Ziua 104: Rușii se laudă că „au eliberat” aproape întreg Luganskul, Lavrov s-a dus în Turcia (Foto & Video)

Ziua 104: Rușii se laudă că „au eliberat” aproape întreg Luganskul, Lavrov s-a dus în Turcia (Foto & Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Armata Ucrainei s-a luptat cu îndârjire pentru Donbas, în cea de-a 104-a zi a invaziei ruse de anul acesta, dintr-un război pentru estul țării care durează deja de 8 ani.

Lupte intense se dau în continuare în Severodonețk, unde rușii au adus forțe suplimentare, însă deocamdată au sub control doar zonele industriale, iar în oraș nu reușesc să câștige teren.

Președintele Zelenski a anunțat că forțele ucrainene au reușit să-și păstreze pozițiile în Severodonețk. „Donbasul ucrainean stă în picioare”, a transmis Zelenski cetățenilor.

Dmitri Medvedev nu-și ascunde ura pentru "dușmanii Rusiei" și amenință din nou pe Telegram, iar Belarus începe noi exerciții militare și pregătește mărirea forțelor armate.

SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de marți, 7 iunie, ziua 104 de război:

23:48 - În Melitopol rușii au început să facă pregătiri pentru referendumul de alipire la Rusia.

23:22 - Detectoarele de radiații din zona de excludere din jurul „defunctei centrale” nucleare ucrainene de la Cernobîl sunt din nou funcționale pentru prima dată de când Rusia a ocupat zona pe 24 februarie, iar nivelurile de radiații sunt normale, a declarat marți organismul de supraveghere nucleară al ONU.

„Majoritatea celor 39 de detectoare care trimit date din zona de excludere sunt acum vizibile pe harta IRMIS (Sistemul internațional de monitorizare a radiațiilor). Măsurătorile primite până în prezent au indicat niveluri de radiații în conformitate cu cele măsurate înainte de conflict", a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat citat de Reuters.

ADVERTISING

23:00 - ONU a publicat un nou bilanț provizoriu. Până acum au putut fi verificate decesele a 4.253 de civili în Ucraina (1.617 bărbați, 1.064 de femei, 100 de fete și 105 băieți, în timp ce pentru 67 de copii și 1.3000 de adulți încă nu a fost stabilit sexul).

22:17 - Maxar a publicat imagini din satelit cu satul Dolgenkoe, situat între Izium și Slaviansk, în care se văd cratere uriașe lăsate de bombe.

21:57 - Ucraina vrea să cumpere sistemul antirachetă Iron Dome al Israelului ca să își apere orașele și instalațiile militare de rachetele rușilor.

21:35 - Aproximativ 800 de civili s-au refugiat în uzina chimică Azot din Severodoneţek, în estul Ucrainei, unde confruntări între armatele ucraineană şi rusă fac ravagii de mai multe zile, anunţă marţi avocatul american al magnatului Dmitro Firtaş, proprietarul instalaţiei.

”Aproximativ 800 de civili s-au refugiat în adăposturile uzinei chimice Azot, proprietatea Group DF al lui Dmitro Firtaş. Între aceşti 800 de civili se află aproximativ 200 dintre cei 3.000 de angajaţi ai uzinei şi aproximativ 600 de locuitori din Severodoneţek”, precizează el.

21:06 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a deplasat marţi seară în Turcia, pentru negocieri în sensul facilitării exporturilor de cereale prin porturile din Marea Neagră, afirmă surse citate de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Soir.

Serghei Lavrov se va întâlni miercuri dimineaţă cu ministrul de Externe turc, Mevlüt Cavusoglu, pentru a discuta despre modalităţi de a debloca exporturile de cereale ucrainene. Rusia a instituit o blocadă navală asupra porturilor ucrainene de la Marea Azov şi Marea Neagră, dar susţine că sancţiunile occidentale asupra exporturilor ruse agravează criza alimentară internaţională.

ADVERTISING

20:34 - O mașină cu civili a activat o mină care a explodat. Vehiculul a fost avariat serios, dar pasagerii au scăpat cu răni minore. Ei au mers într-o pădure de la periferia Kievului pentru a strânge lemne de foc, chiar dacă sunt indicatoare care îi avertizează că terenul e minat.

20:05 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat marţi apelurile preşedintelui francez Emmanuel Macron "de a nu umili" Rusia, afirmând că pe "noi nu ne umilesc, pe noi ne ucid", relatează publicaţia online ucraineană Cenzor.net, citând un fragment dintr-un interviu acordat de Zelenski publicaţiei Financial Times (FT).

19:39 - Tamila Tacheva, reprezentantul permanent al președinției ucrainene în Crimeea, a declarat într-un briefing că rușii au răpit locuitori din Herson, în sudul țării, și îi țin în „camere de tortură".

„Potrivit informațiilor noastre, aproximativ 600 de persoane sunt reținute în subsoluri special amenajate, în camere de tortură, în regiunea Herson. Aproximativ 300 de persoane se află în beciuri în orașul Herson, iar restul în alte localități din regiune”, a declarat Tacheva, potrivit agenției de presă de stat ucrainene Ukrinform, citată de The Guardian.

„Ei sunt deținuți în condiții inumane și sunt victime ale torturii. Cei reținuți sunt în principal jurnaliști și activiști care au organizat mitinguri pro-ucrainene în Herson și în regiune după ce trupele rusești au ocupat teritoriul, precum și prizonieri de război”, a precizat Tacheva.

19:21 - Administraţia Vladimir Putin a anunţat, marţi, că deţine controlul asupra a 97% din teritoriul regiunii separatiste Lugansk, situată în estul Ucrainei.

ADVERTISING

"Am eliberat 97% din teritoriul regiunii Lugansk", a afirmat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu

18:44 - Sancţiunile "vor avea efecte foarte, foarte ample, iar economia Rusiei va fi trasă în urmă cu câteva decenii", a afirmat Olaf Scholz, conform CNN.

"Rusia nu va fi în stare să participe la progresele lumii, la progresele economice şi tehnologice. Acest lucru devine din ce în ce mai clar cu fiecare zi", a subliniat Olaf Scholz, în cursul întâlnirii cu liderii ţărilor baltice, în Vilnius, Lituania.

18:42 - O persoană a murit în urma bombardamentelor de azi din Harkov și alte trei au fost rănite, a anunțat primarul localității.

18:21 - La Donețk separatiștii proruși au început judecarea străinilor care au fost capturați când luptau pentru Ucraina. Inculpații sunt britanicii Sean Pinner și Aiden Aslin și marocanul Saadoun Brahim. Ei riscă pedeapsa cu moartea pentru că au acționat ca mercenari.

18:00 - Primele 15 restaurante McDonald's se redeschid sub noul nume pe 12 iunie în Moscova și împrejurimile capitalei Rusiei.

17:27 - Un activit din Georgia a umblat cu un dric pe străzi cu poza lui Putin pe mașină, simulând că ar fi înmormântarea liderului de la Kremlin. În cele din urmă s-a oprit la un tomberon unde a aruncat un schelet pe care îl avea în dric. Reacțiile oamenilor au arătat cât de mult se opun războiului.

17:10 - O tânără s-a întors în rochia de bal la școala în care învăța, acum transformată în ruine, în ziua în care ar fi trebuit să se țină banchetul de final de an școlar. Anna Epișeva și-a fotografiat nepoata în fața ruinelor școlii. "Nepoata mea ar fi trebuit să termine liceul anul acesta. Ea și prietenele sale și-au cumpărat rochii și abia așteptau ziua asta. Apoi au venit rușii. Școala ei a fost lovită direct și distrusă. Azi ea s-a întors la ce a mai rămas din școala și din planurile ei", a spus ea.

16:55 - Deputaţii ruşi au adoptat o lege care autorizează Rusia să nu mai aplice hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEO), după excluderea acestei ţări din Consiliului Europei (CoE) în martie, relatează AFP. "Curtea Europeană a Drepturilor Omului a devenit un instrument de luptă politică împotriva ţării noastre în mâna unor politicieni occidentali", denunţă într-un comunicat publicat după vot, preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin. "Unele dintre aceste hotărâri sunt în contradicţie cu Constituţia rusă, cu valorile şi tradiţiile noastre", afirmă el.

În baza acestei legi, Rusia nu va mai aplica hotărârile CEDO luate după data de 15 martie, când Moscova şi-a anunţat decizia de a părăsi Consiliul Europei, din care făcea parte din 1996.

16:45 - Mai multe opere ale literaturii ruse care glorifică armata acestei țări, precum "Război și pace", de Lev Tolstoi, vor fi excluse din programa școlară a Ucrainei, a anunțat adjunctul ministrului Educației, Andrii Vitrenko.

16:05 - Ucraina se opune ca directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Rafael Grossi, să facă o vizită în centrala Nucleară Zaporojie (sud), atât timp cât aceasta este ocupată de către Rusia, anunţă marţi operatorul ucrainean al centralelor nucleare Energoatom, relatează AFP.

"Ucraina nu l-a invitat pe (directorul AIEA Rafael) Grossi să viziteze centrala Zaporijjea şi i-a refuzat, în trecut o astfel de vizită", scrie într-o postare pe Telegram Energoatom. "Vizita centralei va fi posibilă doar atunci când Ucraina va prelua controlul instalaţiei", subliniază operatorul.

16:30 - Aproape 600 de ucraineni au fost încarceraţi de armata rusă în subsoluri, în regiunea Herson, acuză o reprezentantă a preşedinţiei ucrainene însărcinată cu Crimeea, Tamila Taşeva. "Din informaţiile noastre, aproximativ 600 de persoane sunt deţinute în subsoluri special amenajate, în regiunea Herson", a spus ea. "Este vorba în principal despre jurnalişti şi activişti" care au organizat adunări pro-ucrainene la Herson şi în regiune, în urma ocupării acestui teritoriu de către Rusia, precizează ea.

15:45 - Cadavrele care zac neîngropate și apa contaminată ar putea provoca o epidemie de holeră în Mariupol. Forțele ruse intenționează să impună carantina, iar orașul e închis, a spus Petro Andriușcenko, consilierul fostului primar, la televiziunea publică ucraineană. "Orașul s-a transformat într-unul în care sunt cadavre peste tot. Sunt stivuite. Ocupanții nu fac față nici dacă le bagă în gropi comune. Nici nu există capacitate suficientă pentru asta", a spus oficialul citat de CNN.

15:15 - "Remiza nu este o opțiune", a declarat Zelenski în transmisiune video la o conferință organizată de Financial Times. El a afirmat că țara sa a pierdut deja prea mulți oameni ca să cedeze vreun teritoriu. Liderul de la Kiev a subliniat că NATO ar trebui să invite Ucraina să adere, relatează Sky News. "Nu-i nevoie să pierdem timp discutând despre aderare", a spus el.

15:00 - Forțele ruse controlează zonele industriale din Severodonețk, iar luptele de stradă continuă, a declarat guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai, pentru The Associated Press. "Situația se schimbă constant, dar ucrainenii resping atacurile", a spus el.

14:40 - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că porturile ucrainene Berdiansk şi Mariupol, cucerite de forţele ruse, au fost deminate şi sunt pregătite să reia transporturile de cereale, relatează Reuters. Înainte de invazia rusă, Ucraina exporta până la 6 milioane de tone de grâu, orz şi porumb lunar, dar exporturile au scăzut la doar 300.000 de tone în martie şi 1,1 milioane în aprilie.

14:25 - Autoritățile ruse recunosc că trimit recruți în Ucraina. Procurorul militar al Districtului de Vest al Rusiei a spus că 600 de recruți vor fi trimiși pe front, deși Vladimir Putin a declarat că rezerviștii și recruții nu vor ajunge în Ucraina, relatează The Kyev Independent.

14:05 - Kremlinul susține că Ucraina trebuie să-și demineze zonele din apropierea porturilor sale pentru ca exporturile de cereale să fie reluate și dă asigurări că nu va folosi coridoarele curățate de mine pentru a lansa o ofensivă, relatează Sky News. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai spus că navele vor fi verificate de forțele ruse înainte de a li se permite să încarce și să intre în apele internaționale.

13:50 - Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că numărul total al prizonierilor ucraineni este de 6.489. Kievul nu a comentat informația, anunță Nexta.

13:35 - Oleksandr Striuk, șeful administrației militare din Severodonețk, a spus la televiziunea de stat ucraineană că situația rămâne "foarte dificilă" în oraș. Rusia a trimis mai multr trupe cu obiectivul de a captura întreg orașul, a spus oficialul citat de The Guardian. "Forțele noastre armate și-au întărit pozițiile și păstrează linia", a adăugat el.

13:10 - Deminarea Mării Negre ar dura șase luni dacă blocada rusă ar fi ridicată, a declarat Taras Vîsoţki, adjunctul ministrului ucrainean al Agriculturii. Acesta a adăugat că țara sa poate exporta doar două milioane de tone de cereale pe lunp dacă Rusia nu renunță la blocada porturilor ucrainene, relatează Sky News.

12:45 - Un cuplu care s-a căsătorit la Liov, pe 6 iunie, a donat banii pe care i-a primit ca dar de nuntă, peste 3.000 de dolari, armatei ucrainene, anunță administrația regiunii, citată de The Kyiv Independent.

12:30 - Rusia a pierdut 31.360 de militari de la începerea războiului, arată armata ucraineană în ultimul bilanț estimativ. Pierderile rușilor includ și 1.390 de tancuri, 3.416 blindate, 694 sisteme de artilerie, 212 avioane și 177 de elicoptere.

12:10 - Belarus a început noi exerciții militare, transmite Reuters. Ministrul Apărării de la Minsk a anunțat că forțele armate se vor mări de la 45.000 la 80.000 de oameni.

11:50 - Un oficial prorus din Herson a declarat că Moscova ar urma să organizeze un referendum pentru anexarea regiunii sudice ucraineane la Rusia. El nu a avansat o dată pentru acest scrutin, relatează BBC. Capitala regională Herson a fost primul oraș important din Ucraina cucerit de ruși, iar Moscova a încercat aici să introducă în circulație rubla.

11:10 - Trupurile unora dintre luptătorii ucraineni din uzina Azovstal au fost predate Kievului, au anunțat familiile membrilor Regimentului Azov, potrivit Reuters. Forţele ucrainene care au apărat oraşul Mariupol au fost blocate în oţelăria Azovstal timp de săptămâni, în timp ce forţele ruse încercau să cucerească oraşul. Soldaţii ucraineni s-au predat în cele din urmă luna trecută şi au fost luaţi în custodie.

10:55 - SUA au acuzat luni Rusia că a intimidat corespondenţii presei americane la Moscova, convocaţi de diplomaţia rusă, care i-a ameninţat cu represalii din cauza sancţiunilor americane, relatează AFP. "Ministerul rus de Externe i-a convocat pe colegii voştri să le explice consecinţele liniei ostile a guvernului lor în sfera media", le-a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al SUA, Ned Price, reporterilor la Washington. "Să fim clari, Kremlinul aduce un atac total asupra libertăţii presei, accesului la informaţie şi adevăr", a subliniat el.

10:35 - Dmitri Medvedev a fost foarte clar în ultimul său mesaj postat pe Telegram, relatează The Guardian. "Deseori sunt întrebat de ce postările mele pe Telegram sunt atât de dure. Răspunsul este pentru că îi urăsc. Sunt niște nemernici și fraieri. Vor moartea noastră, a Rusiei. Și cât voi trăi, voi face totul pentru ca ei să dispară", a scris marți dimineață vicepreședinteke Consiliului de Securitate al Rusiei.

10:20 - Încă 61 de oficiali și lideri americani din apărare și media au primit interdicția de a intra în Rusia, anunță CNN. Ministerul rus de Externe a transmis că măsura e un răspuns la "sancțiunile americane în continuă extindere împotriva figurilor politice și publice ale Rusiei, precum și a reprezentanților sectorului de afaceri".

10:10 - Trupele ruse au avansat spre Popasna, dar progresul lor este limitat, arată cel mai recent raport al ministerului britanic al Apărării.

09:35 - Serghei Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a postat pe Telegram noi informații de pe front: „În prezent, inamicul continuă să atace Severodonețk, luptele continuă. Atacul rusesc în direcția Novoahtîrka și Voronove a fost și el respins. În zona Bilohorivka, inamicul folosește grupuri de sabotaj și recunoaștere. În ultima zi, zece atacuri inamice au fost respinse, un tanc, trei sisteme de artilerie, două vehicule blindate de luptă, o mașină și două depozite de muniții au fost distruse. Unitățile de apărare aeriană au doborât două drone Orlan-10”, transmite Haidai.

09:10 - Trupele ruse continuă să atace orașul Severodonețk, unde au loc lupte grele, a declarat armata ucraineană în ultimul său raport operațional. Statul Major al Armatei Ucrainei anunță că trupele ucrainene au contracarat și respins cu succes ofensiva Rusiei împotriva orașelor Nahirne, Berestov, Krinișne și Rota. Elicopterele ucrainene au lovit, de asemenea, grupuri de forțe inamice din regiunea Herson, iar avioane au atacat depozite de muniții din regiunea Nicolaev. „Inamicul a pierdut mai mult de 20 de oameni și până la 10 unități de echipament militar”, se mai arată în raport.

Оперативна інформація станом на 06.00 07.06.2022 щодо російського вторгнення

08:45 - Președintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat Rusia că folosește aprovizionarea cu alimente ca „o rachetă invizibilă (eng. - stealth missile - n.red.) împotriva țărilor în curs de dezvoltare” și a învinuit Kremlinul pentru criza alimentară globală care se profilează, determinându-l pe ambasadorul Moscovei la ONU să părăsească o ședință a consiliului de securitate.

08:25 - Ucraina are nevoie de 60 de lansatoare de rachete multiple, mult mai multe decât cele promise până acum de Regatul Unit și SUA – pentru a avea șanse să învingă Rusia, spune Oleksii Arestovici, un consilier al președintelui Zelenski. Deși crede că lansatoarele de rachete sunt „o armă care schimbă jocul”, încă nu au fost primite suficiente pentru a câștiga războiul, a spus el.

07:00 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că se dau lupte grele pe străzile din Severodonețk, în timp ce admite că forțele ruse au un avantaj numeric. În ultimul său discurs național, Zelenski a insistat că forțele ucrainene au „toate șansele” să riposteze și că „sunt puternice”, scrie The Guardian.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇