o conversaţie cu premierul Italiei, Mario Draghi, anularea sancţiunilor antiruse impuse de Occident şi a acuzat autorităţile ucrainene că nu acceptă culoare umanitare pentru exporturile de cereale pe Marea Neagră.

Discuţia telefonică a premierului Mario Draghi cu Vladimir Putin s-a concentrat pe situaţia din Ucraina, pe criza alimentară internaţională şi pe criza energetică, anunţă Guvernul de la Roma.

Potrivit Preşedinţiei Rusiei, Vladimir Putin i-a oferit asigurări premierului Mario Draghi că Rusia va continua să furnizeze gaze Italiei "la preţurile prevăzute în contracte".

20:12 - Ambasada Italiei la Moscova nu mai acceptă dosare de cerere de viză, din cauza lipsei de personal, după ce Rusia a expulzat mai mulți diplomați și Banca Centrală a Rusiei a impus sancțiuni băncii prin care erau tranzacționate taxele consulare.

ADVERTISING

19:57 - Kievul spune că luptele din Donbas au ajuns la intensitate maximă și că rușii atacă din mai multe direcții simultan.

19:33 - Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut joi conturarea unei strategii de dezvoltare a unei „mari asocieri eurasiatice”, care să facă faţă noilor provocări internaţionale, printre care a enunţat acţiunile statelor occidentale împotriva ţărilor care au „politici independente”.

„A sosit momentul să elaborăm o strategie integrală de dezvoltare pentru o mare asociere eurasiatică ce trebuie să reflecte provocările cheie cu care ne confruntăm şi care să facă paşii necesari pentru noi acorduri complementare regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC)”, a indicat Putin în intervenţia sa prin legătură video la Forumul Economic Eurasiatic care se desfăşoară la Bişkek, capitala Kîrgîzstanului.

18:18 - Cel mai bogat om din Ucraina a declarat că vrea să dea în judecată Rusia pentru pierderi între 17 și 20 de miliarde de dolari pe care le-ar fi suferit în urma bombardamentelor asupra uzinelor de oțel pe care le deține în Mariupol.

Rinat Akhmetov deținea combinatul siderurgic Azovstal, dar și combinatul de oțel și fier Illich.

„Cu siguranță vom da în judecată Rusia și vom cere despăgubiri corespunzătoare pentru toate pierderile și afacerile pierdute", a declarat Rinat Akhmetov.

17:53 - Guvernul Germaniei a decis trimiterea unei fregate într-o misiune în Marea Nordului şi în Oceanul Atlantic, în cadrul eforturilor de consolidare a apărării pe Flancul Nordic al Alianţei Nord-Atlantice, în contextul tensiunilor cu Rusia.

17:21 - Cancelarul german Olaf Scholz a spus, în discursul său de la Davos, că Ucraina trebuie să câștige războiul pentru a putea fi pace.

„Putin nu trebuie să câștige acest război și sunt convins că nu va câștiga. Nu va putea exista pace dictată. Ucraina nu va accepta asta și nici noi”, a spus Scholz.

17:05 - 10 răniți, dintre care un copil, și cinci morți - este bilanțul actualizat al bombardamentului de la Harkov, anunță Natalia Popova, consilier al șefului Consiliului Regional.

16:40 - Polonia intenționează să cumpere 500 de lansatoare multiple de rachete M142 HIMARS, anunță ministrul Apărării, Mariusz Błaszczak.

16:30 - Rusia deține acum avantajul în Lugansk, susține generalul ucrainean Oleksei Gromov, citat de The Guardian. El a adăugat că rușii au fost văzuți mutând sisteme de rachete Iskander în regiunea Brest din Belarus, ceea ce crește posibilitatea unor bombardamente asupra vestului Ucrainei.

16:15 - Trupele ruse au trimis 58 de tone de bunuri de valoare furate din regiunile de frontieră ale Ucrainei. Potrivit Mediazona, se observă nu doar o creștere anormală a expedierilor după declanșarea războiului, ci și legături neobișnuite între orașe care confirmă jafurile engros, relatează The Kyev Independent.

16:00 - Luptele în estul Ucrainei au atins o "intensitate maximă" şi urmează "o etapă lungă şi extrem de dificilă", potrivit adjunctei ministrului ucrainean al Apărării, Ganna Maliar, citată de AFP.

15:45 - Cel puțin patru civili au fost uciși și câțiva răniți de un bombardament rus în Harkov, potrivit guvernatorului regiunii, Oleg Siniehuhov.

15:25 - Rusia susţine că "acţiunile ilegale" ale Occidentului provoacă probleme legate de aprovizionarea cu cereale în Europa, după ce Kremlinul a fost acuzat că împiedică exporturile de cereale din Ucraina, relatează CNN. "Respingem cu desăvârşire aceste acuzaţii. Dimpotrivă, dăm vina pe ţările din Occident pentru că au întreprins o serie de acţiuni ilegale care au dus la această 'blocadă'", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

15:15 - Premierul Finlandei, Sanna Marin, a vizitat Irpin, oraşul din apropierea Kievului care a fost puternic afectat în timpul ofensivei ruse. Ea s-a întâlnit apoi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu care a discutat despre ajutorul militar finlandez.

15:00 - 92% din ucraineni au o atitudine negativă față de Rusia și doar 2% au o atitudine pozitivă, conform unui sondaj realizat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev. La începutul lunii februarie, 34% din ucraineni aveau o atitudine pozitivă față de această țară.

14:50 - Ankara negociază cu Moscova şi Kievul deschiderea unui coridor pentru exportul cerealelor prin Bosfor, a declarat o sursă citată de Reuters.

14:35 - Subsecretarul general al Naţiunilor Unite pentru Ajutor Umanitar, Martin Griffiths, va merge la Moscova, la începutul lunii iunie, pentru a discuta despre "întreg spectrul de asistenţă umanitară" pentru Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al misiunii Rusiei la ONU, relatează CNN.

14:20 - Ucraina a primit de la partenerii est-europeni 14 avioane de atac Su-25, livrate demontate, anunţă Nexta.

14:05 - Severodoneţk şi Lîsîceansk sunt sub asediul ruşilor, a anunţat preşedinţia ucraineană într-un raport difuzat joi. "12.000-13.000 de oameni au rămas în oraş. Oamenii se ascund în adăposturi şi pivniţe. Oraşul e sub tir constant", a spus Oleksandr Striuk, şeful administraţiei militare din Severodoneţk.

13:25 - Doi militari ruşi sunt judecaţi pentru crime de război în al doilea proces de acest tip din Ucraina, anunţă Sky News. Alexandr Bobikin şi Alexandr Ivanov, soldați într-o unitate de infanterie, sunt acuzaţi că au bombardat o instituție de învăţământ din regiunea Harkov. Acuzarea cere 12 ani de închisoare pentru încălcarea legilor de război.

13:10 - Elevii ucraineni se vor putea înscrie în liceele din România pe locuri speciale, fără examenul de Evaluare Națională, a anunţat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

13:00 - Banca centrală a Rusiei a redus ratele dobânzilor de la 14% la 11%, după ce inflația a încetinit la 17,5% în mai, față de 17,8% în aprilie, relatează CNN. Instituţia prevede acum că inflația anuală va scădea la 5-7% în 2023 și va reveni la 4% în 2024.

12:45 - Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a spus că jurnaliştii străini vor fi expulzaţi din Rusia dacă YouTube blochează briefingul de presă pe care ea îl susţine săptămânal, relatează TASS.

12:35 - Noi imagini ale distrugerilor din Mariupol, transformat într-un oraş-fantomă după luptele desfăşurate aici:

12:25 - Peste 150 de copii au fost ucişi până în prezent în regiunea separatistă Doneţk, anunţă Procuratura Generală a Ucrainei. Cifrele pot fi mai mari, întrucât nu includ victimele din rândul copiilor din zonele în care au loc lupte şi din zonele ocupate, relatează The Kiev Independent.

12:15 - Ruşii au instalat ecrane TV mari în zonele intens circulate din Mariupol pentru a difuza mesaje de propagandă.

12:00 - Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța trebuie să fie pregătită să ofere sprijin militar pe termen lung Ucrainei, evitând, însă, ca Rusia să privească NATO ca parte activă în război. "Nimeni nu poate spune când se va termina acest război", a spus el.

11:50 - Rusia va promulga în săptămânile următoare o lege prin care va naționaliza proprietățile companiilor străine care decid să plece din țară din cauza invadării Ucrainei, anunță BBC.

11:30 - Andrii Melnik, ambasadorul Ucrainei la Berlin, comentează ironic întârzierea livrărilor de arme din Germania: "Armele germane pentru Ucraina sunt deja pe drum - tocmai am primit un mesaj pe Whatsapp de la un membru al guvernului de la Kiev. Bine. Rusia nu trebuie să câștige războiul."

11:15 - Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost scos din arest pentru a fi dus la tribunal, unde i se va impune o măsură de reținere.

11:00 - Cel puțin 240 de copii ucraineni au fost uciși și 436 răniți de la începerea războiului, arată bilanțul actualizat anunțat de procurorul general al acestei țări. 13.983 de crime de război comise de ruși sunt anchetate în prezent.

10:40 - Statele Unite resping oferta Rusiei de a debloca porturile ucrainene în schimbul ridicării sancțiunilor. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, a calificat ideea Rusiei drept "promisiuni goale". Cea mai rapidă soluție la creșterea prețurilor alimentelor este "încheierea războiului brutal al rușilor", a spus el.

10:20 - Forțele ucrainene avertizează că rușii ar putea folosi o navă de artilerie ucraineană, capturată la începutul războiului, în atacuri sub steag fals asupra navelor comerciale străine, lângă Insula Șerpilor, relatează Sky News.

10:10 - Războiul poate cauza o recesiune globală, pe fondul scumpirii alimentelor, energiei și îngrășămintelor, avertizează președintele Băncii Mondiale, David Malpass. El a subliniat că multe țări europene sunt încă prea dependente de petrolul și gazele rusești, iar tarifele mai mari la energie pun deja presiune pe economia Germaniei.

10:00 - Zelenski l-a desemnat pe premierul ucrainean Denîs Şmîhal să analizeze problema înăspririi controalelor la intrarea în țară a cetățenilor ruși. O petiție prin care se cere introducerea vizelor pentru cetățenii ruși a adunat peste 25.000 de semnături.

09:50 - "Marea Azov e pierdută pentru totdeauna de Ucraina", a declarat vicepremierul guvernului din Crimeea, Georgiî Muradov pentru RIA Novosti. Acesta a adăugat că regiunile Zaporojie și Kerson nu vor mai fi niciodată ucrainene după reunificarea cu Rusia, iar Marea Azov va deveni o mare internă a Rusiei, relatează The Guardian.

09:40 - Separatiștii proruși din Lugansk și Donețk au luat 8.000 de prizonieri de război, a afirmat Rodion Miroșnik, un oficial al regiunii Lugansk pentru agenția rusă TASS, relatează Reuters.

09:20 - O coadă de camioane s-a format din regiunea Herson până în Crimeea. Rusia jefuieste teritoriile confiscate din Ucraina și scoate cantități impresionante de produse agricole, relateaza jurnalistul Denis Kazansky.

09:09 - Unitățile de elită ale Rusiei au suferit pierderi semnificative, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie în cea mai recentă actualizare a informațiilor despre război.

08:50 - Preşedintele francez Emmanuel Macron va avea azi discuţii cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care ameninţă să se opună prin veto intrării Finlandei şi Suediei în NATO în plină criză ucraineană

08:31 - Rusia şi Iranul au discutat despre un schimb de bunuri şi de livrări de petrol şi gaze, precum şi despre înfiinţarea unui hub logistic, a declarat viceprim-ministrul rus Alexandr Novak. Moscova încearcă să răspundă sancţiunilor occidentale, care i-au redus exporturile şi producţia de petrol prin restrângerea comerţului şi a finanţării.

08:17 - Forțele de Apărare Teritorială din regiunea Harkov arată echipamentul militar rusesc pe care au reușit să îl distrugă.

07:45 - Rușii au lansat un atac cu rachete asupra cartierelor rezidențiale din Zaporojie și au lovit un centru comercial.

07:30 - Kremlinul a cheltuit de trei ori mai mulți bani pentru propagandă de la începutul războiului, decât anul trecut, relatează The Moscow Times.

07:11 - În Crimeea, limba engleză va fi eliminată din programa școlară, relatează TASS. „De ce să-l înveți pe copil limba engleză dacă nu va merge niciodată la Londra?”, a spus Vladimir Konstantinov, președintele consiliului de stat.

06:57 - Membrii NATO ar fi convenit în mod informal să nu aprovizioneze Ucraina cu avioane și tancuri. Citând surse din cadrul Alianței, ziarul german Die Zeit afirmă că membrii NATO se tem că Rusia ar putea vedea livrarea de tancuri și avioane de luptă ca o intrare a alianței în război.

06:33 - Rusia se concentrează acum asupra războiului şi va fi de acord cu o încetare a focului doar atunci când va fi la un pas de înfrângere, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

06:19 - Prințul Charles a vizitat un centru pentru refugiați ucraineni din România. Până în prezent, aproape un milion de refugiați ucraineni au intrat în țara noastră.

06:04 - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un atac virulent la adresa fostului secretar de stat american Henry Kissinger, care a sugerat, marţi, că negocierile de pace ar trebui să vizeze crearea de graniţe de-a lungul "liniei de contact" în Donbas, aşa cum exista în ajunul invaziei ruseşti. Zelenski a comparat opiniile lui Kissinger cu împăcarea Germaniei naziste în 1938.

"Domnul Kissinger iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei. Ca să nu existe o înstrăinare a Rusiei de Europa. Calendarul domnului Kissinger se pare că nu este 2022, ci 1938, iar el a crezut că vorbeşte cu o audienţă nu la Davos, ci în ceea ce era atunci Munchen", a spus el.

No matter what the Russian state does, there is always someone who says: let's take its interests into account. This year in Davos it was heard again. Despite thousands of Russian missiles hitting Ukraine. Despite tens of thousands of Ukrainians killed. Despite Bucha and Mariupol, etc. Despite the destroyed cities. And despite the "filtration camps" built by the Russian state, in which they kill, torture, rape and humiliate like on a conveyor belt. Russia has done all this in Europe.But still in Davos, for example, Mr. Kissinger emerges from the deep past and says that a piece of Ukraine should be given to Russia. So that there is no alienation of Russia from Europe.

Publicată de Володимир Зеленський pe Miercuri, 25 mai 2022

05:47 - Forţele ruse au bombardat peste 40 de oraşe din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, a declarat armata ucraineană, ameninţând să închidă ultima cale principală de scăpare pentru civilii prinşi în calea invaziei lor, aflată acum în a patra lună.

05:35 - Rusia lui Putin continuă să piardă piața europeană a gazelor. Germania a convenit cu SUA asupra achiziției de gaz natural lichefiat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇